Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9, 1985

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 9, 1985, forside

Side 3

Side 4-7

landsmøde i Tønder

Da 2 fra Dronninglund (Vensyssel) skulle til "Kvinder for Fred"s landsmøde i Tønder.

Vores "landsmøde" begyndte allerede om fredagen, hvor vi fik endevendt hele verdenssituationen på vej til Århus. Ingen andre fra grupperne havde tid/gad, så vi havde på­taget os hvervet at tage søndenfjords; og vi, der kun havde 1 års erfaring, håbede så, at vi ville få en masse ideer til at arbejde videre for fred (det fik vi i rigt mål).

Tidligt lørdag morgen kørte vi videre for 3 timer senere at nå Tønder, denne gang uden et stop på ½ time for at vente på et lys, som vi havde mødt ved Randers, suk endelig fremme.

Tøndergruppen havde vendt "pligten" til at holde et lands­møde til glæde over at forberede et "gæstelag". Det følte og især så vi ved spisningen, der var et orgie af farver og kulinariske specialiteter: i pausen tog vi lige bilen og kørte på 2 hjul til Tyskland efter vin, øl mm.

Selve mødet strålede af kreativitet, ideer, glæde og varme : alle lyttede lige villigt/seriøst til alle, så vi var helt forhåb­ningsfulde, opløftede næsten euforiske, da vi efter at have produceret det kommende års arbejdsmotto: kvinder gør fjender til venner, avisudtalelse og lyttet til Jytte Hilden, - vendte næsen mod nord, for at nå Dronninglund 10 min. før midnat bestyrket i, at kvinder kan i kraft af

1. Varme, hygge og engagement

2. Fordi vi blander det store (politik) med det små (strikketøj)(citat j.h.) derfor har og får vi som kvinder l fællesskab større styrke, og det giver (freds)-politisk slagkraft.

PS.

Måske kan nogle af de andre fra grupperne også få lov til at tage til landsmøde på Fyn næste år.
Lone og Anita

Referat af landsmødet d. 28-29.
september 1985 i Tønder

35 (ca.) snakkeivrige, strikkende kvinder fra hele landet var samlet i VIDA-skolen, een af de "grønne" skoler i Tønder. Der var de gode rammer, vi kunne bruge, og Sønderjylland var blidt og grønt, og træerne var sorte.

Der var kvinder fra Skals, Viborg, Århus, Holstebro, Dron­ninglund, Rudkøbing, Odense, Svendborg, Haderslev, Rødding, Gram, Vojens, Virum og København samt natur­ligvis værtskvinderne fra Tønder. Der var dagsorden og mødeleder, ordstyrer, og jeg blev valgt til referent.

Lørdag formiddag kom vi landsmødets pkt. 1. igennem, lørdag efter- middag blev helt Jytte Hildens. Hun gav sig virkelig tid til at være sammen med os og til at gå ind på mange emner, der blev trukket frem af deltagerne. Det optog os fra kl. 14-17.30. Hendes indlæg med 3 hoved­punkter refereres i næste nummer af "Køkkenrullen".

Lørdag aften fik vi en debat, og søndag formiddag genoptog vi lands- mødet og nåede punkterne igennem.

Referatet må blive i telegramstil. Der blev sagt meget - også "mange guldkorn" - og naturligvis også en del, hvor man "sovsede-i-det".

Punktet Køkkenrullen viste sig at indebære spørgsmålet om Kvinder for Fred i det hele taget. Det endte med, at vi blev enige om, at standser vi Køkkenrullen vil det inde­bære, at Kvinder for fred ophører med at være en synlig del af fredsbevægelserne. Der var undervejs forslag om at til­slutte sig Fredsavisen med en fast side, som vi selv redigerede. Der var forslag om at gå sammen med andre Fredsbevægelser, f.eks. "Ligaen" om deres publikntioner, men vi kom frem til ovenstående enighed. Samtidig blev vi på forskellig måde mindet om, at Køkkenrullen gerne indholdsmæssigt måtte få en opstramning.

Som punkter under dette spørgsmål kom vi ind på 4. For det første brevåbnergruppens arbejde - 2) økonomien om­kring Køkkenrullen 3) selv navnet Køkkenrullen - 4) landsmødebeslutningen.

Første underpunkt - brevåbner - gruppen: Her gjorde Lone fra Holsterbro rede for som den sidste gruppe,der har haft det, at det er et stort arbejde, der skal svares, der skal ringes, arkiveres, og der skal forsendes meget post. Det blev besluttet, at man skulle spørge, om Kvinfo eller Freds­forskningsinstituttet i Kbh. måske har interesse i materialet, og arkiveringen kunne overgå til dem (Louise spørger). Dagny Trier Riis, Tuxensvej 4b, 57000 Svendborg, tlf. 09 219099 tilbød at prøve at være fast brevåbner det næste år. Dette blev modtaget med klap.

2) Vedr. økonomien: Vibeke Agård lovede, iflg. aftale på et møde, der har været afholdt her i København, at der vil blive rettet op på girokonto-systemet, så det blev klarere fra hvornår til hvornår en indbetaling dækker. Ved oven­nævnte møde tilbød Emmy Føns, Ingrid Stade, Grethe Bjerg og Vibeke Agård at sætte sig sammen og nå dette mål. Vi regnede ud, at hvis vi havde 500 abonnenter, og vi kunne godt tænke os, at det var á kr. 100 stk., så kunne vi i hvert fald få råd til 10 udsendelser af 2.000 kr. årligt. Næste redaktionsrunde blev fastlagt således:

November 85 - Virum
Januar 86 - "
Februar/marts - Rødding/Gram/Vojens
April/maj - Holstebro
Juni/august - Tønder
Sept./oktober - Vesterbro

Det blev fastslået,at første fredag i måneden er fast dead-line,

3) Vedr. navnet "Køkkenrullen blev spørgsmålet henvist til debat igennem bladet - der er meget pro et contra - der har været sagt meget - det må afgøres ved en ny runde inden næste landsmøde,

4) Vedr. næste landsmøde blev det besluttet, at Odense / Svendborg tager det, og vi enedes om at fastholde sidste weekend i september måned som landsmøde-weekend,

Under økonomispørgsmål blev fondens regnskab forelagt sammen med de nye vedtægter. Vi håber, at skatte­spørgsmålet hermed er løst. Som det foreligger i øjeblikket, skylder fonden det beløb man har indestående til skatte­væsenet.

Der blev under emnet nye medlemmer nævnt nogle er­faringer med, at det var heldigt at bruge lokal-telefon­bøgerne. Nu har vi Kvinder for Fred i København som et landsdækkende nr., men det vil være værd at sætte et medlem i den lokale telefonbog. Som et andet problem kom man ind på, at alle har erfaring med kædebreve, og at de fleste holder op med at sende dem videre.

Næste års målsætninq blev det andet hovedpunkt, der samlede indlæggene ud fra forskellige synsvinkler. Det var Århus, der var kommet med det punkt til dagsordenen. Først skal dog refereres, at Århus efter opfordring på landsmødet 1984 har udfærdiget et forslag til et sær­nummer af Køkkenrullen på 16 sider. Det giver indblik i, hvad Kvinder for Fred vil, og hvordan vi er blevet til. Man søger penge i Fredsfonden til trykning. Alle grupper kan få et prøveeksemplar og komme med ideer, inden pjecen er helt færdiggjort.

Århus foreslår, at landsmødet formulerer en fælles mål­sætning for det følgende år, og man forslog, at emnet "Fjende-billedet" indgik.

En række indlæg førte til den formulering, der afslutter dette referat. Denne formulering blev sendt som presse­meddelelse - i hvert fald til den stedlige avis "Vestkysten". I debatten blev emnet stjernekrig også inddraget og atom­prøvesprænningerne i Stillehavet. Emnet Norden i relation til unionsspøgelset i EF blev også inddraget, men det blev forkastet som et emne, Kvinder for Fred ville tage med i deres målsætning.

Der kom undervejs forskellige ideer vedr. det kommende kommunalvalg og vedr. FN's fredsår. Een ide synes jeg skal nævnes. Man har lavet en slags tombola, hvor gevinsterne er et nummer til beskyttelsesrumsplads. Omkring kom­munalvalget er civilforsvarsproblemerne aktuelle.

Odense fortalte om deres "die-in" arrangement, som de havde et stort mas med, men også meget glæde af.

Erfaringer fra deltagelse i Ravnstrup-lejren gav forskellige steder fra anledning til meget debat. Aktualiseret af vores formål drejede debatten sig om at forholde sig til hinanden, enten man lever lesbisk eller heteroseksuelt.

Man anbefalede rundt omkring fra at bruge de lokale radioer i forbindelse med hvervningsarbejdet, og man anbefalede at bruge Mellemfolkeligt Samvirkes materiale i.f.m. møder i FN-fredsåret. Man anbefalede at sørge for at købe ulands-kaffe og the til arrangementerne.

Fredshøjskolen har en god klar og folkelig basis for freds­forskning på universitetsplan. Vi var enige om at støtte moralsk, men det mere materielle kniber det med.

Målsætninqen for Kvinder for freds's arbejde i 1985/86:

Kvinder for Fred's landsmøde enedes om, at vort særkende i fredsarbejdet i 85/86 formuleres som et slogan:

KVINDER, GØR FJENDER TIL VENNER

d.v.s. vi skal arbejde for at kontakte de anderledes tænkende mennesker fra Østeuropa, flygtningegrupper, Vesteuropa, Danmark, fordi vi vælger at tro på, at fredens sag for alle mennesker er vigtigere end de forskelle vi ellers præges af i vor holdning til hinanden.

Alle er enige om, at arbejdet med Norden som traktatfast atomvåbenfri zone fortsat skal prioriteres meget højt, og at stjernekrigsprojekt og atomprøvespræninger i Stillehavet påkalder sig vores aktive modstand.

Referent/Louise Højlund

Side 8-9

Nogle tankevækkende udsagn om

MÆND OG MISSILER

fra bogen: Fædre, sønner, elskere (Eske Holm, 1984)

"Der findes ingen anden vej ud af de globale kriser, end den der går tilbage til en genopdagelse af kærlighed og nærhed mellem far og søn. Eller mand og mand imellem."

I fredsarbejdet skal der anvendes mange forskellige metoder. Vi ved, der både skal oplyses, demonstreres - og opdrages.

Fredsspørgsmålet skal være en del af vor hverdag med børnene, såvel i familierne som i skolerne.

Vi skal ikke kun bearbejde børn og unges holdning til krig og oprustning, vi skal være opmærksomme på den grund­liggende opdragelse.

Det handler den omtalte bog af Eske Holm bl.a. om, og han er især interesseret i aspekter af opdragelsen af de mænd, der vedligeholder krigsmaskineriet.

Hør her, hvad Eske Holm videre skriver:

"Hvis fædrene var tættere forbundet med deres sønner og deres liv og kroppe, så ville de føle voldstruslerne på deres børn og deres lemmer så smerteligt og voldsomt, som var det trusler på deres egne."

Eske Holm kommer ofte ind på de sønner, der udvikler sig i et savn af og en skuffelse over den far, som der ikke er nær kontakt med.

"De faderløse sønner vil søge efter en far, som han kan forstå, elske eller være tæt på og accepteret af. Men hadet - eller rettere: Den dybe skuffelse, som savnet af faderen har efterladt i hans sind, gør at han vil ødelægge en sådan far, når han endelig møder ham. I skikkelse af en inspektør, en skolelærer, en general, en arbejdsgiver eller en politiker. - Virkeligheden viser, at disse faderbilleder ofte er fascistiske."

"Den vold, som resultatet af savn - eller den fascisme, som ideologisk erstatter kontakt og kærlighed fædre og sønner imellem, er for mig at se den mest skræmmende model."

Eske Holm mener, der er tale om en arvesynd. For­pansringen, såvel den individuelle som den globale, fortsætter.

"Min dybeste overbevisning er, at den vanvittige krigs­maskine kaldet "verden" ville ændre kurs, mål og midler i et næppe fatteligt tempo, hvis fædrene af den pansrede overhoved-type tog sig tid til deres sønner."

Kvinderne har en betydningsfuld rolle i hele udviklingen.

Om moderen og andre kvinder skriver Eske Holm:

"De skal begynde at tale og forstå - og alliere sig i en soli­darisk kamp for en mindre grusom verden. Et brud på den maskuline arvefølge, med dens akkumulerede skuffelser og autoritetstro, vil sabotere - eller bedre - afmontere selve krigsmaskineriet. Det er moderen og sønnens ny kvinde(r), som spontant eller strategisk, kan skabe de mænd, som til syvende og sidst vil have mandsmod til den vægring ....... som kræver enorm styrke. For at kunne sige klart og højt Nej! Et nej til at fabrikere, udtænke, betjene eller trans­portere udbytningens og terrorens kontrolpaneler."

Måske har du også fået lyst til at læse bogen. For mig er den inspirerende læsning - og mange af Eske Holms udsagn er en diskussion værd!

Annegrete Knudsen.

Militærparaden (Georg Eckert, Schweiz)

Side 10

Vi vil leve og elske og glædes
på den grønne og dejlige jord.
Vi vil ikke ha’ kernevåben,
men kerner, der spirer og gror.

Tekst og tegning - Kirsten Aakjær

Side 11-12

PROTESTÉR!

Som I nok har hørt, har Greenpeace for tiden en stor aktion med det formål at protestere mod Frankrigs atomprøve­sprængninger på Mururoa. Vi opfordrer Kvinder for Fred over hele landet til at støtte denne aktion ved at sende nedenstående postkort til den franske præsident inden d. 15 november.

Den danske oversættelse af teksten på postkortet lyder således:

Hr.Præsident

Vi beder Dem om øjeblikkelig standsning af atomprøve­sprængningerne ved Mururoa. Vi opfordrer Dem ind­trængende til at tage initiativ til at samle de andre kerne­våbenmagter med henblik på mangesidige forhandlinger om et universelt forbud mod atomprøvesprængninger.

"Kvinder for Fred i Danmark"

Personlig underskrift

Klip her


porto
2.80

François Mitterrand
Président de la République
Palais de l'Elysee
Paris
France


NY BREVÅBNER

TIL
DAGNY RIIS
TUXENSVEJ 4 B
5700 SVENDBORG
TIL 09 - 21 90 99

Dagny tilbød på landsmødet d. 28. - 29. september, at fungere som brevåbner det kommende år.

Hun er gået på efterløn, og synes hun har lyst til og kan overkomme det store arbejde. Alle meddelelser m.m. kan derfor sendes til ovenstående adresse, ligesom kommende redaktionsgrupper kan kommunikere med Dagny.

Klip her


Monsieur le President,
Nous vous demandons l'arrêt immédiat des essais nucléaires a Mururoa.

Nous vous pressons de prendre l'initiative de reunir les autres puissances nuc1eaires en vue de négociations multi­laterales sur l'interdiction universelle d'essais nucléaires.

"Femmes pour la Paix" Danemark

sign.

Side 13

FREMTID

Vi er ikke for optimistiske, når vi ser på den verden, vi vil komme til at være voksne i. Hvad vil der ske, hvis arbejdsløs­heden fortsætter med at stige, og tek­nikken udvikler sig lige så hurtigt, som den hidtil har gjort? Vil de, der har arbejde, sidde ved computere og robotter. Vil de også overtage undervisningen i skolerne?

Hvis der kommer en 3.Verdenskrig, bliver det nok med atomvåben, og så er der sik­kert nogle, der flygter til andre planeter, og begynder at udnytte dem. Men hvis alt dette sker, håber vi, det varer 100 eller 200 år.

7. klasse.

Side 14

Mere om Regnbuebanken

- den alternative bank

Regnbuebankens logo

HVORDAN ETABLERES BANKEN?

Det vil være realislisk at regne med et par år til at få banken etableret med 25 mill. kr. i aktiekapital. I denne periode skal der primært indsamles penge til aktietegning. Samtidig skal en hel del detailplanlægning omkring bankens organisation. Politik m.v. diskuteres og gennem­føres. Dette arbejde foregår i »Folkebevægelsen for Regn­buebanken«s regi. Alle interesserede opfordres til at melde sig ind og deltage i arbejdet, idet projektet kun kan gennem­føres med bred opbakning over hele landet.

Udover et medlemskonlingent til Folkebevægelsen, vil finansiering af forarbejdet ske med forrentning af de penge. der modtages til aktietegning: Rentetilskrivning ind til etablering tilfalder Folkebevægelsen, mens hovedbeløbet investeres i korte obligationer og deponeres hos en af Folkebevægelsen uafhængig garant. Renterne bruges til at dække udgifter til malerialer, brochurer, lønninger m.v. indtil etablering.

Lokalgrupper organiserer den videre agitation og aktie­tegning. Der er brug for folk med allehånde talenler.

Hvis ikke banken er etableret senest 31.12.1987 bliver de deponerede penge tilbagebetalt til aktietegnerne.

Idet man ønsker at gå i gang med den egentlige bank­virksomhed så hurtigt som muligt, kan Folkebevægelsen tage initiativ til at indgå i en eksisterende »fælleskasse« *) med en meget mindre egenkapital under etableringsfasen, hvis der er tilstrækkelig opbakning og interesse fra investorerne.

*) primært J.A.K.

VIDERESALG AF AKTIER

Aktierne er navneaktier, som føres i prolokol hos banken. De kan frit sælges. Banken vil gerne bistå ved salg af aktier.

HVEM STÅR BAG INITIATIVET?

Hele landet: Kirsten Carøe, Henrik Løhr, Klaus Krause, Hildur Jackson, Rass Jackson, Hanne Svensson, Niels Meyer, Geert Grønnegård, Sune Riishede, Jytte Andersen, Jens Hunniche, Peter Wulff, Helmuth Kristiansen, Ole Albertsen, Mogens Nielsen, Jesper Schrøder, Kamma Langberg, Jytte Bovbjerg Pedersen, Bente Kier Nielsen og Per Nørrung.

Ring efter brochure og girokort:

Jylland: 08-154130. Fyn: 09-141797. Sjælland: 01-130132.

Oprindelig logo for Regnbuebanken indsat februar 2007 (red).

Side 15

notabenenotabenenotabenenotabenenotabene

FOLKEMØDE FOR FRED

Kære medborger!

Fredsbevægelsen og fagbevægelsen på Sjælland gennem­fører søndag den 27. oktober kl. 15.30 - 17 et folkemøde på Københavns Rådhusplads. Kl. 14 startes med møder på Enghave Plads, Christianshavns Torv, Frederiksberg Råd­husplads, Blågårds Plads og Trianglen og derfra optog til Rådhuspladsen.

VI SES PÅ KØBENHAVNS RÅDHUSPLADS DEN 27. OKTOBER.


Stævne:

FRED, FOLKELIGHED
OG KIRKE II.

RYSLINGE HØJSKOLE 29 NOVEMBER TIL
1 DECEMBER 1985

Oplysninger:

Fås hos indbyderne
09 - 35 24 93 Bente Solvanq og
01 - 81 29 61 Kaj Bollmann.

'Bedste skal igen marchere og sparke til missilerne'


Holstebro

FNs Nedrustningsuge 23-26 oktober

Onsdag d. 23/10 kl. 19.30: Jan Øberg.
Holstebro Børnehaveseminarium

Torsdag d. 24.10 kl. 19.30:
Poul Grosen, Magtspillet om U-landene

Udstilling på Holstebro bibliotek

Arrangeret af græsrodsgrupperne i byen. Oplysninger om yderligere arrangementer i ugen fås hos 07.43.21.87

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1985

Til næste nummer af Køkkenrullen