Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 10, 1985

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 10, 1985, forside

Side 3

Bladet

Dette blad er udkommet for lånte penge!

Støttekredsen, som finansierer bladet, har 200,- kr. i kassen, så situationen er faktisk katastrofal.

Miseren er nok den, at man fra starten har defineret bladet som en service fra støttekredsen og ikke som et abonnements-blad med fast termin for betalingen på udsendte girokort.

Derfor er pengene kommet meget ujævnt og efterhånden alt for sparsomt ind, og vi står nu direkte over for spørgsmålet: Kan bladet (og dermed "Kvinder for Fred"?) overleve?

På Landsmødet vedtog man, at bladet fortsat skal udkomme selvstændigt, men hvor er pengene dertil???

Giroindbetalingerne vil blive genremgået af Vibeke Aagaard, Grete Bjerg og Emmy Føns, men afvent ikke "pejlevognen", men send dit bidrag straks, så vi kan få et overblik over chancen for at fortsætte udgivelsen så hurtigt som muligt.

"Pejlegruppen" meddeler, at 100,- kr. indbetalt nu vil dække abonnementet for resten af 1985 samt hele 1986, og det beder man alle om ut indsende snarest.

Har du p.g.a. de usikre terminer ikke fået betalt det sidste par år, vil det være kærkomment, hvis du - ud over de 100,- kr. for 1986 - sender et rimeligt ekstra beløb.

Kommer den nye abonnementsordning til at fungere, hvad vi meget håber, vil der så blive udsendt girokort i slutningen af 1986 til betaling for abonnement i 1987.

Kommer der ikke penge nok ind til at fortsætte udgivelsen af bladet, vil pengene blive overført til fonden "Kvinder for Fred", som har lånt støttekredsen pengene til dette nummer, men selvfølgelig skal både bladet og "Kvinder for Fred" overleve, derfor:

Gå på posthuset i dag

Giro 57 18 708
Kvinder for Fred
Dronningensgade 42, 4
1420 København K

Side 4

Nairobi

Fra stemningen på FN's Kvindekonference i Nairobi i juli 1985 har vi modtaget et referat, hvoraf vi bringer følgenae uddrag:

Fredsteltet på græsplænen ved Nairobis universitet var hver dag rammen om diskussioner, hvor 3-400 kvinder deltog.

Der var altid begejstring blandt deltagerne, når de forlod freds­teltet efter i timevis at have diskuteret, hvordan vi bedst kunne styrke verdensfreden.

Jeg tror, de mange kvinder fra udviklingslandene havde de­res store andel i denne gode stemning. For dem var det helt naturligt, at "menneskelige energier er stærkere end atom­kraft". Det var også naturligt at forstå det rigtige i, hvad en besøgende masai-kriger fastslog: "Mænd dræber - kvinder tænker", - underforstået: tanker har magt.

Som fredsaktivister i Skandinavien blev vi næsten glade for de små problemer, vi i vore lande er oppe imod, og forstod at det er os, der bør tage initiativer. Stormagterne er korrumperede i deres magt.

De økonomiske problemer i verden blev sat i perspektiv, når vi drog sammenligning mellem stormagternes enorme militær­budgetter og de små ildstedsarrangementer på Tech and Tool-udstillingen for alternativ teknologi og hjælpe­midler. Her så vi, hvordan man kunne opvarme en gryde vand ved mindst muligt forbrug af brændstof, og vi var enige om, at det er på høje tid, vi kvinder får lavet alternative budgetter.

Der var ingen tillid til nedrustningsforhandlingerne, som udelukkende føres af mandlige specialister med et ind­forstået og floskelfyldt sprog. Ord som forsvar og sikkerhed har ikke længere nogen mening.

Igen: Vi kvinder må lave alternative resolutioner, som kan forstås af enhver.

Vi lærte meget om menneskerettighedsbegreberne i Øst og Vest og skiltes i håbet om allerede næste år i verdensfreds­året at mødes i Bella Centret i København fra 15.10.-19.10.86.

Ruth Gunnarsen

Side 5

Parlamentarikerkonferencen

Norden Atomvåbenfri Zone-Nu

Den 29-30 november afholdes den første nordiske parlamenta­rikerkonference om Norden som atomvåbenfri zone. Konferencen er blevet til på initiativ af den nordiske arbejderbevægelse og er en sejr for fredsbevægelsen i alle Nordens lande.

Fredag d. 29/11.85 kl.14-21
Lørdag d. 30/11.85 kl. 9-16

Christiansborg. København

105 parlamentarikere. Fra Danmark deltager 29 parlamentarike­re, 20 fra Folketingets partier, 6 fra Færøerne og 3 fra Grønland.

Fredsbevægelsen har ikke fået adgang til at deltage, men der arbejdes på at få 10-15 min. tale, hvor en repræsentant for den samlede nordiske fredsbevægelse vil fremlægge fredsbevægelsens forventninger til konferencen og det videre arbejde med etablering af zonen.

Nordisk Fredsforum.

På Traktat Nu's møde d. 14/9 besluttedes det at gennemføre et fredsbevægelsernes forum samtidig med parlamentariker­konferencen med deltagelse fra alle væsentlige nordiske fredsorganisationer. Til dette forum skulle også indbydes eksperter og parlamentarikere, der deltager i den officielle konferece.

Formålet er at samles for umiddelbart at vurdere, hvordan vi kan komme videre i zonearbejdet, dels at have et forum der overfor offentligheden kan vise de krav fredsbevægelsen har.

Mødet finder sted samme dato som konferencen, mødested evt. Borups Højskole. København


Kvindefredslejr i Genève

Kvindefredslejren i Genève er nu fyldt to år og til trods for trusler om udvisning, mangel på penge og alt det, som de fleste fredsfolk slider med, holder de fremdeles ud.

De udgiver en egen international bulletin, som kan fåes fra adressen under, og den er fuld af informationer om alle deres aktiviteter.

Nu forbereder de sig til topmødet mellem Reagan og Gorbasjov i Genève 19. november, samt til FNs Fredsår 1986.

Kvinderne beder om støtte på alle måder, så det mindste vi kan gøre, er at sende dem nogen linier og måske nogle kroner?

Kontakt:

International Women's Peace Camp
Place de la Paix 11 A,
CH-1202 Genève


Fredsmarch

10.december - 22.januar

Fredsmarchem i Mellemamerika starter i Panama City og fortsætter gennem Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador og slutter i Mexico City. Derfra rejser en delegation til Washington for at præsentere marchens krav og konklussioner.

Side 6

Den Store Fredsrejse

Hvad blev der egentlig af de hvide busser?

Jo, Den Store Fredsrejse blev faktisk gennemført, og de delegerede besøgte 25 af 28 europæiske regeringer for at få mundtlige svar på de 5 spørgsmål, som var sendt skriftligt i forvejen.

I fredsåret 1986 håber man at kunne besøge regeringer i FN-lande uden for Europa, - med USA og USSR som de sidste.

Her er spørgsmål og svar:

Fredsrejsens fem spørgsmål til regeringerne:

1.
Vil De forbyde Deres lands forsvar at forlade Deres eget land, hvis alle andre FN-lande gør det samme?

2.
Vil De forbyde kernevåben og andre masseødelæggelsesvåben i Deres eget land, hvis alle andre FN-lande gør det samme?

3.
Vil De forbyde al våbeneksport fra Deres land, hvis alle andre FN-lande gør det samme?

4.
Vil De satse på, at alle mennesker i verden garanteres rent vand, ele· mentære sundhedsforanstaltninger og skolegang?

5.
Vil De løse konflikter med fredelige midler - ikke ved militær indgriben eller trusler om en sådan?

Regeringernes svar på
fredsrejsens fem spørgsmål

NB!

Vi har måttet ændre Danmarks + 'er til - 'er idet der var divergenser mellem udenrigsministerens (negative) svar og statsministerens (positive) svar.

Ligaen har derefter afæsket Schlütter et klart svar, men fik et brev om, at de to skam er enige, men det er lidt uklart, hvad de er enige om!

Vi formoder, at Ligaen aftrykker statsministerens svar i førstkommende udgave af Ligaens blad, - så kan man selv dømme om (u)klarheden i statsministerens svar.

Side 7

Brev fra Sovjet

Fra Den sovjetiske Kvindekomite har vi modtaget referat af et interessant interview, som fandt sted mellem 4 topjournalister fra det amerikanske Time Magazine og Sovjetlederen Mikhail Gorbachev d. 28. aug. 1985 i Moskva.

Her er et par vigtige udpluk:

Gorbachev: "De spurgte mig, hvad der er det væsentligste kendetegn for Sovjet-amerikanske forbindelser?

Jeg mener, det er det uforanderlige faktum, at hvad enten vi kan lide hinanden eller ej, så må vi enten overleve eller gå til grunde sammen.

Det vigtigste spørgsmål, vi må besvare, er, om vi nu endelig er rede til at erkende, at der ikke er nogen anden vej end at leve i fred med hinanden, og om vi er beredt til at ændre vor mentalitet og handlemåde fra at være krigs indstillet til at være fredssøgende. Sovjetunionen besvarer dette spørgsmål bekræftende." ...

"Tiden er ved at løbe ud, toget er måske kørt, hvis vi ikke handler hurtigt nok"...

KfF i Virum vil takke Den sovjetiske Kvindekomite for brevet og forsøge at starte en dialog.


USA har neutronvåben
klar til Vesteuropa

(Inf. 4.9.85).

For at undgå en storm af modstand fra USA's europæiske allierede har det amerikanske forsvarsministerium i overensstemmelse med NATO's militære øverstbefalende i Europa, general Rogers, ladet neutronsprænghovederne fremstille i to halvdele, hvoraf kun den ene halvdel i første omgang stationeres på vesteuropæisk territorium. Den anden halvdel, der skal gøre neutronbomberne brugbare, transporteres først til Vesteuropa, når modstanden hos de europæiske NATO-lande langsomt har lagt sig.

Sådan!

Nobels fredspris 1985

For hele fredsbevægelsen må det være en utrolig op­muntring, at Nobels fredspris er tildelt Den internationale lægeforening til afværgelse af kernefysisk krig.

Tildelingen viser, at utrætteligt oplysningsarbejde vækker opmærksomhed og respekt.


Fredsfonden

har udsendt en pjece, som - udover at indeholde en række essays, digte og artikler af gode, danske forfattere - også redegør for fondens mål og virke.

Fredsbevægelserne er velkommen til at rekvirere flere pjecer (end de udsendte), og disse kan enten uddeles gratis eller sælges til fordel for eget fredsarbejde.

Eneste begrænsning er, at vi maximalt må tage 10,- kr./stk. for pjecen, som er både nydelig og informativ.

red.

Adressen:
Fredsfonden,
Nyhavn 21,
1051 København K.

Side 8

"Fjendebilleder"

Lysbilleder, indtryk, tanker fra nogle ugers besøg hos fredsfolk i DDR.

KfF: Århus:

Her er en aktivitet, som passer godt til Kvinder for Freds målsætning for 1985/86, som blev vedtaget på Landsmødet: Kvinder, - gør fjender til venner!

Bestil lydbilledoplægget hos Mette,
Nej til Atomvåben i Århus
Tlf.: 06 12 89 33

Mette vil gerne vise sine lysbilleder (kun rejseudgifter be­talt) og foreslår nedenstående spørgsmål som nogle af dem, man kan komme ind på.

- hvorfor foregår det meste fredsarbejde inden for kirken?

- hvordan opfatter grupperne sig selv i forhold til staten?

- hvilke mennesker er med?

- hvad laver grupperne helt konkret?

- har vi mulighed for kontakt og samarbejde?

ATOM-
WAFFEN
FREIE
ZONE

Landsmødet i Tønder d. 28.-29. sept. 1985

Arrangørerne vil gerne takke deltagerne for overbærenhed med skønhedsfejl i programmet; de vil udgå til fordel for varianter, hvis vi får fornøjelsen at være værter igen.

Vi sender tak til Louise Højlund for arbejdet med referatet, som kan læses i "Køkkenrullen", okt. nr. 9, og forhåbentlig er det i orden, at det kun udkommer der?

Der var ønsker om en deltagerliste ved evalueringen om søndagen. Vi har strikket en mangelfuld udgave sammen, og den kan fås ved henv. til Grethe Nielsen, Margrethevej 6, 6270 Tønder.

Næste år tilmelder vi os alle i god tid med navn og adr. så er det problem løst.

Vi glæder os til næste møde, da kommer der garanteret mange flere; Thi:

Fyn er fin og kvinderne på den ligeså.

Kærlig og fredelig hilsen

Tønder gruppen

Side 9

Åbent brev om "Iowa" til

forsvarsminister Hans EngelI og fhv. statsminister Anker Jørgensen.

I dette efterår besøgtes Danmark af det amerikanske krigsskib "Iowa", der er konstrueret til at medføre atomvåben.

Danmarks klare standpunkt er, at vi ikke vil have atomvåben på dansk område.

Det havde derfor været naturligt, om man sikrede sig, at Iowa ikke var atombevæbnet under sit besøg i Danmark og at afvise besøget, dersom en sådan sikkerhed ikke kunne opnås. Og hvad måtte vi så opleve?

En forsvarsminister og en fhv. statsminister, der servilt bøjede sig for supermagtens arrogante holdning, der går ud på, at USA ikke nedlader sig til at besvare spørgsmål om "Iowa"s atombevæbning.

New Zealand har tidligere i en lignende situation afvist at modtage besøg af et amerikansk krigsskib, der kunne være atombevæbnet. Her turd~ spørge supermagten og affandt sig ikke med den usikkerhed, som følger af intet svar at kunne få.

Lad os håbe, at Danmark i fremtiden ikke stiller sig så svagt og underlegent an, at vi end ikke tør sikre os, at vort standpunkt bliver respekteret.

Kvinder for Fred
Virum

Fredstræf 86

vil forme sig som en Freds- og venskabslejr, som afholdes i Danmark fra 9. juli til 13. juli 86.

Lejren bliver sandsynligvis i Albertslund med plads til ca. 10.000 deltagere.

Introduktionsmøde holdes: tirsd. d. 3. dec. 85 kl. 19.30

Medborgerhuset,
Blågårds Plads 3,
København.


Storkøbenhavnske fredsgrupper

indkaldes til møde:

lørd. d. 7. dec. 85 kl. 13-17 i METAL, Lyngby,
Grønnevej 139, Virum.
S-tog til Sorgenfri St. og 10 min. gang ad Grønnevej eller S-tog til Lyngby St. og bus 171, som kører til døren.

Forslag til dagsorden velkomne.

Tilmelding til Lyngby-Tårbæk Fredskomité,
tlf. 02 - 88 76 51 senest 3. dec.


Ålborg KfF appellerer
i deres blad "Grydelappen" :

SKRIV til TV-byen,
2860 Søborg,
(kulturafd. )

og bed om genudsendelse af arrangementet i anledning af Niels Bohrs 100 årsdag, hvor videnskabsmænd fra USA, USSR og Danmark diskuterede atomkrigsfaren.

Få andre til at gøre det samme.

NB. Det skal være i den gode sendetidl

Side 10

NyebøgerNyebøgerNyebøgerNyebøgerNye

SIPRI årbogen 1985

Den store årbog fra det internationalt anerkendte fredsforskningsinstitut i Stockholm.

Bogen behandler udviklingen i det globale våbenkapløb og bestræbelserne for at sætte gang i nedrustningen.

Kr. 90,-, eller kr. 130,- for både 1984 og 1985 årbogen.

Bestilles i:

Mellemfolkeligt Samvirke,
Borgergade 10-14,
1300 Købbenhavn K.


Studs Terkel: Den gode krig.

Kr. 200,-, Gyldendal. Oversat af Ida Elisabeth Hammerich.

Interview-bog med amerikanske krigsveteraner.

"Et monument over myten om "vore drenge". For de fleste af de interviewede mænd var anden verdenskrig simpelt hen deres livs største oplevelse, og alt hvad der fulgte derefter et antiklimaks. Jubii - krig! opsummerer én.
.... Her blev drenge ikke modnet til mænd, men omvendt." Carsten Jensen i Politiken 28.9.85


Mary Dau: Hansen og Ivanov.

Forfatteren er ambassaderåd i Udenrigsministeriet og opfordrer i sin netop udkomne bog til udvidet kontakt med Sovjet og Østeuropa.

Det vil øge afspændingen, som hun mener, er en forudsætning for nedrustning (og ikke omvendt!).

Pris: ca. kr. 170,-


Joseph Weisenbaum: Kurs mod isbjerget.

Kr. 138,- Gyldendal, oversat af Conny Bauer.

Forfatteren er professor i datalogi i Massachusett. Han advarer mod det kaos, der er i edb-systemerne, som i dag er så indviklede og "lappede", at ingen mere forstår dem til bunds.

Det er særlig risikabelt i de militære varslings- og beregningssystemer, hvor en computerfejl kan udløse en atomkrig.


"Kvinderummet"

er en antologi, skrevet af kvinder fra Sociologisk Institut ved Københavns Universitet.

Spænder fra videnskabsteori og litterær analyse til artikler om kvindearbejde, ny teknologi, kritik af mandevidenskaberne og overvejelser over opbygningen af en ny kvindevidenskab.

Kr. 85,-, fås hos:

Inst. Sociologi,
Linnesgade 22, st.tv.,
1361, København K.


Kvinder for Fred i Århus meddeler:

Vi har fået afslag fra SNU (Statens Nedrustnings Udvalg) på vores ansøgning om støtte til særnummeret af Køkkenrullen, og Fredsfonden har bedt om yderligere oplysninger, så der må indgives ny ansøgning.

Vi kan desværre ikke sætte bladet i produktion, før vi ved, om vi kan få økonomisk støtte.

I er velkomne til at ringe, hvis I vil høre, hvordan det går, eller har gode ideer til finansieringen.

Bodil Honoré,
06 - 23 12 93 og

Valborg Fogh Pedersen,
06-143564.

Side 11

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1985

Til næste nummer af Køkkenrullen