Multietnisk Fred'shavner-dialog
Frederikshavn Multietniske Forening - Danmarksgade 78,1 - 9900 Frederikshavn

14.02.00 Referat fra byrådsmødets punkt 4 om hvad byrådet vil gøre for at få ansat flere fra etniske mindretal i kommunen.

Borgmester Erik Sørensen pointerede, at selv om man ville gøre en ekstra indsats for at jobtilbuddene nåede ud til det etniske mindretal , så skulle ansættelserne stadigvæk gå til de bedst kvalificerede.

Og man havde ikke lagt sig fast på nogen målsætning om at tilstræbe at andelen etniske i kommunens tjeneste skulle være lig de etniske mindretals andel af lokalbefolkningen, sådan som man altså nu havde gjort i Århus jf sidste nr af danske kommuner, hvor Århus Kommune var blevet udnævnt til danmarksmester i etnisk ligestilling på sine arbejdsplad-ser. (I sidste nr af Multietnisk Fred'shavner-Dialog udtrykte borgmesteren dog bestemt åbenhed over for målsætningen om samme andel ansatte indenfor kommunen.

Byrådet undgik dog ikke lidt tørklædesnak selvom der næppe har været nogen lokal sag herom nogensinde. Også byrådsmedlemmer ser TV . Borgmester Erik Sørensen afsluttede med med en pointe om, at i Århus havde man kunnet løse slige problemer ved at gå i dialog på den lokale arbejdsplads. Det var holdningsbearbejdelse ude blandt de ansættende der var nøglen til flere ansættelser af etniske slog han fast.

Mogens Damm, formand for Arbejdsgruppen vedr. etniske minoriteter, sagde at kommunen var indstillet på at gå foran med at ansætte for at vise det private erhvervsliv det gode eksempel, som det blev sagt på Knivholt-konferencen var nødvendigt . Paul Andersen, som havde ønsket debatten, sagde, at det var afgørende at hver afdeling i forvaltningen lagde sig fast på et bestemt antal ansættelser fra etniske mindretal hvert år.

Der er nu virkeligt på mange fronter sat noget i gang for etnisk ligestilling som aldrig før. Til lykke med det.

Nu er der så den vanskelige opgave tilbage for kommunen og andre, at overbevise de blandt de etniske mindretal i aktivering og med mange afslag på faste stillinger inden for kommunne, at kommunen nu virkelig vil arbejde for etnisk ligestilling.

Det havde dog været nemmere hvis Frederikshavn kommune allerede havde taget samtlige af de skridt som Århus og især Ballerup her har gjort :

"Ballerup Kommune vil som arbejdsplads med ligeværdighed og tolerance som grundlæggende principper - så vidt mulig på alle niveauer - afspejle befolkningssammen-sætningen i det samfund, kommunen og dens medarbejdere er en del af, og som kommunen har til opgave at betjene. Ansvaret for denne opgave påhviler Kommunalbe-styrelsen. Forskelle mellem medarbejdere med hensyn til race, religion, etnisk oprindelse, livsopfattelse mv. må ikke anskues som et problem, men som en mangfoldig-hed af ressourcer og muligheder, der kan medvirke til at udvikle service, kvalitet og effektivitet i løsningen af opgaverne. Ansvaret for denne opgave påhviler samtlige ansatte i kommunen. Det medfører, Det sidste punkt er besluttet i Frederikshavn og faktisk diskuterer Samarbejdsudvalgene i Fr.havn i øjeblikket en række spørgsmål og heri indgår nr 2 ovenfor, som byrådspoliti-kerne nu venter . Også vi afventer resultatet med spænding.

Det første af ballerup-punkterne om at alle kvalificerede etniske skal til ansættelsessam-tale kan man håbe kommer til at stå i den folder med gode råd for, hvordan man sikrer etnisk ligestilling ved ansættelser.

Det viser også hvordan kvalifakationsbegrebet er kommet i centrum. Her har ligestil-lingsudvalget stillet et meget væsentligt spørgsmål til samarbejdsudvalgene:

"Kan man i jeres forvaltning forestille sig, at det direkte vil være en fordel at have medarbejdere med en anden kulturel baggrund, og at deres tilstedeværelse vil være berigende såvel for det øvrige personale som kunderne?"

Vi bør nu kippe med flaget for det projekt for etnisk ligestilling på kommunens arbejdspladser, som alle gode kommunale kræfter nu har sat igang.

Men for at overbevise tvivlerne, ville det være dejligt snart at se bare et konkret resultat.

Men her har Ligestillingsudvalget nok også tænkt på, når de har spurgt Samarbejdsudval-gene ude på arbejdspladserne:

"Hvilken holdning vil I i jeres forvaltning have til, at I pålægges at opstille mål for, hvor mange nydanskere I skal ansætte i løbet af et år. Fordelen ved at opstille et mål er, at det er let at måle ved periodens udgang, om man har opfyldt målet, og det tvinger til handling"

Der er virkeligt kommet kød på borgmesterens tale i byrådet om at de drejer sig om at arbejde med sine holdninger.

Det samme drejer det sig vist også om så etniske mindretal virkeligt vil se en mening i at turde søge alle de job der viser sig. Altså hvordan får vi nogle (flere) til at søge de stillinger der bliver slået op og sendt til os t, bla. her i bladet på næste side, til viderefor-midling til de etniske bekendte, de er relevant for. Hvem vil melde sig til at få tilsendt kopier af kommunens annoncer til at fortælle om til bekendte ? Og give os adresser på etniske som bør få bladet her med kommunens jobannoncer.

Arne Hansen, referent
« « «