Multietnisk Fred'shavner-dialog
Frederikshavn Multietniske Forening - Danmarksgade 78,1 - 9900 Frederikshavn


Fra Nordjyske Stiftstidende d. 21.02.2000 er sakset et interview med Esme Köse Kaldan, næstformand i Frederikshavn Multietniske Forening:

- Modvilje skyldes uvidenhed

MULTIETNISK: Esme Kaldan fra Frederikshavn holder foredrag om det, for at nedbryde kløften mellem danskere og udlændinge

Af Merethe Tølbøll
FREDERIKSHAVN: - Jeg tror, det bliver bedre i næste generation, når de danskere, der er unge nu, ser. at vi ikke kom og tog deres arbejde eller deres uddannelsesplads. Jeg tror, danskerne vænner sig til os. Jeg håber det, så vi ikke altid skal kæmpe ekstra for det, vi vil - kun fordi vi er udlændinge.

Esme Kaldan er ikke helt sikker på, om hun får ret Når hun tænker på, hvor mange stemmer, Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti står til i meningsmålingerne, bliver hun usikker:

- Måske er det sådan om ti år, at vi ikke tør gå ud om aftenen, siger hun. Hun ved det ikke - men hun gør sit til, at det ikke skal blive sådan. Esme Kaldan er næstformand i Frederikshavn multietnisk Forening, og så tit, der er bud efter hende, holder hun foredrag om, hvordan det er at være udlænding i Danmark.

- Jeg tror på, jeg gør meget, siger hun. Jeg prøver at bløde op på fordommene . Jeg tror, meget af modviljen skyldes uvidenhed. Jeg kan tit se det på folk, når jeg fortæller dem noget, de ikke vidste. Man kan se det i øjnene - Aha, er det sådan?

Esme, der er midt i en uddannelse til social- og sundhedsassistent, har bl. a. arbejdet på plejehjem og som hjemmehjælper,,og hun~har haft rengøringsjob i sin fritid. Alle steder er hun stødt på usikkerheden over for, at hun er anderledes.

- Der er ikke nogen, der har sagt direkte, at de ikke ville have ~ug til at komme, men stemningen har været tydelig usikker. Hvad er jeg mon for en? Man skal lige se mig an, om jeg er til at stole på og gør mit arbejde ordentligt, før man accepterer situationen, fortæller Esme.

Da to kolleger fortalte hende, at de aldrig ville lukke en udlænding ind i deres hjem, blev hun rystet

- Jo, mig ville de da godt, fordi de kendte mig, men ellers ikke. Ikke en nabo eller sådan...Og det var to søde rare og venlige damer, konstaterer Esme Kaldan forundret.

Hertil som 11-årig
Esme kom til Danmark som 11-årig. Hendes far var kurdisk flygtning og havde fået asyl i Danmark, og efter tre år fik han sin familie til Danmark, hustru og fem børn. Det yngste barn var netop født, da han måtte flygte og efterlade sin familie.

Efter to måneder i sit nye land kom Esme i en særlig sprogklasse og året efter i femte klasse i Bangsbostrand Skole i Frederikshavn - og nu føler hun det:, som om hun har boet hele sit liv her i landet.

- Som om jeg har været i dagpleje og i børnehave og det hele fortæller hun. Det blev understreget, da Esme og hendes mor genså Tyrkiet for et par år siden. - Jeg ville gerne se, hvordan mit land havde udviklet sig, hvordan der var, men det var en mærkelig fornemmelse. Min mor var selvfølgelig glad for at se sin familie igen, sine forældre og søskende og det hele, og jeg tror ikke, hun havde min fornemmelse af at være et fremmed sted. Jeg følte mig fremmed. Jeg var meget mere dansk, end jeg havde været klar over. Jeg har fået et dansk syn på tingene, dansk tankegang og holdninger. Det sker helt ubevidst, fordi det er her, man bor og lever.

Tyrkisk gift
Esme er dansk statsborger, men hun er alligevel ikke så dansk, at hun har giftet sig med en dansker. På ferien i Tyrkiet mødte hun Mutlu. Efter tre uger blev de kærester, efter seks blev de gift. Han er præcis den mand, hun har ledt efter, siger hun.

- Vi kendte ikke hinanden på forhånd, præciserer Esme -med et smil, for selvfølgelig er hun blevet spurgt, om det var et arrangeret ægteskab.

- Han var en ven, som kom i huset hos vores familie, og derfor så vi tilfældigt hinanden, forklarer hun. Og minder om, at hun også har hørt om danske unge, der er mødt hinanden på en ferie.

Genforenet
Efter et år - Mutlu ville gøre sit gymnasium færdig - blev ægtefællerne genforenet, da gemalen blev familiesammenført til Danmark, og i august, da de havde sparet sammen, holdt de et storslået bryllup med brudekjole og fest og gaver -nøjagtig efter dansk model.

Og spørgsmålet skal jo stilles: - Kunne du ikke have giftet dig med en dansker?

- Jamen det ved jeg ikke. Jeg har jo ikke mødt en, som jeg syntes, det skulle være, selv om jeg har flere danske venner end udenlandske, og....nej, jeg tror, at hvis jeg ikke havde mødt Mutlu, havde jeg nok mødt en anden udlænding. Ikke nødvendigvis en kurder, måske en fra Pakistan eller et andet sted. Jeg tror, siger Esme, at man leder efter en, der ligner en selv.

Og, føjer hun til i en tydelig blanding af sjov og alvor: Der er en anden grund: I er ikke helt vilde efter at tage os...Mange danskere ønsker jo ikke at få en udlænding til svigerdatter. Esme tror på, at også det går over:

- Jeg kan sagtens forestille mig, at mine børn vil gifte sig med en dansker. For dem vil der slet ikke blive noget særligt mærkeligt ved det...

----------

Og fra forsiden af Nordjyske Stiftstidende d. 21.02.2000:

Dansk kurder: Lær af Pia Kjærsgård.

Af Merethe Tølbøll

FREDERIKSHAVN: - Pia Kjærsgaard siger i hvert fald, hvad hun mener. Det har jeg respekt for, for så ved man, hvor man har hende. Det kunne andre lære af. Sagt af Esme Kaldan, Frederikshavn, 23-årig dansker med kurdiske rødder.

Hun er ikke duperet af danskernes holdninger til flygtninge og indvandrere især ikke, fordi de tit holdes skjult.

- Man praler ikke af, at man stemmer på Dansk Folkeparti, siger hun. Det er dobbeltmoralsk. Og derfor overraskes hun gang på gang, når det går op for hende, at Pia Kjærsgaards vælgere godt kan være de søde og rare mennesker, som hun selv kender.

På den anden side kan Esme Kaldan godt forstå, at folk har fordomme. Det kan næsten ikke undgås, når Pia Kjærsgaard uafladeligt fokuserer på negative tilfælde og gør dem generelle, mener hun. - Jeg tror ikke, at hun overhovedet kender nogle af de udlændinge, hun har så meget imod, siger Esme Kaldan.

Selv er hun en af dem, der ofte er fremhævet i debatten for ikke for alvor at ville integrere sig i sit nye land: Hun har fundet sin ægtemand i sit hjemland og har fået ham til Danmark efter reglerne om familiesammenføring.

Redaktionel bemærkning: Nordjyske Stiftstidende med lokalsektionen Frederikshavn kan læses i Frederikshavn Multietniske Forenings lokaler i Danmarksgade 78,1. Her kan man også se de lokale virksomheders annonce efter arbejdskraft.
« « «