Multietnisk Fred'shavner-dialog
Frederikshavn Multietniske Forening - Danmarksgade 78,1 - 9900 Frederikshavn

Frederikshavnermodellen for dansksproglig stimulering af 5-årige

Siden interviewet i sidst nr er fra talepædagog Bjarne Klæstrup modtaget en Rapport ved Psykologisk-pædagogisk Rådgivning og pædagogerne på Ørnevejen skole i Frederikshavn

FORHISTORIE

I 1991 gennemførtes en generel sproglig screening af alle børn i børnehaveklasserne i Frederikshavn og det gav os noget af et chok. En hel årgang (i Frederikshavn kommune ca 15 børn) to-sprogede børn var så dårligt funderet i forståelsen af dansk, at de kun ville få sporadisk udbytte af undervisningen.

Til vores overraskelse viste det sig, at der ikke var nogen større forskel på hjemmegående børn og på børn, der havde gået i dansk daginstitution. Vore to-sprogede børn er spredt på så mange nationaliteter og sprog, at der ikke er mulighed for to-sprogede medarbejdere i institutionerne.

Vi troede jo, at i hvert fald de børn der gik i daginstitution talte dansk, for det kunne vi jo høre de gjorde. De to-sprogede børn talte nøjagtigt som de danske, hvilket til tider kunne lyde helt pudsigt.

Vi har i Frederikshavn nogle sjove runde vokalnuancer. Nogle husker måske da vores lokale fodboldhelt Harald Nielsen i en Far til Fire film brød ud i skønsang med omkvædet "Bølden röller, bølden röller...".

På samme måde elsker de to-sprogede børn selvsagt at spille "fø'bøl", og de bander stygt, når de rammer "mølstølpen" i stedet for at score.

Når imidlertid de samme børn i børnehaveklassen blev bedt om at tegne et menneske, og ikke anede hvad et menneske var. så ser man problemet. Ord som menneske, søn, datter, herre og kvinde indgår ikke i børns sprog, og hvor skulle de to-sprogede børn så lære disse ord ?

Det måtte altså konstateres, at dansk sprog på et niveau, der er nødvendigt ved skolestart, ikke smitter ligesom mæslinger, eller andre børnesygdomme alene ved omgang med danske børn.

FREDERIKSHAVNERMODELLEN.

Da vi ikke syntes, vi kunne bruge nogle af de modeller, der var i gang i specielt de større byer, valgte vi at lave vores egen, der begyndte skoleåret 1992/93.

Det er i korthed et tilbud til alle hi em, hvor modersmålet ikke er dansk. Alle børn fra hjem med et andet modersmål end dansk tilbydes ophold i vores to-sprogsgruppe 4 timer om dagen hele året før de skal begynde i børnehaveklasse.

Gruppen er godt bemandet med pædagoger og der er tilknyttet massiv talepædagogisk bistand 10 timer om ugen.

Sproggruppen er placeret på en skole, og transporten til og fra skole sker normalt med taxa.

I de forløbne år har et par to-sprogede familier ikke taget mod tilbuddet. Begge børn fra disse hjem har gået 2 år i børnehaveklasse.

REAKTIONERNE UDEFRA

Vi var ret stolte over vores indsats, og projektet blev fremlagt på Undervisningsministeriets informationsmøder for to-sprogskonsulenter. Reaktionerne fra de toneangivende konsulenter fra kommuner med mange to-sprogede børn og til dels fra Undervisningsministeriets egne konsulenter var mildest talt ikke positive:

Der manglede hensyn til og udbygning af børnenes modersmål, tættere forældresamarbejde, samt brug af tolke og to-sprogede medarbejdere. Vores projekt var med andre ord sproglig voldtægt af børn.

Til gengæld var der positiv omtale i pressen, og der kom henvendelser omkring 40 andre kommuner, der heller ikke kunne bruge erfaringerne fra de store kommuner med mange to-sprogede børn til noget, jævnfør føromtalte spredning på mange sprog og derved ganske få børn i hver sproggruppe.

ERFARINGERNE HIDTIL

Forældrene er glade og stolte over, at deres børn klarer sig så godt i skolen, og de deltager derfor i højere grad i skolens liv uden at skulle trækkes derhen.

TALEPÆDAGOGENS ROLLE.
Vi har set på andre kommuners indsats overfor to-sprogede børn i førskolealderen. Det er vores indtryk, at der hvor man virkeligt fokuserer på at forbedre to-sprogede børns danskkundskaber, er der deltagelse af talepædagoger, - ikke bare i en diagnosticerende rolle, men som en aktiv, daglig deltager i sprogopbygningen hos disse børn.

I Frederikshavn vil vi derfor selvsagt fastholde den massive talepædagogiske indsats.

JUSTERINGER UNDERVEJS.
Mange to-sprogede familier har et netværk, hvor man kan pas se familiens børn selv . Der er bedsteforældre eller andre, der tager sig af det. Efter et år dukkede derfor flere og flere hjemmegående børn op i sproggruppen, og der skulle bruges for megen tid på social tilpasning osv. Fra august 97 er opholdet i sproggruppen nedsat til 3 timer dagligt, og den overskydende tid bruges i børnehaver som indslusning og i børnehaveklasser som udslusning fra gruppen.

Samtidig kontaktes hjemmene tidligere for at motivere til optagelse i daginstitution. De almindelige regler for danske børn, hvor der kan gives nedsat forældrebetaling for et barn, hvis sproglige udvikling er i fare, og hvor der ikke er et direkte pasningsbehov, gælder selvsagt også for to-sprogede børn.

Vl TROR og mener efterhånden at vide:

VI TROR IKKE:

At daginstitutionsophold sammen med danske børn er tilstrækkeligt, og desuden vil automatisk tildeling af fripladser skaber misundelse blandt danskere uden det danske sprog bliver udviklet udover et socialt omgangs- og legesprog sammen med andre børn.

At sporadiske tiltag, - pædagogisk legestue eller lignende, med et par timer hist og pist, er tilstrækkeligt.

At to år i børnehaveklasse er nogen god ide, idet mange to-sprogede børn er tidligere fysisk udviklede end danske børn, og en sådan ordning - selvom der fokuseres på ekstra dansk det første år - vil betyde, at de to-sprogede børn er et år ældre end deres danske klassekammerater .

At vi i vores kommune (og i mange andre kommuner) kan gøre noget som helst for at påvirke eller udbygge disse børns modersmål på grund af den store spredning med få børn med samme modersmål, udover at appellere til hjemmene om at tale og arbejde med eget modersmål.

Kort sagt mener vi, at der kræves en indsats for at gøre to-sprogede børn skoleparate i sprog-lig henseende.Til gengæld ser det ud til, at der er en holdbar langtidsvirkning af denne tidlige indsats.

PPR og Ørnevejens Skole - Frederikshavn
« « «