ARKIV:  2. march 2018

Journalist Tom Vilmer Paamand fortæller nyt om dansk våbenproduktion og ekspoert.


Våbenproduktion i Frederikshavn og i Danmark og hvem sælger vi våbnene til?
Hvad foregår der af våbenproduktion i Frederikshavn kommune og i Danmark i det hele taget – set i lyset af den nye satsning på dansk våbenproduktion til eksport som et nyt vækstområde søsat af SRSF regering Thorning?
Det spurgte Dialog på Frederikshavn Lokalradio journalist og våbenproduktions-vagthund Tom Vilmer Paamand om d. 2. marts 2018 og her følger så svaret, som samtidigt bringer en hel del hidtil upåagtede nyheder, - bl.a. om dansk våbensalg til Pakistan og med links til kilderne.
Interview d. 2. marts 2018 med graverjournalist Tom Vilmer Paamand, som også er aktiv for at skabe fred.

HØR: Journalist Tom Vilmer Paamand fortæller nyt om dansk våbenproduktion og ekspoert



gif Tom Vilmer Paamand

Toms kommenterede kilder: - før curseren henover teksten, som så bliver gul som besked om at der ligger et link som man så bare klikker på og bliver sendt hen til selve kilden(linket er også understreget):


Statens ammunitionsarsenal ved Frederikshavn blev solgt til spanske Expal under Maxam Group.
Våbenfabrikken sælger ammunition - fra kaliber 5,56 mm til 155 mm, mortergranater fra 60 mm til 120 mm samt flybomber. Mere om dem samt links til den udenlandske koncern, der ejer fabrikken her:

Generelt søger den danske stat ihærdigt at sælge våben til konfliktlande, så dansk våbenproduktion med statskontrol ender i lande som Algeriet, Chile, Egypten, Rusland, Saudi-Arabien og Tyrkiet.

"Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark" plejede at være en ret diskret klub. Nu om dage, under våbenkræmmernes ny formand Frank Bill, er hemmelighedskræmmeriet blevet væsentligt mindre. Medlemmerne er fuldt synlige på nettet med præsentationer og hjemmesider:

Dansk våbenproduktion, målt på den kontrollerede del, er heldigvis fortsat beskeden - sammenlignet med andre landes. Eksporten var i mange år langt under en enkelt milliard kroner, men er nu lidt øget til som regel et sted langt under to milliarder kroner om året. Dette er så kun godkendt våbeneksport, altså de statsregulerede dele af den.

Totalt er al dansk eksport (inklusive de godkendt våbenhandler) på omkring 600 milliarder, hvor fx alene dansk produktion af "medico" (hospitalsprodukter mm) skaber eksporter for de 100 milliarder kroner. Når de svenske forskere i SIPRI regner på de samlede tal, får de et noget større resultat - de inkluderer nemlig en del af den ikkeregulerede produktion, som burde tælles med under militær brug. SIPRIs vurdering er en dansk våbeneksport på 3,75 milliard kroner. Målt i forhold til andre lande er fx svensk våbeneksport ti gange større. Globalt ligger Danmark på en 29ende plads hvilket kan lyde højt, men altså fortsat er nede blandt de små tal.

Men uanset størrelse - bør dansk våbeneksport stoppes!

RSS