Frederikshavn Lokalradio

Frederikshavn Lokalradio - Arne Hansens hjemmeside for flygtninge og positiv fred


Aktuel analyse af udviklingen i Ukraine.(28. november 2004)

Sigurd Lydersen har været i Ukraine i 3 måneder og bliver interviewet fra Jalta over en mobiltelefon, hvorfor lydkvaliteten desværre er forringet. Sigurd Lydersen ser i øjeblikket en folkelig bevægelse der nu vil af med Kutmas korrupte styre og det russiske overherredømme repræsenteret af Janukovitj og som nu vil have frihed og demokrati.

Sitiationen kan sammenlignes med Norges i forhold til Sverige i 1905. Lydersen mener ikke den rationelle Putin vil vove at gribe ind militært i Ukraine, selvom Donbas-industriområdet idet østlige Ukraine orienterer sig imod Rusland. Og rygterne i Jalta på Krim går om at Justtjenko-tilhængerne er blevet bestukket med penge fra USA. Der er her brug for at gøre op med koldkrigstænkningen. I den globale politik er Putin og Bush jo langt hen allierede og Sigurd Lydersen ser de aktuelle demonstrationerne i Ukraine der er vendt imod russisk dominans, som en pendant til de verdensomspændende fredsdemonstrationer d. 15. februar 2002 imod USA verdensdominans. Bevægelser som måske kan danne grobund for at overgå fra statsligt til folkeligt diplomati.

Aktuelt så tror Lydersen ikke vi har set det værste endnu. Det er vigtigt at vi i vesten fastholder opmærksomheden som ukrainerne, som f.eks. journalisterne har bedt om i emails til fredsbevægelser i de europæiske lande om at formidle videre til deres regeringer.

Klik HER for lyd:
[pix] FB Interview d. 26. november med den norske journalist Sigurd Lydersen i Jalta, Ukraine. (27:25)