Frederikshavn Lokalradio

Frederikshavn Lokalradio - Arne Hansens hjemmeside for flygtninge og positiv fred


Appel om akut hjælp til at hindre, at afghansk ret dømmer Ali Muhaqiq Nasab til døden d. 21.12.05. - Og resultatet heraf? ( 20. december 2005)

Klik HER for lyd:
[pix] FB Interview d. 20. december 2005 kl 13,50 med Omid Ali Hosseini frederikshavner af afghansk herkomst på vegne af eksilafghanere i hele verden. (5:21)


Frederikshavn d. 20. december 2005

Appel om akut hjælp til at hindre, at afghansk ret dømmer Ali Muhaqiq Nasab til døden d. 21.12.05

Ali Muhaqiq Nasab er en af de mest berømte og kendte forskere, journalister, og skribenter i Afghanistan som i øjeblikket sidder i fængsel i Kabul Afghanistan. Han er en højtuddannet mand, der har phd. i Islamologi og har forsket i islam i mange år. Ali Muhaqiq Nasab tilhører selv Shia muslim. Men for nogen par måneder siden skrev han en artikel om islam i et ugeblad som på dansk ville hedde Kvindernesrettigheder,og som han er chefredaktør på.:

· Hvis nogen gerne vil konverter fra Islam til en anden religion, så må de ikke få dødsstraf. Naturligvis kommer han med sine argumenter om det fra profet Mohammeds tid , og en fornuftig forklaring om hvorfor han siger det.

· Kvinderne må ikke piskes.

For det første giver myndighederne ham to års fængsel , som er en fuldstændig politisk beslutning mod ham , fordi han tilhører en etnisk mindretalsgruppe og er Shia-muslim som er i mindretal i Afghanistan.Og han dømmes selvom Ali Muhaqiq Nasab har en meget høj uddannelse i Islamologi og selv er en højtuddannet Imam.

Den 18/12.05 ved en radio debat (BBC Dari program) sagde en afghanskmyndighedsperson at Ali Muhaqiq Nasab vil få dødsstraf når han igen skal for højesteretten i morgen dvs. 21/12-05. Der er stor risiko for dødsstraf for ham. Nu er vi en stor gruppe afghanere som bor uden for Afghanistan bede som beder om hjælp til at kæmpe imod den store uretfærdighed og imod det mørke og diskriminerende afghanske retssystem.

Vi skal stadigvæk kæmpe i mod Taliban og Talibanisk politik og ideologi, selvom den sidde med et andet navn og med en lidt anderledes påklædning, da det reelt stadig er Talibanideologien der regerer,.

På forhånd mange tak for hjælpen

MVH. Omid Hosseini Knudensvej 43, 2 th , 9900 Frederikshavn omid022@yahoo.dk Tlf 20633253

Mht kilder så er kilden som nævnt BBCs farsi-sprogede radioudsendelse som ligger på nettet. Sagen har bl.a.været omtalt i Washington Post Man kan søge på Ali Muhaqiq Nasab på nettet og så vil der omme mange artikler frem. Sagen har bl.a.været omtalt i Vashington Post.

Men hidtil er eneste opdaterede kilde om den seneste udvikling med den truende dødsdom d. 21. december altså kun dokumenteret af/ kendt fra BBCs farsisprogede radioprogram

Gruppen af eksilafghanere vil i løbet af få dage lave hjemmeside for Ali Muhaqiq Nasabs sag


Og her kan man så høre resultatet af Omids og bl.a det danske udenrigsministeriums pres på den afghanske domsmyndighed, samt om den politiske situation i Afghanistan efter parlamentsvalget:

Klik HER for lyd:
[pix] FB Interview d. 30. december 2005 med frederikshavneren Omid Ali Hosseini om virkningen af det internationale pres på de afghanske domsmyndigheder. (46:51)


Frederikshavn d. 22.12.05
Til medier og interesserede i retssagen mod Nasab jf min tidligere mail.

Den 22. december har jeg modtaget en rapportering fra Udenrigsministeriets Marianne Olesen i Kabul som følger her umiddelbart. Og herefter følger et resume af et interview med Omid Ali Hosseini.

Udenrigsministeriets referat fra retssagen.:
….Hermed de seneste informationer herfra, baseret på iaggtagelser fra EU-kollegaer, som var til stede i retten i går. Deres opfattelse af sagen er lidt anderledes end hvad BBC skriver (se nederst).
Gårsdagens appelhøring af Nasab-sagen foregik i Højesteretten i Kabul omend den retslige instans var Kabuls provinsret. Anklageren lagde ud med en lang erklæring mod Nasab med blasfemi-anklager, som hovedsagligt var baseret ikke på Nasabs egne artikler men på en artikel trykt i Nasabs blad, skrevet af en iransk skribent.

Dette blev taget op af forsvaret - forestået både af Nasabs to forsvarsadvokater og af Nasab selv - at anklagerne mod Nasab måtte baseres på hans egne skriverier, ikke andres. Nasab talte for sin ret til som lærd forsker at ytre fortolkninger af Koranen og Sharia. Nasab forsvarede også sin udtalelse om omvendelse som ganske vist en synd men ikke en forbrydelse, og anførte at ingen andre religiøse lærde seriøst havde modsvaret hans artikler om emnet.

Nævningene påpegede to punkter: Nasabs offentliggørelse af en omstridt iransk skribents artikler og den sidste sætning i hans artikel, som kan forstås sådan, at omvendelse bør lovliggøres. På dette sidste punkt undskyldte Nasab, hvis hans skriverier ikke var klare nok, og understregede sin pointe, at straffen for omvendelse er en sag mellem den omvendte og Gud, men at han ikke taler for at lovliggøre noget, som Koranen fordømmer (erklærer som "haraam"), idet dette ikke er muligt for noget menneske. Nævningene godkendte denne forklaring med erkendelsen af, at Nasab ikke havde argumenteret for at lovliggøre hvad der er "haraam" men havde stødt mange muslimers følelser med sine skriverier (hvilket Nasab undskyldte). Nasab blev derefter idømt 6 måneders betinget dom. Det forlyder, at flere journalistgrupper i dag vil afholde pressemøder vedr. sagen, men der er endnu ingen konkrete oplysninger nået til os endnu. Jeg sender mere i løbet af dagen, hvis jeg hører nyt.

BBC
Jailed Afghan journalist released
Ali Mohaqiqnasab said he was happy with the court decision
An Afghan journalist who was jailed on charges of blasphemy has been freed by a court in the capital, Kabul.
Ali Mohaqiqnasab, editor of the Women's Rights magazine, was convicted after a court concluded that articles in his magazine were anti-Islamic.
His sentence was reduced from two years to six months after he apologised in court for one of the magazine articles.
The remaining three months of his sentence have been suspended.

'Strong reaction' "I consider the Afghan government and the judges as friends," said Ali Mohaqiqnasab.

Court spokesman Wakil Omeri told the AFP news agency: "He apologised before the court for what he had written about conversion which provoked ulemas [clerics] "He was sentenced to six months - two months and 22 days in jail and the remaining period is suspended."

Mr Mohaqiqnasab was arrested in October after he published a series of controversial articles.
One of them argued that giving up Islam was not a crime that should be punished by death, as sanctioned by some interpretations of Islamic Sharia law.
Other pieces criticised the practice of punishing adultery with 100 lashes and argued that men and women should be considered by Islamic law to be equals. The Ulema Council, a body of top Islamic clerics, reacted strongly against the articles.

Sidste d. 22. december 2005( ved Arne Hansen)
Omid ali Hosseini hørte BBCs farsisprogede radioudsendelse(over nettet) I går aftes 21/12.
Omtalen af dommen som 6 måneders "betinget fængsel" til Najab er ikke helt retvisende, da Najab nok kan forlade fængslet og rejse hjem, men han er under overvågning og hans frihed til at ytre sig offentligt om islam vil være nærmest ikke eksisterende en tid fremover.

I BBCs farsisprogede program vurderede journalisten Jawad Samimi, som også arbejder for BBC, at sagen imod Nasab måske ville blive anket og genoptaget, fordi en af anklagerne efter dommen kritiserede Nasab for under retssagen at have sagt om et citat fra profeten Muhamed (fra Sunnaen nok og om konsekvenserne af at konvertere) at dette Muhamed-citat kunne man ikke tillægge så stor vægt. Og dette udsagn var en krænkelse af profeten Muhamed.

Omid sagde, at i dag var der i Afghanistan dødsstraf for muslimer for at konvertere til f.eks kristendom. Jeg spurgte om der da var dødsdømt nogen herfor. Det kunne Omid ikke give eksempler på og nok fordi folk ikke fortalte det højt, hvis de havde konverteret.. Han fortalte så om en familie som havde konverteret til kristendom og derefter følte sig tvunget til at flygte til Canada

Omids konklusion er at der er grund til at hold øje med Najabs skæbne, da der vil være risiko for at der igen bliver rejst en ny anklage imod ham for blasfemi.
(Ovenstående med forbehold for at have misforstået Omid - især vedr. islam. Arne Hansen)