Frederikshavn Lokalradio

Frederikshavn Lokalradio - Arne Hansens hjemmeside for flygtninge og positiv fred


Forværret situation i Afghanistan får deporterede asylsøgere til at flygte til Pakistan og Iran.(5.juni 2005)Klik HER for lyd:
[pix] FB Interview d. 2. juni 2005 med Omid Ali Hosseini, Frederikshavn, som har tætte kontakter til afghanske journalister. (53:51)


Resume af interview med Omis Ali Hosseini (ved Arne Hansen):

Det går overhovedet ikke godt i Afghanistan. Hver eneste dag hører jeg på bl.a. BBC's hjemmeside på min computer om bomber og dødsfald. Det sker hver dag i byer som Kabul, Kandahar og Mazar-a Sharif, at der er eksploderer bomber og raketter.

F. eks i går d. onsdag d. 1. juni blev der i en moske i Kandahar dræbt 22 mennesker bl.a. en politiinspektør i Kabul og 52 mennesker blev såret. Situationen er meget dårlig. En imam blev dræbt af 2 på motorcykel. Og så ved begravelsen kom så en selvmordbomber. For 3 dage siden blev 3 amerikanske soldater såret i byen Jalallabad.

I torsdag blev en rigtig god og meget aktiv journalist Klik HER for billede: [pix] FB Shaima Rezaie (se billede) dræbt om aftenen i sit soveværelse efter at hun var blevet truet til at stoppe sine Tv-udsendelser. Hun arbejde meget aktivt for kvindefrigørelse efter at hun som flygtning var hjemvendt fra udlandet. På Tv-kanalen Tolou blev hun meget hurtigt populær blandt unge i Kabul især på grund af hendes nye multikulturelle program hvor hun spillede god musik fra hele verden. Hun fik trusselsbreve der påbød hende at stoppe sine Tv-udsendelser. Men hun sagde nej, vi skal opbygge et nyt demokratisk samfund, men så kom de og dræbte hende i hendes eget hjem.

Det er især den politiske situation der bekymrer Omid. I sidste uge inviterede en af regeringsrepræsentant tidligere Talebanledere og Hektamatiar til at deltage i regeringen. Den tidligere Taleban-udenrigsminister sidder nu i Kabul og samarbejder med vores nuværende præsident Karzai. Der sker en gen-talebanisering af vores regering og dens politik og det afghanske samfund lidt efter lidt, selvom man snakker om demokrati g fortolker på egen måde.

Omid så i 2004 og 2003 et håb for at slippe fra fascismen, men nu siger man velkommen til Taleban. Forkert at vores leder tilgiver de kriminelle krigere, som f.eks dræbte 11.000 i en massakre i Mazar a Sherif De skal for en domstol. Men i stedet bliver de inviteret til at deltage i regeringen og det vil ende med at Taleban igen får magten, måske ikke de samme personer men personer med de samme holdninger. En ung pige blev grundløst stenet efter anklager for utroskab fra imam. Der er ingen lov ingen regler for vores samfund i øjeblikket. Derfor ser jeg i øjeblikket intet håb for fremtiden. I Et demokratisk samfund skal mistænkte forbrydere for retten.. Samtidig optræder masser af talebanfolk som selvmordsbombere.

600 mill fra Danmark og milliarder fra resten af verden til genopbygning. Ja man vil gerne have Afghanistan genopbygget, men hvordan og hvem skal bestemme over pengene. Mine bekendte som er intellektuelle og kompetente folk siger det ikke går så godt med genopbygningen. Regeringen tager æren for at skoler er kommet i gang igen. Faktisk er det befolkningen, der har genåbnet skolerne.

Mine venner bekymrer sig også over, at det føres en racistisk regeringspolitik til fordel for pashtuner. Platanere/pashtunere/afghanere det det samme. Mig som hazara kan ikke kalde mig afghaner. Pashtun-afghanerne har haft magt i 300 år og nu har de igen magt og vil gerne fortsætte som før. En dygtig Hazara som var uddannet i Frankrig han kom tilbage og blev valgt til regeringen og var meget aktiv , men efter 3 måneder sagde regeringslederen nej og fyrede ham. I stedet kom gamle folk uden saglig indsigt, uden uddannelse og uden demokratisk holdning ind, blot fordi de er pashtuner. Også tadjikker og usbekere er bekymrede. Nu er 70% af de regeringsansatte pashtunere.

De enkelte ministerier har kun symbolsk magt De reelle beslutninger bliver taget i et andet ministerium. F. eks bliver beslutninger taget i indenrigsministeriet i stedet for i kommunikationsministeriet , som blot får besked om at skrive under.

Opiumsproduktionen stiger i øjeblikket til 90 % af verdensproduktionen og Karzai forsvarer det med at hvis man ødelægger opiumsproduktionen, så dør fattige folk af sult. Men det er løgn. Den almindelige bonde dyrker ikke opiumsvalmuer. Og slet ikke hazaraer og tadjikker. Det er kun magtfulde pashtunske godsejere der dyrker opiumsvalmuer. Det er kun dem, der har råd til at ansætte mange medarbejdere og tjener milliarder på at producere heroin. Og det forsvares af pashtunen Karsai Man kunne ødelægge opiumproduktionen hvis man ville. Eksportindtægten fra opiumsproduktionen tilhører krigsherrer og lokale magthavere. De investerer og bruger narkopengene til investeringer i Pakistan , USA og i hele verden. De vil slet ikke bruge penge til at genopbygge Afghanistan da de ser det for usikkert. En af de store narkohandlerne en afghaner blev fængslet i sidste uge i USA. Han blev taget med en ladning på 50 mill dollar Han ville have narkopengene ud af Afghanistan. Derfor købte han huse mv. i US for at få pengene placeret. Omid har oplysningerne fra en stor debat herom i BBC.

De her nyheder er førstehåndsnyheder fra Afghanistan fordi der nu er så mange unge aktive journalister. Jeg kender 3-4 af dem som jeg var sammen på universitetet i sin tid. De har nu meget travlt over hele Afghanistan med at samle nyheder, som de sender til BBC. Danske journalister kan bare genbruge de nyheder som BBC udsender

BBC har på sin hjemmeside spurgt hvorfor den kvindelige journalist blev dræbt. De fleste og jeg også mener at vores traditionelle kultur og dens afsmitning på religionen har dræbt hende. Vores religion har en stærk ramme omkring kvinderne, og de skal straffes hvis de prøver at sprænge rammerne. Den myrdede afghanske journalist Saima Shamir var flygtning og uddannet i andet land. Hun ønskede at få et job som journalist at hjælpe de afghanske kvinders frigørelse og ligestilling. Hun blev især populær blandt unge med sine musikindslag fra hele verden. Hun fik brev om at stoppe, men hun fortsatte. Imamer presser det private fjernsyn til at stoppe hendes udsendelser. Hvis ikke vi stopper dine udsendelser så brænder de fjernsynsstationen. Shaima Rezaie siger OK med at blive hjemme en månedstid og så skal vi fortsætte med at kæmpe for ytringsfrihed og en ny situation i Afghanistan. Men hun sad kun i 3 dage også kom nogen om aftenen og dræbte hende.

Det andet store problem er at de fleste af de politiske ledere i Kabul siger offentligt, at det var godt at hun blev dræbt, fordi hun kom med dårlig medicin som ville ødelægge den unge generation.

Vores kultur er meget traditionel. Hvis f.eks. hvis nogen driller og siger noget dårligt om en datter i familien, så bliver hele familien vrede på datteren, ikke på den der har chikaneret hende. Dem der glæder sig over journalistens død er kulturelt påvirket. Det er ikke religionens egen skyld.

Vi skal passe på de positive sider af vor kultur og sige farvel til de negative dele der ikke passer til nutiden., og så være åbne for en masse nye ting i vores kultur. Helt forkert at sige det er vores kultur og så er det godt. Flerkoneri, diskrimination enten det er mod kvinder eller etniske grupper skal ud af vores kultur. Folk skal oplyses om hvad der er det rigtige og hvad er forkert Det er vores ansvar, så det må vi kæmpe for.

På en måde har vi ytringsfrihed, men på en anden måde har vi ikke Jeg skal holde mig indenfor traditionens ramme ellers risikerer jeg livet. Selvcensuren er meget stærkt i Afghanistan i øjeblikket. Ingen kan skrive hvad han mener. En ven med weblog på internettet var i retten i sidste måned fordi han havde skrevet et digt om Bamians budhastatuer (som talebanerne ødelagde) Han blev beskyldt for at være budhist.

Højesteretspræsident er selv talib/taleban og mere fundamentalistisk end Taleban var. Han mener at alle udlændinge i Afghanistan bør gå med tørklæde på. Han udsteder masse af fatwaer Hvis du argumenterer fagligt f.eks som ingeniør om en radio, og en imam kommer og modsiger ham så tror folk på imamen. Sådant er det i vores samfund fordi 80% af afghanerne er analfabeter. Folk har ikke sin egen fortolkning af livet og verden.

Generelt går det ikke godt i Afghanistan. Når man afsætter krigsherren Ismail Khan og erstatter ham med en der også er krigsherre og er meget mere negativ end Ismail Khan, så laver han mere ballade og der bliver der mere uro, så det hjælper ikke. Der er nu opstået store gnidninger mellem de 3 etniske grupper der bor i Mazar a Sharif fordi regeringen har sendt en ny chef fra Kandahar til Mazar a shérif. Og han begår mange fejl. Der sker ingen genopbygning, selvom der har været brugt masse af ressourcer i de sidste 3 år.

Nu forstår jeg at politikken fortsætter med at hazaraer og tadjikker skal ud af regeringen Den tidligere taleban-udenrigsminister der er kriminel, han har fået tilbud om at sidde i regeringen. Han sidder nu på regeringens vegne og besvarer spørgsmål fra udenlandske journalister.. Præsidenten Har også tilbudt regeringsposter til Mollah Omar talebans leder og den berygtede krigsherre Gulmuddin Hektamatiar som er en god ven af Taleban.

Parlamentsvalget blev på grund af uro flyttet fra marts til september 2005. Men i øjeblikket er der store konflikter om demokratisk retfærdige valgregler. Regeringsadministrationen udgangspunkt er at der skal vælges 2 repræsentanter i hver valgkreds og forsøger på det grundlag at snyde med valgkredsinddelingen i provinser så de selv opnår billige mandater med få stemmer og modstanderne dyre mandater der hver kræver mange stemmer. I et demokrati bør alle Afghanere bør deltage med lige stemmeret.

De partier som kommer med islamisk ideologi kan stille op medens andre har ringe muligheder for at stille op.

Hvis man risikerer at blive forfulgt eller dræbt så skal man som afvist asylsøger i Danmark ikke skrive under for 13.000 kr. Generelt går det ikke godt. Der bliver slået ligeså mange ihjel i Afghanistan som i Irak. Omid Ali Hosseini kender nogle der er rejst til Afghanistan men som igen er flygtet ud af Afghanistan og til Pakistan eller Iran.Omid Ali Hosseini har fået disse oplysninger igennem nogle venner, da han ikke længere selv har kontakt til dem og hvor de evt. er rejst hen.

Omid Ali Hosseini anbefaler følgende hjememsider til løbende information om Afghanistan:

http://payamemojahed.com/

www.bbc.co.uk/persian/afghanistan/ BBC

Radio BBC fredags debat er meget vigtigt kun dari,

BBC torsdags politik analys, kun på dari

Middagsnyheder hverdag på Dari fra bbc

www.bbc.co.uk/persian/afghanistan/

www.unhcr.ch/cgi-bin/texis/vtx/home

www.rawa.org Dari / English, Afghansk kvindeorganisation, der arbejder for kvindernes frigørelse og ligestilling

www.afg-info.com/ Her findes mange forskelige sider på dari english og....

http://farzand-e-aahan.persianblog.com/