Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 6, 1985

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 6, 1985, forside

Side 3

Efterlysning!

1. januar 1985 started Center for Freds- og Konfliktforskning sin virksomhed.

Foreløbig eneste forsker ved centret hedder Bjarne Møller.

I medfør af folketingets beslutning skal centret koncentrere sit arbejde om 2 projekter:

  • ikke-offensivt forsvar i Europa
  • ikke-militære aspekter af øst-vest-forholdet.

Bjørn Møller efterlyser personer, der arbejder med samme eller beslægtede problemkomplekser - såvel "professionelle" som amatører.

Kontakt:

Center for Fredsog konfliktforskning,
Vandkunsten 5, 6
1467 Kbh. K.
tlf. 01-32.64.32.


Fredslejren i Comiso:

"La Ragnatela"-konferencen, som blev omtalt i Køkkenrullen marts 1985, er blevet udsat til oktober.

Dagsorden:

  • deltagelse i demonstration i forb. med Den internationale nedrustnings- og fredsdag
  • organisation af sommerlejren i Comiso.

Interesserede bedes kontakte:

La Ragnatela,
c/o Donne per la Pace
- Riviera Tito Livio 29
- 35100 padova - Italien.

Desuden kan oplyses, at der i forb. med ikkevoldsaktionen i Påsken i Comiso blev arresteret 4 kvinder, hvoraf de 3 stadog er i fængsel og den 4., en engelsk kvinde, er blevet udvist af Italen.

Regnbuebanken

blev stiftet 11.5.1985 efter initiativ fra en bred kreds af folkelige bevægelser (freds-, økologi-, kvindebevægelser, Nordisk Alternativ Kampagne m.fl.).

Banken vil f.eks. støtte:

  • produktion af vedvarende energi
  • økologisk landbrug
  • kollektivt byggeri
  • progressive institutioner
  • medarbejderejedejstyrede virksomheder

Lokalgrupper organiserer den videre agitation og aktietegning.

Kontakt: 02-80.44.47 08-15.85.22 lok. 5084.

Side 4

Nagasaki-dag i Odense 9.-8.-85.

Hvis du ikke allerede har læst om den store mindehøjtidelighed på Flakhaven i Odense, så find sidste nr. af Køkkenrullen frem og læs på s. 14.

Der er måske en tilføjelse til programmet, idet vi har bedt vores nye biskop om at arrangere en minde- eller fredsgudstjeneste i Skt. Knuds Domkirke kl. 18.15, så det konfererer han nu med domprovsten om.

Der ser ud til at være god opbakning bag vores arrangement, så for en sikkerheds skyld booker vi os ind på en skole, så der er masser af overnatningsmuligheder.

Følgende kvinder har meldt sig som kontaktpersoner for fællestransport:

Louise Højlund
København
tlf. 01 371380

Ingrid
Holstebro
tlf 07 432187

Birgit Horn
Ålborg
tlf. 08 259212

Grethe Nielsen
Tønder
tlf. 04 721874

Hjørdis Svendborg
tlf. 09 222282

Vi regner med udgifter på 40.000 kr. og har selvfølgelig søgt forskellige fredsfonde, og vi har allerede fået svar fra Fonden Kvinder for Fred med løfte om 1000 kr. til støtte for arrangementet. Vi siger tak til Fonden.

Vi har imidlertid fundet ud af at vi bliver nødt til at skaffe de fleste af de 40.000 kr. selv, så vi har fået trykt en smuk støtte'plakat, som skal sælges for 20 kr. pr. stk. og et støttemærkat, som skal sælges for 5 kr. pr. stk. til fordel for arrangementet.

Vi håber på, at alle køkkengrupper vil tage nogle mærkater og plakater i kommision og sælge dem ved lokale fredsarrangementer, byfester m.m.

Vi ved, at mange byer har Hiroshimaarrangementer, og det må da være en god lejlighed til opraklamering af Nagasaki-dagen i Odense, så vi kan få en virkelig stor manifestation midt i landet på denne dag. Foldere og plakater til opreklamering fås (gratis) hos Vera, tlf. 09 961737.

Støtteplakater og -mærkater fås i kommision sammesteds.

Hvis I har spørgsmål i forbindelse med arrangementet eller ønsker at arrangere fællestransport, så kontakt Alice tlf. 09 160737.

Alice Petersen
Kvinder for Fred, Odense.

Kvinder for Fred, Odense: Nagasaki-plakat 1985.

Side 5

SDI/EUREKA

Else Hammerich har skrevet til Statens nedrustningspolitiske Udvalg:

Som bekendt er det Danmarks officielle holdning, at være "imod placering af våben i det ydre rum og deltagelse i udforskning og udvikling af dem", som Folketingets dagsorden af 26.3.85 siger.

Imidlertid frygter vi, at DK. indirekte kommer til at deltage i en militarisering af rummet gennem vort medlemskab af EF.

Vi tænker på det franske rumforskningsprogram EUREKA, som nu vil blive samarbejdet med EF-kommissionens forskningsprogrammer, ifølge præsidenten for kommissionen, Jacques Delors.

EUREKA-programmet bliver ofte beskrevet som rent civilt, "et stjernefredsprogram", men det fremgår af den franske udenrigsminister Roland Dumas' brev til EF-landenes regeringer, kommissionen, Spanien og Portugal, 19.4.85, at projektet har både civile og militære aspekter.

Ligeledes fortæller f.eks. The Economist 27.4.85, at EUREKA og det amerikanske SDI har mange lighedspunkter.

Da det er meget vigtigt, at der er overensstemmelse mellem den officielle danske holdning til rumvåben og Danmarks eventuelle deltagelse i EUREKA, anmoder vi SNU om, at udvalget nøje lader undersøge:

  1. i hvor høj grad der er sammenfald mellem SDI og EUREKA's forskningsprogrammer, og
  2. i hvilken udstrækning EUREKA har militærpolitiske dimensioner.

Stævnet

Fred, Folkelighed og Kirke II,

er udsat til efteråret - der vil komme program og tidspunkt i en senere Køkkenrulle.

Mon Søren Krarup har skiftet mening om fredsarbejdere?

Anden pinsedag dette herrens år 1985 holdt Søren Krarup en radioprædiken - der gav mod til de modløse og kraft til de angste og bange.

S.K. begyndte med at sige at troen ikke er stærk, hvor alle trusler kan skræmme, hvor panikken og skrækken råder, er der ingen tro. Han kunne lige så godt have sagt - hvor mistro og fjendebilleder trives er der intet håb. S.K. sagde derefter at guds fred kunne overvinde både krig og atombomber. det var skam dejligt at høre.

S.K. sluttede prædikenen med ren evangelisk tale - nemlig at Gud giver mod til de modløse og kraft til de svage- "frygt ikke, Gud er med jer i dag i morgen og i al fremtid". Jeg er helt sikker på at vi, der længe har stået i dette fredsarbejde ved, at vi ikke selv formår at præstere denne tro, men må bede igen og igen om mere tro, håb og kærlighed.

Ingrid.

Kassen er tom!!!!

Giro nr. 5 71 87 08

Kassen er tom!!!!

Benyt derfor hurtigst muligt vedlagte girokort.

Kvinder for Fred
Dronningensagde 42, 4
1420 København K.

Side 6-7

Krig og Fred

Er det mig i vil slå ihjel? video

Gem dig hvis du kan video

Aldrig mere Krig 16 mm

Sverige 1984, 16 mm, farve, 8 min.
Produktion: Hagafilm. Instruktion: Göran du Rées og Christina Olofsson.

»Og selvom vestfronten var stedet,
hvor Europas ungdom blev hamret til døde,
var knopperne på træerne ej sprunget ud
for nye planer blev født«.

En god forfilm - et utroligt stærkt dokument. En kortfilm om krigens vanvid og meningsløshed. Musik og tekst er illustreret med arkivbilleder fra første Verdenskrig til atombomberne over Hiroshima og Nagasaki.

Kan kan lejes direkte eller som forfilm tiI bl.a. »En truet Verden«.

En truet Verden 16 mm

Danmark 1981, 24 min, 16 mm, farve. optisk lyd.
Produktion: Flip Film Produktion.

Filmen handler om oprustning og krigsindustri, bl.a. ved at gennemgå militærets og krigsindustriens egne tidsskrifter. Af annoncerne fremgår det f.eks. at Israel (sammen med Sydafrika) sælger kampfly - »afprøvet i kamp« - at Ford, Jaguar, Philips, B & W, Krupps, SAAB og mange, mange andre producerer våben og teknisk avanceret udstyr til krig og oprustning. Der bruges 20 gange så mange penge på våben som på U-landshjælp i verden. 1/3 af Californiens arbejdspladser er afhængige af våbeninindustri. 40 % af alle videnskabsmænd i verden arbejder for krigsindustrien. Over 200 danske firmaer laver våben eller våbendele. Filmen er god som supplement til debatoplæg.

Det mindste blad at sætte på en nælde 16 mm

Dannmark 1982. 52 min, 16 mm, farve, optisk lyd.
Produktion: Bjørn Stauning m.fl., Svanholm Film.

En skildring af den virkelighed, hvor der eksisterer atomvåben, resulterer let i at tilskueren hensættes i rædsel og apati. Filmen om Fredsmarch 81 er en optimistisk film. Den beretter på en afsmittende måde om det mod, der er forudsætningen for al erkende omfanget af atomvåbnene.

Gennem tætte portrætter følger vi 3 kvinder og 2 børn på den 1200 km lange vandring fra København til Paris. Vi er nærværende ved fysiske og psykiske sammenbrud og får en del af visionen om det levendes ret til at eksistere.

OBS: Filmen ligger på en stor spole. Hvis ønsket kan en tilsvarende opsamlingsspole medsendes filmen.

Paul Jacobs og atombanden 16 mm

USA 1979, 60 min. 16 mm, farve, optisk lyd.
Produktion: Jack Wells, Penny Bernstein og Saul Landau.

Filmen er en meget følsom beskrivelse af journalisten Paul Jacobs arbejde med at afsløre regeringens forsøg på at dække over de ulykker, der er fulgt i kølvandet af de mange atomprøvesprængninger i Nevada i 50'erne og 60'erne. Det radioaktive nedfald herfra har medført. at en stor del af de soldater og beboere, der opholdt sig i området under sprængningerne, nu er døde eller meget syge af kræft. Paul Jacobs døde selv i 78 af lungekræft. som han sandsynligvis fik under sine undersøgelser i Nevada ørkenen. Det er en meget stærk film, og den vil være el fortrinligt debatoplæg, når man skal diskutere indførelse og fare ved atomkraft.

I bombens skygge video

Danmark 1983. 16 min.. VHS. farve.
Produceret for DR af Helle Toft Jensen, Arbejdsgruppen SPOR 1983.

"I BOMBENS SKYGGE':

Det er 39 år siden USA kastede en ATOMBOMBE over Hiroshima. Men menneskene husker... og tusinder af børn har nogen i familien som overlevede bomben, og som kan huske hvordan det var, da bomben faldt.

En af dem er Nobu på 12 år. Hans mor· mor og hans lærer fortæller om atombomben, og med tegninger og kommentarer giver Nobu og hans klnsse udtryk for deres tanker om atombomben og krig, og for deres ønske om fred.

Oprustning kontra udvikling dias

Danmark 1982, 20 min, 36 farvedias. kassettebånd med teksthæfte.
Produktion: Mellemfolkeligt Samvirke / Bjørn Førde.

Denne diasserie er tænkt som en introduktion til arbejdet med oprustningens konsekvenser for specielt den 3. verdens lande. Serien egner sig også udmærket til en generel indføring i krig og fred problematikken.

Følgende hovedafsnil gennemgås:

Den globale oprustning og ressourceforbruget, stormagternes oprustning, ulandenes oprustning, og vejen til nedrustning.

Fem dage for freden 16 mm

Danmark 1978, 39 min, 16 mm, sort/hvid, optisk lyd.
Produktion: Solvognen / Workshop-Kbh.

I juni 1973 afholdt NATO ministerrådsmøde i København. Solvognens aktionsteater sendte i den anledning en gruppe elitesoldater ud for at holde ro og orden. Filmen er opbygget som en pro-NATO film, og vi ser NATO-brandkorpset beskytte ministrene, rydde venstreorienterede demonstrationer, på sight-seeing i København, samt klip fra en NATO-forestilling i den grå hal.

Filmen kan ses både som et indlæg i NATO-debatten og som et stykke politisk aktionsteater.

Pacific video

NY FILM FRA STILLEHAVET:

NUCLEAR FREE AND INDEPENDENT PACIFIC

Pacific. 1983. 55 min.. Sony U-matic. farve. Engelsk speak/ tekst. Under oversættelse.

Produktion: Martine Petrod

Filmen tager sit udgangspunkt i "Nuclear Free and Independent Pacific Conference 83" (Konferencen for et Atomfrit og Selvstændigt Stillehav 83). hvor 165 delegater fra alle Stillehavslandene mødtes i 10 dage juli 1983 på Vanuatu (nordøst for Australien), Filmen beskriver med de delegaternes ord følgerne af stormagternes atom- og kolonipolitik i Stillehavet: Hovedsageligt USA og Japan i Nord. Frankrig i Syd og Indonesien i Vest.

Kommer der krig mor video

Danmark 1983, video, farve, 48 min. Produktion: Kvinder for Fred Gladsaxe.

Filmen indeholder information om både bevægelsen »Kvinder for Fred« samt om forskellige psykiske og fysiske virkninger af atombombesprænginger. Den indeholder klip med bl.a.: Martine Petrod (fonden til bekæmpelse af forsøg med atomvåben), Ove Nathan (professor i fysik), Kirsten Borum (Danske læger mod Kernevåben) og Svend Heinild (børnelæge).

FILM
CENTRUM

Kongensgade 3
1264 Kbh. K.
TIf: 01-123416

Side 8-10

Information

28.7.-10.8.1985:

International fredslejr ved GI. Ry.

Oplysninger ved henv. til:

Ikke-Vold Aldrig mere Krig
Nej til Atomvåben
eller
Fredscentral
Guldsmedegade 22
8000 Århus C
tIf. 06-126239
kontortid: onsdag kl. 16-20.


5. september:

Greenhams fødselsdag.

Alle inviteres til stor fest.

En bilett til nordisk traktatfest fredag 9. august 1985 Holmekollen Riksanlegg, atomvåpenfritt Norden, Traktat Nå

23. juni:

Kvindefredslejren ved Ravnstrup holder l års fødselsdagsfest med Sct.Hansbål (i lejren eller på militærområdet) - og vil gerne have mange fødselsdagsgæster.

Hvis nogle vil betænke lejren med en gave, mangler pigerne stof til tipier, evt. garbadine-buksestof, for teltlærred er så dyrt. De imprægnerer selv stoffet.

27.-28. oktober:

afholdes for første gang nogensinde et nordisk parlamentarikerkonference om en atomvåbenfri zone i Norden.

Denne konference-afholdes på Christiansborg og støttes af alle politiske partier i Norden undtagen Centrumsdemokraterne.

Arbejdernes internationale Center (AIC), NTA, Samarbejdskomiteen for fred og sikkerhed arrangerer sammen med en bred kreds af organisationer og grupper et stort nordisk folkemøde ved Christiansborg på åbningsdagen den 27. oktober.

Formål med folkemødet:

  • udtrykke bred folkelig støtte til parlamentarikerkonferencen
  • fremføre folkekravene til de tilstedeværende nordiske politikere om en traktat nu: Norden som atomvåbenfri zone.

Alle dele af fredsbevægelsen opfordres til at give deres arrangementer i FN's nedrustningsuge et nordisk præg.

Side 9

6.7.- til medio august

March for liv 1985

- stop krigen mod mennesker og natur!

En Danmarks-march arrangeret af en selvstændig, tværgående gruppe (se om forberedelsen fra 18.5. for alle interesserede).

Tilslutning for emnerne Alternative produktionsformer, Ikketvold/civil ulydighed, Forbrug og overforbrug, Nedrust, ning, U-Iandshjælp m.fl. Aktionsfonner: teater, musik, demonstration, happening etc., og samarbejde med lokale grupper.

Foreløbig ruteplan: København, Vedbæk, Roskilde, Holbæk, Kalundborg, Århus, Randers, Viborg, Karup, Silkeborg, Nr. Snede, Løgumkloster ... afslutning i Meyn syd for grænsen for at møde "March für Leben" i Tyskland.

Kontakter: 01-234940 (Pia og Astrid) og 01-573192 (Inger). Støtte modtages på giro 6769667.

7.-13.7. (ankomst sønd. efterm)

Fra røpignaler til skærm

Kursusuge på Den Internationale Højskole, Helsingør. Der er brug for, at vi kommunikerer bedre med hinanden. Hvordan kan jeg være sikker på, at DU opfatter mit budskab?

Fællesmøder med bl.a. Erik Knudsen, Peter Elsass, Fuzzy, samt gruppearbejde om bladudgivelse, collage. vævning, computere. dramatik/video, journalistik og radio.

Oplysning og tilmelding: se 30.6.

8.-17.7.

Alternativ international
kvindekonference i Nairobi

(FNs kvindekonference som afslutter kvindetiåret, atnoldes i samme tidsrum i

Nairobi), med temaerne "Fred, udvikling og ligestilling" og undertemaerne "Ud. dannelse, sundhed og beskæftigeL~t". men også andre vigtige tmner vil blive taget op. Støtte bidrag [ii Sikring af u-Iandskvinders deltagelse sendes til giro 9005501, KULU, Købmagergade 67, ]. tv., 1150 København K.

Folder kan tilsendes og nærmere oplysninger gives af KULU, 01-157870, 09109014 - 167690, og af MSs kvindegrupper 01-867300, 09-943491 og 06197442.

AUGUST

1.8-10.8.

Ti dages fredslejr - med aktioner imod militarisme og DKs forstærkningsaftaler.

Sted: Oplyses senerel Midt jylland.

Arrangører: Internationale Ikke-voldelige march for Demilitarisering / Kontaktnet Ikke-vold.

Kontakt:

Steen Nielsen.
Marselisborg allé 1 C.4.,
8000 Århus C.
06-19 91 02

4.-10.8

Fredsbevægelsernes fremtid

et sommerkursus på engelsk på Den Internationale Højskole. Helsingør. med undertitlen An Intellectual ChaJlenge.

De mange relevante emner behandles i foredrag. paneldiskussioner. grupper og workshops.

Medvirkende bl.a. Nigel Young. Jan Øberg. Elias Bredsdorff. James Forest. Jørn Boye Nielsen. Lisbeth Overgaard og Hanna Newcombe.

Arr: The International Peace Research Association.

Pris: 1.300.- kr. (evt. støtte).

Nærmere og tilmelding: 02- 21 33 61

6. august:

Søsætning af lysende lotusblomster kl. 21.00 i solidaritet med de overlevende af atombombningerne af Hiroshima og Nagasaki.

Sted? Peblingesøen i Kbh.

Arr. en række sammenslutninger af hvilke OOA kan give nærmere oplysninger på 01.35.48.07.

Side 10

International Fredsuniversitet II.

afholdes i Århus 23. - 26. oktober 1985.

  • international forskningskongres
  • fredspolitiske diskussioner
  • kultur festival

med deltagelse af nationalt og internationalt kendte fredsforskere, politikere, kulturfolk og kunstnere.

Hovedemner:

  • årsager og konsekvenser af oprustning i øst og vest
  • klimatiske forandringer efter en begrænset atomkrig
  • ødelæggelsen af den økologiske balance
  • nord-syd konflikten
  • alternativt forsvar
  • det fredelige samfund
  • og meget andet.

Nærmere program er under udarbejdelse - gode ideer til emner, foredragsholdere, kunstnerisk optræden modtages lige så gerne som moralsk og økonomisk støtte.

Yderligere oplysninger og introduktions- brochuren fås hos:

II. Internationale fredsuniversitet: Sekretariatet,
Center for Humanøkologi, Århus Universitet,
Nørrebrogade, 8000 Århus
tlf. (06) 13 67 11 lok. 453.

Arr.

Fredsuniversitetskomiteen på Århus Universitet og
Friedens-und Aktionskomitee der Universität Bremen.


3.-10. august:

Nordisk alternativ kampagne afholder ø-lejr på Omø.

Emne: Nordisk Vissioner.

Oplysninger:

Ø-lejr-kontoret
Vendersgade 8
1363 Kbh. K
01.11.55.81 k1. 9-15.


28.-29. september:

Unge for Fred planlægger en landsdækkende ungdomsfredskonference. Stedet er endnu ikke fastlagt. Man vil invitere NTA, Samarbejdskomiteen og Kvinder for Fred til at deltage i en temagruppe med titlen "Fredsbevægelsen lever og diskuterer" - og beder om, at et medlem af Kvinder for Fred vil være med til forberedelsen og melde sig til:

Karina Madsen,
Unge f. Fred
Kompagnistræde 34,2
1208 Kbh. K.

Side 11

Aktiviteter i Ravnstruplejren
sommeren 1985.

Teater med skuespiller Hanne Andersen, Fiolteatret 4.-6. juli

MED ALLE VORE DRØMME OG HÅB OG VISIONER...

Sådan har vi tit sunget, mens vi har siddet stille ved lejrbålet i solnedgangen. Men sjældent har vi givet os tid til at opleve hinandens visioner gennem længere tid. Derfor vil vi bruge sommeren i kvindefredslejren til at arbejde sammen i længere forløb om et bestemt emne. på forhånd har vi sikret os nogle workshops, men det hindrer ikke, at andre kan opstå undervejs.

Vi vil arbejderned forskellige former for kropsudtryk, for kroppen fortæller ligeså meget som ordene.

Vi vil også arbejde med fantasien, skærpelsen af sanserne, koncentrationen og åbenhed over for hinanden.

Mime- og klovneteknik får vi også lidt af. Grundlaget er deltagernes egne erfaringer.

TIL ÆRÁS OG FRIDAR MED ELSE STOKHOLM OG LAURENCE VERGEZ 23. -28. juli.

Til æras og fridar betyder til høst og fred. Ordet fridar (fred) er af den samme oprindelse som frida = at elske. Fred er ikke kun fravær af krig. Fred er noget i sig selv. Vi kommer omkring mytologi/religion/gudindekultur og lign. og gennemlever ritualer. Nærmere oplysninger på tlf. 01-20 41 96.

ANDRE WORK SHOPS?

Flg. work shops vil finde sted i løbet af sommeren, men vi kan ikke sige hvornår. Skriv til Kvindefredslejren ogspørg.

Folkedans med Bolette i beg. af august. Urte- og heksedage med [resten af sætningen mangler (red.]

RETSSAGERNE --13.-14. juli

38 kvinder er dømt og syv andre venter på deres retssag. Nogle af de dømte har betalt deres bøde, andre er gået i fængsel. I denne weekend vil vi snakke om forløbet af retssagerne i januar og finde ud af, hvordan vi ønsker, at de nye retssager skal køre. Alle kvinder, som har været anholdt, opfordres til at møde op.

DINE IDEER

Alle ideer til workshops og aktioner er vølkomne. Korn op i lejren og vær med til at bestemme. Det bedste er tit det, der opstår spontant. Du er selvfølgelig også velkommen i lejren selvom du ikke har lyst til at deltage i en workshop. Bare det at du er der, giver lejren energi.

Tag sovepose og eventuelt et telt med. Bestik og viskestykker er en god ting at have med, hvis du kan slæbe det.

Ellers skal du bare medbringe personlige fornødenheder.

Du finder lejren ved at tage tog til Viborg. Derfra tager du bussen mod Holstebro og beder om at blive sat af ved kvindefredslejren.

Lejrens adresse er:

Kvindefredslejren
Viborgvej 4, Mønsted
8800 Viborg.

Yderligere oplysninger:

Aase Hinerasky,
Ådalsvej 5,
8832 Skals
tlf. 06 - 69 4507

eller

Bitten Forchhammer
Hedevej 14, Rebild
9520 Skørping
08-391663.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1985

Til næste nummer af Køkkenrullen