Aldrig mere Krig 19. april 1999

Pressemeddelelse

Fredspris til Serbien

De serbiske og kosovoalbanske fredsgrupper fungerer fortsat. På trods af forfølgelse fra Slobodan Milosovics regering og NATOs bomber er der krigsmodstand i Jugoslavien.

Den civile modstand mod bomberne viser sig på mange meder. Mange går rundt med skydeskiver af pap på tøjet og danner frivillige bombeskjolde på Beograds broer. Soldater deserterer og unge mænd udebliver fra session.

Landsforbundet Aldrig mere Krig hædrer denne modstand ved at uddele foreningens Fredsrose til organisationen "Kvinder i Sort", der har medlemmer på tværs af Balkans frontlinier.

Under de krige, der har fulgt Jugoslaviens opløsning, har fredeligere mennesker konstant arbejdet for ikkevoldelige løsninger af konflikterne.

Specielt folk i Serbien er gået forrest med en stor og godt organiserede krigsmodstand. I månedsvis gik tusinder af demonstranter med trillefløjter og grydelåg larmende rundt i Beograds gader i et forgæves forsøg på at vælte Slobodan Milosovic.

Kosovoalbanerne har ligeledes i årevis kæmpet med fredelige midler for selvstændighed, beklageligvis helt uden opbakning fra det internationale samfund.

Nu har undtagelsestilstanden i Serbien efter NATOs bomber gjort det til en forbrydelse at være imod krigen. De sidste kritiske medier er nu næsten kvalt.

Alligevel er der fortsat grupper og enkeltpersoner, der tør tale fredens sag. Fredsrosen er Aldrig mere Krigs beskedne støtte til disse kræfter.

Vedtaget på Aldrig mere Krigs Årsmøde 18. april 1999 på Brenderup Folkehøjskole.

For yderligere oplysninger kontakt

Arne Hansen, Sønderjyllands Allé 35, 9900 Frederikshavn, tlf. 9842 5542, e-mail ArneHansen@fred.dk eller

Tom Vilmer Paamand, Ølstedvej 4, Lisbjerg, 8200 Århus N, tlf. arbejde 89373412 - privat 8623 0328, e-mail tvp@fred.dk.