Frederikshavn Avis d. 29.09.98

Serber og bosniere i dialog

Storpolitik i Frederikshavn

Aflytte Laden Nielsen

FREDERIKSHAVN:

Et enkelt lille frø - kimen til et fredeligt samvær i dettidligere Jugoslavien blev lagt i Frederikshavn i aftes.

Den lokale Frederikshavn Multietniske Forening var vært ved et offentligt møde, hvor der deltog en serbisk student og lokale bosniske flygtninge. Ivan Novakovic, der for to år siden deltog aktivt i de kritiske studenters oprør mod Milosevic i Beograd, fortalte om den serbiske regerings undertrykkelse og de statskontrollerede elektroniske mediers manipulation af de faktiske forhold i det tidligere Jugoslavien.

Formanden for Frederikshavn Multietnisk Forening, Arne Hansen, glæder sig over, at det på mødet, lykkes at indlede en brobygnings-proces mellem fornuftige folk fra begge sider i den tidligere borgerkrig.

Den serbiske student Ivan Novakovic, som nu studerer ved Københavns Universitet, lægger vægt på, at omverdenen skal lære at skelne mellem den serbiske regering ledet af Milosevic og almindelige serbere.

Ønsker krig

- Den serbiske regering er for eksempel ikke interesseret i at stoppe krigen i Kosovo, fordi den har brug for krigen for at bevare magten. Milosevic har brug for krigen for at kunne focusere folks opmærksomhed.

- Regeringen kontrollerer de landsdækkende elektronisk medier i Serbi-

en, og kun ganske få mennesker i de allerstørste byer kan for eksempel se CNN eller andre udenlandske TV-programmer. Derfor kan TV slippe af sted med at manipulere og videregive falske oplysninger.

- Det tydeligste eksempel på manipulation fandt sted under vores studenteroprør..

Da oplyste det statslige serbiske TV, at der var 5000 demonstranter, mens der i virkeligheden var op imod en halv million, påpeger Ivan Novakovic.

Modløse serbere

Den serbiske student erkender, at oppositionens splittelse efter studenteroptøjerne har skabt en total modløshed blandt almindelige serbere og blandt studenterne- Hvad skal der til for atalmindelige serbere kan overvinde modløsheden?

- Det er svært at sige, men jeg tror kun det sker, hvis Milosevic dør eller kommer væk.

Een af Amnesty Internationals medlemmer, Mathilda Feldthaus, der også kom med indlæg på aftenens møde i Frederikshavn, tilføjer:

- Vesten kunne pille glorien af Milosevic.

Selv om han med sine opflammende nationalistiske taler var en af dem, der var med til at starte krigen i det tidligere Jugoslavien, lader Vesten ham fremstå som fredsmægler i Bosnien.

Vestens politikere bør simpelt hen sende ham væk ved at sende ham til krigsforbryderdomstolen i Haag.