Fra Henning Sørensen d. 2-4-2011.

 

FLYGTNINGE - OG MILITÆRNÆGTERMUSEUM I OKSBØL.

 

I årene 1945 til 49 var der i Oksbøl en flygtningeby med ca. 35.000 indbyggere. Ulykkelige tyskere der i krigens sidste måneder havde måttet flygte fra deres hjem og sat alt hvad de ejede til. Nu bliver der oprettet et flygtningemuseum i nogle af flygtninge— byens tilbageværende bygninger. Et godt initiativ til minde om et af de triste kapitler i vort lands historie.

 

Dette museum vil kunne tilføres endnu et perspektiv, hvis der også oprettes  et militærnægtermuseum til minde for den militærnægterlejr der i årene 1949 til 59 havde til huse i nogle af flygningebyens bygninger i Oksbøl. Her brugte unge idealistiske mænd to år af deres liv på at modarbejde forudsætningen for alle krige: Militær og militarisme, og de prægede lokalområdet bl.a. ved at deltage i egnens folkelige liv for mit vedkommende primært i afholdsbevægelsen. Den i eftertiden mest kendte Oksbølnægter er uden tvivl forfatteren og højskolemanden Car1 Scharnberg (1930-1995). At militærnægterne tabte ideologisk og politisk, så vort land nu deltager i angrebskrige og ungdommen står i kø for at blive soldater er en sørgelig kendsgerning: men tabernes, historie er ofte den mest lærerige.

 

Henning Sørensen

Forfatter

Villa Pax

irisvej 17, 8500 Grenå

Tlf.  86 32 16 '79

 

 

Og så historien om de tyske krigsflygtninge:   

Man  kunne så d. 23. juni 2011 i Stedsans på P1 høre museumsinspektør på Varde Museum, John Jensens <jvj@vardemuseum.dk> dagsaktuelle fortælling om bl.a. de vilkår som de tidligere besætteres krigsenker og børn som havde overlevet flugten væk fra den fremrykkende østfront fik,  da englænderne efter Danmarks befrielse måtte give de danske myndigheder besked om at sørge for flygtningenes overlevelse og beskyttelse. En fortælling som da også giver et kort vue op til vore dages (krigs)flygtninge – og som er en aflytning værd på: http://www.dr.dk/P1/Stedsans/Udsendelser/2011/06/16094033.htm

 

 

Tilbage til forsiden