D. 17.03.11 fra John Avery <avery.john.s@ gmail.com>

 

 Atomvåbenfri zone:Avery om - An arctic nuclear weapon free zone: Scandinavia as the first step:

 

 

Dear Arne,

Very many thanks for calling my attention to Martin Breum's book. In fact, both in Denmark and in Canada we are actively working for an Arctic Nuclear Weapon Free Zone, with the Canadian Arctic and Scandinavia as first steps. I'm attaching some documents.

Once again, many thanks!

All the best!

John

Vedhæftede filer:

An arctic nuclear weapon free zone: Scandinavia as the first step:

http://www.arnehansen.net/110317AfriNordenstpa-1.pdf

Medlemsforslag om at gore norden til enAtomvåbenfri Zone:

http://www.arnehansen.net/110317norRaadnwfzchristina.pdf

Hør også interview med fysikeren John Avery København Universitet d. 20. maj 2010:

http://www.arnehansen.net/dialog/fred/100520JAveryAtomfriarktis64.htm

 

Et ocean af muligheder

 

 

P1 Formiddag 16. marts 2011 kl. 09:09 på P1

·         Hør udsendelsen   (51:00)  Men virker ikke

Danmark I dag mødes en række diplomater i Arktisk Råd i København. De skal lægge næstsidste hånd på rådets fremtidige strategi for det store område, der udgør jordklodens snart afkølede top.

I forvejen er der stor opmærksomhed på et kommende isfrit Nordpolen. Fiskeri, ressourceudvinding og nye skibsruter er de vådeste drømme set fra erhvervsinteresser, mens en yderligere mishandling af et sårbart miljø er mareridtet for miljøorganisationerne.

Danmark er en af hovedspillerne i den internationale magtkamp om indflydelse i området. Blandt andet vil Danmark om to år, i sin egenskab af rigsfællesskabspartner med Grønland, stille krav om territorial ejendomsret til selve Nordpolen. Det vil sige til Asmussenbækkenet, som ligger 3-4 kilometer under den smeltende is.

Tager fordi vi kan
En ny bog beskriver de store dilemmaer og enorme chancer, som Danmark og Rigsfællesskabet står med. "Når isen smelter" er skrevet af journalisten Martin Breum, og han stiller skarpt på udfordringerne for et område, som ikke har offentlighedens store interesse.

- Det grundlæggende spørgsmål er: Hvad stiller verdenssamfundet op med dette nye ocean, som nu åbner sig. Det er en ny virkelighed, hvor det for eksempel bliver muligt at sejle nord om til Kina, siger Martin Breum.

Hans egen interesse for og fascination af Nordpolen skyldes, at punktet har så stor en mytologisk og kulturel betydning.

- Danmarks er interesseret i området, fordi det giver Danmark mulighed for at blive større - "vi tager, fordi vi kan" som de siger i Udenrigsministeriet. Men Danmark har ikke umiddelbart forventninger om at blive rigere, men det kan vise sig, at området bliver noget værd, siger Martin Breum.

Martin Breum er gæst hos Poul Friis.

www.martinbreum.dk

---

 

 

 

 

Tilbage til forsiden