D 22.05.2010 modtaget fra holger terp <holgerterp@ pc.dk>

 

Pressemeddelelse - til kulturredaktionen

 

Fredsakademiet søsætter Danmarks største sangbog med fredssange i pinsen.

 

Sangbogen med titlen Skjalden sang fredssangen og slaget på marken stoppede, er den første gennemgang af danske fredssanges historie fra den tidlige middelalder til nutiden på små 400 rigt illustrerede sider og indeholder omtaler af cirka 350 sange, hvoraf mange er indspillede på grammofonplader eller CDer.

 

 
http://www.fredsakademiet.dk/library/dansk_fredsmusik.pdf

 


Danmark er jo i krig venner og det er hovedformålet med indsamlingen af sangene – at formidle gode tekster til nutiden og samtidig berette noget forsømt dansk kulturhistorie. Der er stort set ikke en eneste betydende dansk digter som ikke på et eller andet tidspunkt har skrevet en fredssang.
Fredssang skal forstås bredt på samme måde som dansk også skal det. En stor del af sangene er oversatte og ganske på samme måde som der er indspillet fremmedsprogede fredssange i Danmark.
Det var fundet af en række danske fredssange indspillet på grammofonplader allerede under første verdenskrig som inspirerede projektet som nu er dokumenteret så langt som det har kunnet lade sig gøre.
Fremhæves kan bl.a. de mange oprindelig tyske fredssange fra mellemkrigsårene, sangene fra besættelsen, de stadig aktuelle sange mod kernevåben og viserne mod værnepligt og session. Den franske desertør fra Indokinakrigen havde en del meningsfæller i Danmark før under og efter ungdomsoprøret i 68.
Materialet i sangbogen er indsamlet af Fredsakademiets redaktør Holger Terp i samarbejde med en lang række musikere og forskere, hvilket fremgår af indledningen.
Hvis der er nogen som synes at en bog på 400 sider er for stor til at have i lommen på vej til møder og andre aktiviteter, så kan sangbogen downloades på mobiltelefoner, og medbringes overalt.
Skjalden sang fredssangen kan hentes gratis i Fredsakademiet

 

God fornøjelse
Holger Terp      

 

Holger Terp fortæller at der arbejdes på at få fredssangbogen udgivet på lulu.com hvor man også købe papireksemplarer. Vi giver besked når det sker.

 

Bliver nogen inspireret af fredssangbogen til at erindre fredssange som ikke er kommet med her, så er man hjerteligt velkomne til at kontakte Holger Terp herom på holgerterp@ pc.dk (fjern først mellemrummet efter @)

 

Holger terp er også redaktør på Det Danske Fredsakademi http://www.fredsakademiet.dk/ 

Tilbage til forsiden