Tale af Connie Trudslev på Aalborg Fredsaktions demonstration lørdag d. 17. Januar 2009

mod Israels angreb på Gaza.

 

Vi fryser.

 

Temperaturen her og nu er omtrent som nat-temperaturerne for tiden er i Gaza. Her oplever de den værste vinter i mange år.

 

Men dermed ophører enhver sammenligning

 

Vi kan gå hjem bag efter, skrue lidt ekstra op for radiatoren, mens vi nyder noget varmt at drikke og får en bid mad - fjernt fra dødbringende bomber.

 

 

Det kan palæstinenserne i Gaza ikke. De mangler alt.

Siden den 27. december har israelske kampfly sønderbombet deres huse. Halvanden million mennesker i Gaza-området mangler vand, mad, medicin, strøm og – fred.

Ifølge FN lever over halvdelen af indbyggerne lever under fattigdomsgrænsen og er fuldstændigt afhængige af nødhjælp.

 

 

Israel kontrollerer grænserne til Gaza til lands, til vands og i luften. Israel bomber skoler, hospitaler, den civile infrastruktur og civil bebyggelse

Israel nægter både journalister og nødhjælpsarbejdere adgang til Gaza. Også Egypten holder grænsen hermetisk lukket. Det er ikke uden grund at palæstinenserne kalder Gaza for »verdens største fængsel«.

 

Antallet af døde og sårede stiger time for time. Antallet af døde har passeret de 1000 og der er mere end 5000 sårede.

 

Den israelske regering siger, at de bomber som »gengældelse« for raketangreb fra Hamas.

Den egentlige årsag skal snarere findes ved valget i januar 2006, hvor Hamas vandt overbevisende. Siden har Israel, støttet af USA og EU gjort alt for at forhindre Hamas i at danne en national enhedsregering.  Gaza har været under fuldstændig blokade fra Israels side i halvandet år.

 

Aalborg Fredsaktion tager afstand fra bomber mod civile israelere, men det legaliserer ikke Israels massive bombeangreb i Gaza. Området er ikke større end Langeland og med en befolkning på halvanden million rammer de israelske bomber først og fremmest civile palæstinensere.

Det vi er vidner til lige nu er den største massakre på palæstinensere siden 1967, hvor Israel invaderede Vestbredden og Gaza

 

Hovedparten af de danske og internationale medier forsøger vedvarende at give indtryk af, at der er tale om en konflikt mellem to ligeværdige parter.

Det er en fed løgn.

Antallet af dræbte alene de seneste år taler sit eget tydelige sprog.

FN har opgjort, at der i årene 2005 og 2008 blev dræbt 1200 palæstinensere i Gaza, heraf 222 børn. Til sammenligning blev 54 israelske borgere dræbt i den periode.

Det igangværende angreb, der har varet i 23 dage, har foreløbig kostet over 1000 palæstinensere livet – halvdelen kvinder og børn.  Tabstallet for Israel er omkring 20, hvoraf fem er civile.

 

Fakta er, at palæstinenserne er oppe imod Mellemøstens stærkeste militærmagt, der bekriger en forsvarsløs, udsultet og besat befolkning.

Det bliver diskuteret, hvem der brød våbenhvilen.  Hamas får skylden for den massakre Israel har sat gang i.

Selv Udenrigsminister Per Stig Møller påstår det – endda uden at blinke. Sandheden er, at Israel ikke overholdt forpligtelserne i den våbenhvile, som Egypten forhandlede på plads i juni måned sidste år. Israel opretholdt blokaden af Gaza og sine angreb på Gaza og Vestbredden.

 

Israel brød våbenhvilen - samtidig med at alles øjne var rettet mod det amerikanske præsidentvalg. De israelske bomber faldt første gang den 4. november og dræbte seks palæstinensere og igen den 17. november, da fire palæstinensere blev dræbt af bomber.

 

FN’s Generalforsamling fordømmer Israels angreb på Gaza og opfordrer sine medlemslande til at iværksætte sanktioner mod Israel.

Men den danske regering og hovedparten af Folketinget er enten rungende tavse eller direkte aktive i forsvaret af Israels krigsforbrydelser i Gaza.

Den danske regering er med sin støtte til Israel medskyldig i forbrydelserne og Israels krænkelser af international ret.
I den rige vestlige verden er regeringerne allierede med Israel og bærer grænseløst over med Israels krigsforbrydelser og endeløse ligegyldighed over for alle resolutioner fra FN. Det gælder bindende resolutioner fra FN`s Sikkerhedsråd om at Israel skal trække sig tilbage fra de besatte områder, og fundamentale resolutioner fra FN om de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage.

Udenrigsminister Per Stig Møller opfordrer begge parter til at indstille kamphandlingerne, uden at skele til virkeligheden og styrkeforholdet i Gaza. Det er reelt en støtte til Israel.

 

Udenrigsminister Per Stig Møller fastholder også, at det er vigtigt fortsat at samarbejde med Israel – af hensyn til dialogen. Vi har i tres år set resultatet af dialog med Israel.

 

Udenrigsminister Per Stig Møller belønnede for en måned siden Israel ved at stemme ja til at udvide associeringsaftalen med EU.
En af forudsætningerne for denne genforhandling er, at Israel skal overholde menneskerettighederne. Situationen i Gaza viser med al ønskelig tydelighed at dette ikke sker.

 

Det siger med lige så stor tydelighed, at vi ikke kan overlade til regeringen at lægge det nødvendige pres på Israel. Dertil har Dansk Folkeparti for stor indflydelse og dertil er Venstres og Konservativ Folkepartis føjelighed over for Israel alt for stor.

De førende danske medier og politikere fremstiller Israel som en demokratisk retsstat, der forsvarer sig selv med legitime midler.

Men Israel er ikke et demokrati. Det er en brutal apartheidstat. Den israelske forfatning definerer entydigt Israel som en jødisk stat. På baggrund af forfatningen gennemføres en systematisk diskrimination af det store mindretal, der ikke er jøder, ikke mindst de 1,2 millioner arabere.

I næste måned er der parlamentsvalg i Israel. I mandags forbød den israelske valgkommission landets to arabiske partier, der har syv af de 120 pladser i det israelske parlament. Det er det israelske demokrati for fuld udblæsning.

 

Israel er i krig mod Hamas og ikke med det palæstinensiske folk, lyder det både fra den israelske regering og dens danske venner. Sandheden er, at Israel, både i den aktuelle krig i Gaza og i alle tidligere krige, har myrdet utallige civile.

Da Israel invaderede Libanon i 1982 blev mere end 17.000 civile dræbt. Israel har ansvaret for massakrerne i Sabra og Shatila og andre lignende forbrydelser. Den systematiske bombning af hospitaler, skoler og beboelsesejendomme i Gaza er ikke undtagelsen men reglen. Israel krænker bevidst både menneskerettighederne og international ret. I sandhed et særpræget 'demokrati'.

 

Den her konflikt er ikke startet i december. I 60 år har Israel besat palæstinensisk jord, ydmyget og mishandlet den palæstinensiske befolkning. 

I åbenlys modstrid med folkeretten nægter Israel at anerkende millioner af fordrevne palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage. I åbenlys modstrid med folkeretten fortsætter Israel med at opføre bosættelser på palæstinensisk jord og opfører en ulovlig mur på palæstinensisk jord.

Vi kan spørge hvor mange flere FN-resolutioner og internationale kontrakter skal Israel bryde før verdenssamfundet holder landet ansvarligt ?

 

Der er brug for handling. Det er måske for meget forlangt, at den danske regering fordømmer Israels angreb mod Gaza og arbejder for at ophæve blokaden mod Gaza. Men vi siger det alligevel. Regeringen skal arbejde for, at der sikres forsyninger af nødhjælp – ikke mindst fødevarer og medicin, og at alt samarbejde med Israel må stoppes.

 

Aalborg Fredsaktion opfordrer til at stå sammen med alle andre kræfter i Danmark og rundt om i verden, som støtter palæstinensernes sag.

Vi støtter kravene om, at Israel skal trække sig tilbage fra Gaza, ophæve blokaden og genåbne grænserne

 

Sammen kan vi være med til at lægge et kontant og økonomisk pres på Israel. Du kan, jeg kan – lade være med at købe israelske varer. Vi kan lade være med at rejse til landet og lege turister.

Lad Gaza Leve.

Sådan lyder det fra en demonstration, der lige netop nu foregår i København.

 

Her fra Aalborg kunne det passende lyde – Lad palæstinenserne leve.

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til forsiden