D. 25.09.08

Hos Europæisk Fredsaktion i Malmø

 

 Indtryk fra deltagelse i Europæisk Fredsaktions aktiviteter i Malmø  - skrevet af  Aldrig Mere Krigs repræsentanter , Ulla Røder og Arne Hansen, som deltog d. 18-20 september 2008.

Den første aften i Malmø ,torsdag d. 19. september  deltog Arne i en workshop om Natos stigende indflydelse og militariseringen af EU. Indleder var fredsforsker Jan Øberg.  EU udvikler sig mere og mere aggressivt og Nato involverer de europæiske lande. Ray Street formand for den britiske kampagne mod atomvåben holdt et foredrag om NATO’s fælles kommando strukturer og bortforklaringer af interventionerne. 

118.09.08 Ray Streeet taler om NATO og militarisering af EU

 

Uden en våbenindustri til at score kassen og forsyne NATO med våben ville NATO’s krigsfærd hurtigt ophøre. Derfor var der fredag formiddag  en aktion mod våbenfabrikanten Aimpoint, der producerer laserkikkertsigter til geværer til blandt mange andre den amerikanske hær. 120 demonstranter mødte op til en fredelig demonstration, hvor 7 blev anholdt kortvarig for at hoppe over porten med et banner hvor der stod ”Krige starter i Europa – lad os også stoppe dem herfra”. Anna fra det svenske fredsnetværk, OFOG, der har organiseret det Europæiske Freds Forum,  holdt tale. Senere lagde  demonstranterne sig på jorden som ”dræbte” i en såkaldt ’die-in’, mens et  skilt foran Aimpoint, der producerer laserkikkertsigter, meddelte:  ”Produceret i Malmø – drab i Irak”.

Her nedenfor kan man se billeder fra aktionen mod våbenfabrikken Aimpoint, Malmø:

19.09.08 Fredsbannere både uden- og indenfor våbenfabrikken Aimpoint

19.09.08 EPA-aktivist forsøger under porten

19.09.08 Banner: Aimpoint -med døden på sigtekornet

19.09.08 Die-in foran Aimpoint på baggrund af banneret: "Made in Malmö - dræber i Irak"

 

Fredag eftermiddagen var der workshop om ikkevoldsbevægelser, som blev ledet af Markus Armstrong,  fra Turning the Tide, også en velkendt aktivist fra den britiske Trident Ploughshares bevægelse, samt Andreas Speck fra War Resisters International. På workshoppen blev gennemgået en 8 trins model for succesfulde sociale bevægelser, og deltagerne skulle vælge mellem 4 forskellige aktivistroller.

 

Ulla Røder var med fra fredag aften under et oplæg omkring NATO anskuet fra forskellige landes vinkel. Der blev opfordret til at mødes i Stuttgart den 4. – 5. oktober for at forberede massive protester mod NATO i forbindelse med NATO’s 60 års eksistens i foråret 2009. Nato vil fejre dette i en EUparlaments bygning, hvilket mildt sagt antyder, hvor vi er på vej hen, og hvorfor der skal protesteres nu.

Lørdag fortalte formanden for Det globale Netværk mod Atomkraft og våben i rummet, Bruce Gagnon, om USA's vidt fremskredne militarisering af rummet. Således bruges de amerikanske luftbombardementer i Afghanistan som prøvekørsel af  stjernekrigsprojektets satellitstyring af præcisionsbombning. Det har så igen medført drab på mange afghanske og nu pakistanske civile forsøgskaniner.

I øvrigt var USA ved at bygge 7 permanente jordbaser baser i Afghanistan som led i stjernekrigsprojektets omringning af Rusland og Kina for at opnå evne til at slå ”fjenden ud” allerede under den første atomvåbenbaserede angrebsbølge .

Også opstillingen af  amerikanske radarer i Tjekkiet og raketter   i Polen var en del af stjernekrigsprojektets 1. Slags-strategi imod Rusland og Kina m.fl. Idet det så markedsførte ”missilforsvar” for at få de europæiske landes politiske og økonomiske støtte, altså ikke ville kunne stoppe en angrebsbølge af russiske raketter, men højest kunne opfange nogle af de raketter som Rusland måtte have tilbage efter et amerikansk  førsteslagsangreb med atomvåben .

Meget  apropos den nuværende finanskrise i USA så mente Bruce Gagnon, at USA's regering satsede på at kompensere sin faldende globale økonomiske magt med at bruge sit militære forspring til at udbygge stjernekrigsberedskabet til at kunne true alle på kloden med et angreb, hvis ikke USA fik sin vilje i kampen om verdens ressourcer.

Når der var så uforståelig ringe offentlig kritisk debat om stjernekrigsprojektet, så skyldtes det bl.a. den militære rumforskning og oprustning  i rummet kunne foregå i ly af at al rumteknologisk forskning og produktion havde både et markedsført civilt og et skjult militært formål, som tilsammen kunne give våbenfabrikanterne en rigelig profit. Og så kan man som tilhører nemt lade tankerne gå tilbage til f. eks våbenfabrikken Aimpoint som Den Europiske Fredsaktion havde demonstreret i mod dagen før.

20.09.08 Bruce Gagnon fra Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space

Man kan læse mere på

Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space

 

Lørdag d. 20. September var det en oplevelse at være med i det store demonstrationstog igennem Malmø med over 10.000 deltagere fra det meste af jordkloden.

20.09.08 Det fælles demonstrationstog på Europæisk socialt Forum i 'Malmø

 

 

Læs mere om European Peace Action:  www.europeanpeaceaction.org og

http://www.ofog.org

Mere om forberedelseskonferencen i Stuttgart:

http://www.marienheim-stuttgart.de/vorlagen/Wegbeschreibung.pdf

Med venlig hilsen fra Malmø fra de 2 repræsentanter fra Aldrig mere Krig

Ulla Røder (bur200854@gmail.com ) og Arne Hansen, Sønderjyllands Alle 35, Frederikshavn

 

 

Tilbage til forsiden