D. 11.06.07  Pressemeddelelse fra Nej Til Krig. No bombs www.nejtilkrig.dk

 Kampen om Iraks olie skærpes.

Oliearbejderne varsler strejke mod olieloven – regeringen udsender arrestordre mod faglige ledere!

Efter en strejketrussel i maj accepterede premierminister Maliki at forhandle med oliearbejdernes fagforening  på grundlag af deres krav. Forhandlingerne brød sammen og derfor startede de strejke 4. juni. Strejken stoppede en del af olieforsyningen.  Den 6. juni svarede regeringen igen med at udsende en arrestordre mod 4 af fagforbundets ledere, heriblandt deres formand, Hassan Jumaa Awad, for at 'sabotere den irakiske økonomi'

Olien er et af de vigtigste fundamenter for den irakiske økonomi og irakernes mulighed for at opbygge en selvstændig nation. Kravet om at bevare olien på irakiske hænder deles af mange irakere og modstanden mod olieloven er stor og rækker langt ind i det irakiske parlament.

Præsident Bush havde givet det irakiske parlament frist indtil 31. maj til at vedtage en olie-lov, som vil give transnationale olieselskaber næsten ubegrænset adgang til den irakiske olie. For Bush-regeringen er det en af de vigtige "benchmarks" for fremskridt for besættelsesmagten at få vedtaget olieloven.

De irakiske oliearbejdere i Basra regionen har siden 2003 opbygget en ny faglig organisering for alle ansatte i olieindustrien. I dag hedder den IFOU (Iraqi Federation of Oil Unions) Den kæmper for bedre løn og arbejdsforhold for oliearbejderne og imod den olielov, som Maliki-regeringen og USA har udarbejdet. De ønsker at USA og CO skal forlade Irak og støtter også den væbnede modstand mod Besættelsesmagterne. Desuden har IFOU opbygget et stort internationalt samarbejde med fagforeninger og antikrigsgrupper i USA og England.

To repræsentanter for IFOU besøgte Danmark i oktober 2006. Her deltog de i en lang række møder med danske fagforeninger, politikere, antikrigsgrupper og journalister.

Læs mere og følg med på:

www.nejtilkrig.dk
Iraqi Federation of Oil Unions – oliearbejdernes fagforening
Hands Off Iraqi Oil – en britisk kampagneside
Iraqi Oil Law at Oil Change – en ressource-side fra PriceOfOil.org.

For mere information, kontakt

Lene Junker, Islandsgade 5.2 tv. 5000 Odense.

Tlf. 23230722

                                                                                                                                    

Lene Junker

23230722