Offentliggjort 20. december 2006 03:00

 

»Brosten taler ikke særlig godt«

Af KLAUS ULRIK MORTENSEN

Den landskendte fredsaktivist Ulla Røder kritiserer brugerne af Ungdomshuset for at bruge vold i kampen for at bevare huset på Jagtvej 69.

JP extra

»Hvis Fredsbevægelsen var mødt talstærkt op, kunne den stille sig imellem de stenkastende demonstranter og politiet,« siger Ulla Røder. Foto: Mik Eskestad

Ulla Røder og hendes venner har taget opstilling et stykke bag politiafspærringerne.

»Politi og kontrol skaber mere vold!,« råber de ud i den vinterkolde aftenluft, men det 12 stemmer store fredskor kvæles i tåregas, sirener og kanonslag.

En kvinde foreslår, at de synger for hendes barn, som kæmper i fortroppen, men fredsaktivisterne kan ikke andet end at se de unge kaste sten og sig selv i armene på det panserklædte politi.

»Hvis Fredsbevægelsen var mødt talstærkt op, kunne den stille sig imellem de stenkastende demonstranter og politiet,« siger Ulla Røder til Morgenavisen Jyllands-Posten tre dage efter urolighederne på Nørrebro.

Inviteret de forkerte

Vi møder hende over en kop kaffe i Oktober Bogcafé på Amager. Et par dage om ugen passer hun bøger, malerier og plader for ejeren, men det er arbejdet med afviste flytninge, som optager og klistrer hende til computerskærmen ud i de sene aften- og nattetimer.

De fleste husker Ulla Røder for at beskadige den atombærende ubåd Maytime i 1999 og fire år senere svinge en hammer mod et britisk Tornado-fly. Aktionerne resonerede i aktivistkredse verden over og indbragte hende den såkaldte alternative Nobels Fredspris.

»Det vigtigste for mig er, at der ikke er nogen mennesker, der kommer til skade i aktionerne,« understreger hun.

…(udeladt afsnit som Ulla Røder ikke kan genkende at hun har sagt, et par småfejl i øvrigt er ikke rettet her)

»De udenlandske grupper gik fuldstændig grassat og satte containere og biler i brand. Det er ikke mit indtryk, at de unge, der normalt kommer i Ungdomshuset, opfører sig sådan,« siger Ulla Røder.

Hun mener, at Ungdomshuset har inviteret de forkerte udlændinge til at støtte sig. Det seneste år har hun undervist aktivister i at håndtere konflikter med politiet. Eleverne lærer her gennem interaktive rollespil at afværge konflikter mellem to parter. En vigtig forudsætning er ikke at nedgøre nogen af parterne.

Det er ifølge Ulla Røder årsagen til, at konflikten mellem Ungdomshuset og frimenigheden Faderhuset er låst fast: fordi ingen af parterne kan trække sig ud uden at tabe ansigt.

Efterlyser engagement

»Hvis vi blandede os i demonstrationen lørdag, ville de unge nok sige skrid, I har ikke noget med os at gøre. Men så måtte vi gribe fysisk ind ved enten at sætte os på jorden mellem politiet og demonstranterne eller tre og tre omringe de forreste personer og føre dem ud af demonstrationen,« siger Ulla Røder og oplyser, at særligt det sidste er en taktik, der er meget brugt i Skotland.

Herhjemme er der ikke nær så mange engageret i fredsarbejdet. Ulla Røder fortæller bl.a., at hun på vej hjem fra demonstrationen lørdag mødte to fra Fredsbevægelsen, som først nu havde forladt privaten, fordi de i radioen havde hørt, at der efterfølgende var fest i Ungdomshuset.

»Det er sørgeligt, at de ikke tager fredsarbejdet alvorligt. Fredsbevægelsen er ikke ensbetydende med at forholde sig passivt til begivenhederne,« siger hun.

Ulla Røder er opmærksom på, at hun måske ikke har gjort nok for at trække folk ind i Fredsbevægelsen. Men hun håber, at urolighederne kan åbne folks øjne for nødvendigheden af arbejdet.

Udenlandske erfaringer

For nylig skrev hun et brev til den internationale fredsbevægelse War Resisters med forslag om at producere foldere, som skal lære folk at forholde sig fornuftigt og være i stand til at gribe ind over for uroligheder ved demonstrationer.

Her mener hun, at Ungdomshuset har en del at lære. Der er efter hendes mening for mange demonstranter, der hygger sig med øl bagerst i feltet. Ulla Røder husker bl.a. en fuld mand i julemandskostume, som havde taget sæde midt på vejen.

»Hvis folk møder op til en demonstration, skal de sgu ikke drikke bajere. Hvis man ikke tager sig selv alvorligt, kan man heller ikke forvente, at andre gør det,« siger hun.

Ulla Røder mener, at forholdene på det område i udlandet er mere ordnede. Hun vil nu tage kontakt til Ungdomshuset og tror, at de vil være lydhøre over for hendes forslag.

»De skal slås med kommunen og ikke politiet. Brosten taler ikke særlig godt.«

klaus.mortensen@jp.dk

Efterskrift: Ulla er rimeligt tilfreds med artiklen selvom der dog mangler lidt om politikernes og politiets rolle i

seancen, som hun også udtalte sig om.