Fra Information d. 21.10.06

 

Det ydre rum: USA's nye krigszone

 

[STJERNEKRIG]
I et nyt direktiv strammes USA's krav om fri råderet i rummet væsentligt. Det kan bringe landet på kol-lisionskurs med en lang række andre lande og i sidste ende føre til et nyt våbenkapløb

Bush-administrationen gør nu i endnu højere grad krav på at dominere rummet og afviser enhver ny aftale, der forsøger at begrænse USA's aktiviteter i rummet og advarer om, at man vil modarbejde ethvert land, der forsøger at komme i vejen for dem.

Nye retningslinjer, godkendt af George Bush, understreger, at hans land har ret til at udføre research, udvikling og 'andre aktiviteter' i rummet man måtte anse for nødvendige i nationens interesse. Man advarer endvidere om, at USA 'om nødvendigt vil nægte fjender brugen af rummet til aktiviteter, der er rettet imod' disse interesser. Endvidere: "Aktiviteterne i rummet har forbedret livet i USA og rundt om i verden, øget sikkerheden, beskyttet liv og miljø og har via en øget informationsstrøm fungeret som en startmotor for økonomisk vækst og revolutioneret den måde, mennesker anskuer verden og kosmos."

"Frihed til at agere i rummet er lige så vigtigt for USA som styrke i luften og styrke på havet."

Farlig Kurs
På nogle punkter repræsenterer de nye retningslinjer rum-ækvivalenten til 'Bush-doktrinen' vedrørende national sikkerhed, som præsidenten skitserede i en tale på West Point militærakademiet i juni 2002. Ved den lejlighed - senere blev indholdet mere formaliseret - sagde Bush, at den nye politik ville lægge mere vægt på militær indgriben og unilaterale aktioner.

Visse eksperter mener, at rum-direktivet, diskret offentliggjort for over en uge siden, og stort set ubemærket uden for specialisternes cirkler, sætter USA på en ny og farlig kurs, i og med det flytter 'Bush-doktrinens' politik til en ny skueplads og afviser ethvert forsøg på at begrænse amerikansk udfoldelse.

"Jeg tror, det er ret farligt at udtale, at vi ikke tolererer nogen begrænsninger af vores aktiviteter," siger Theresa Hitchens, chef for Centre for Defence Information i Washington. "Man hævder, at ingen kan forbyde vore rettigheder, men samtidig nægter vi andre deres rettigheder. Man skulle tro, vi havde lært lektien om faren ved militær indgriben og unilateralisme i Irak, men nu gentager vi den samme politik i forhold til det ydre rum."

Det nye direktiv bygger delvist på Clinton-administrationens rum-politik. Men flere mener, den nye strammer-retorik vil øge international mistanke om, at USA forsøger at udvikle og anbringe våben i rummet.

"Clinton-administrationen åbnede døren for udvikling af rumvåben, men gjorde aldrig noget ved det. Det er det, Bush gør nu," siger Michael Krepon fra The Stimson Centre til Washington Post.

Præsident Bushs indstilling til rummet har altid været mere ambitiøs end forgængerens.

I 2004 skitserede han en vision om at genoptage bemandede flyvninger til Månen, ja selv til Mars. Samme år offentliggjorde US Air Force en højst kontroversiel plan om anbringelse af våben i rummet, samtidig med at der gik rygter om, at man var i gang med at udvikle avancerede laservåben, rumfartøjer og rumstationer, hvorfra man kunne affyre 100 kg wolframstråler.

Tidligere i år blev det afsløret, at Pentagon ansøgte Kongressen om flere hundrede millioner dollar til udvikling og afprøvning af rumvåben.

I de dele af direktivet, der er blevet offentliggjort, er der ingen direkte referencer til våbenudbygning i rummet. I stedet understreges det, at USA's prioriteringer på området er at 'styrke nationens førende position i rummet' og at muliggøre 'uhindrede USA-operationer i og gennem rummet for at beskytte vores interesser dér.'

Kampen om rummet
Men der står også, at USA's nationale sikkerhed 'på afgørende vis' er afhængig af mulighederne i rummet. Derfor anmoder man forsvarsminister Donald Rumsfeld og chefen for det nationale efterretningsvæsen, John Negroponte om at "udvikle et rumprogram, der opretholder USA's forspring og støtter nye forsvars- og efterretningstiltag."

I de senere år har flere lande foreslået forhandlinger om at forbyde våben i rummet. I øjeblikket er det efter FN's Outer Space Treaty forbudt at anbringe atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben i det ydre rum. Hver gang, der i FN er rejst forslag om forbud mod våben i rummet, har USA rutinemæssigt afholdt sig fra at stemme. Men i oktober sidste år stemte USA imod en FN-resolution, der ville forbyde alle våben i rummet.

Wade Boese fra The Arms Control Association siger, at sprogtonen i det nye direktiv "er meget mere direkte" end i noget tidligere.

Han tilføjer: "Vi mener, den her allergi over for traktater kan give bagslag. USA har mest at tabe i det lange løb, hvis der kommer et våbenkapløb i det ydre rum. Hvis USA [anbringer våben i rummet] vil andre lande svare igen på samme måde."

En talsmand for Det Nationale Sikkerhedsråd i Det hvide Hus siger i en udtalelse, at direktivet var nødvendigt for at 'afspejle det faktum, at det ydre rum et blevet en endnu vigtigere del af USA's økonomiske og nationale sikkerhed.'

udland@information.dk

©The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

 

 

(videresendt - også til de ansvarlige for Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, som et skæbnesvangert eksempel på hvilken risiko Bush-administrationen udgør for os alle og som det er glædeligt at et medie nu begynder at skrive om igen - og  efter flere års rungende tavshed i den danske medieverden på trods af Danmarks involvering med Thulebasen, - og at man har modtaget mange oplysninger - måske medvirkende årsag til at forsvarsministeren kan ønske at Danmark skal lade sig lokke af den staffage-sukkermad som første del af stjernekrigsprogrammet , missilforsvaret, udgør og kun kan være beregnet til blinde egoister. Arne H)