STOP DEN VERDENSOMSPÆMDENDE BUSH FIRE

 

Hvis nogen synes, der er smidt alt for mange bomber i Iraq og andre steder, så kik her og se hvad der er gang i hos alle dem, der ikke er med os pacifister. Jeg må virkelig skamme mig over mit danske statsborgerskab. Som pacifist har jeg vist ikke meget jeg kan udrette i Irak, hvor våbenmagtens voldelige sprog er blevet det eneste der er tilbage. Nå jeg behøver nu ikke rejse så langt for Dansk våbenindustri og krigskammeraterne er kommet med på verdenskortet.

 

Jeg  vil starte  med slutningen US CENTCOM – Herfra tages beslutningerne – det er meget seriøst – læs selv hvordan det opleves af de danske officerer på stedet:

http://www.flv.dk/admins/nyheder/artikel.result.asp?id=738

 

Mon også de har travlt med at diskutere alt det andet der sker omkring dem? Når jeg ser det glade smil på Søren Falk-Portved ansigt, skulle man ikke tro der var noget særligt i gære derovre. Men det er der altså alligevel. Jeg vil her sende en del links til web sider ud. Simpelthen fordi dette her er så omfattende, at jeg har opgivet at gøre rede for det på dansk. Jeg håber folk der ikke kan engelsk vil spørge andre der kan, så alle kan få del i de mange hemmeligheder vores militære ledelse og politikerne har båret rundt på.

 

Jeg vil lige lægge ud med en lille liste over, hvad der er i kog på militærfronten:

 
http://www.wslfweb.org/docs/roadmap/irm/initlist.htm

 

Det danske militær opbygger verdensomspændende kommunikations netværk til at kommandere, kontrollere, kommunikere, overvåge og indsamle efterretninger for vores tropper i hæren, søværnet og luftværnet.

 

Man kan tage en tur rundt i landet og inspicere antennerne efterhånden som de opføres. Blandt andet er der en hel park af antenner uden i Kongelunden på Aflandshage. Her er også opført nogle bygninger omgivet af et stært bevogtet hegn (stadig under konstruktion). Ude på Peberholmen.hvor Øresundsbroen passerer, kan man også snart se antennerne. Forsvarsministeriet har allerede bevilget deres opførelse ved lov og med mulighed for videreudvikling af systemet uden andre myndigheder så som frednings- og natur myndigheder får lov blande sig heri. Selvfølgelig sker alt dette, jeg havde nær sagt som sædvanlig i terror-truslens navn. På andre kasserner bliver der bygget atomsikre anlæg.

 

Jeg gad godt vide,  hvor mange terrorister vi fanger på denne her måde, døm selv når i har læst videre:

 

”Forsvarsministeriet vil fortsat arbejde med opkopling af relevante operative netværk til NATO’s (NNEC – Network Enabling Capabilities) tilsvarende netværk for at sikre interoperabilitet og på sigt klargøre til netværks baserede operationer”.

 

Den danske våbenindustri med MÆRSK DATA DEFENCE A/S og TERMA i spidsen har kronede dage for tiden med at udvikle og producere nye kommunikationssystemer.

 

Odin systemet er et system med  ’informationsoverlegenhed’; et ’state of the art’ C3IS (control, command, communication, intelligence and surveillance) førings- beslutningsstøtte- og kommunikationssystem til landbaserede enheder, der bla. bygger på NATO standarderne (MIP, C2EDM, APP6A og JC3EDM.  ICS 2000 er et fuldt integreret kommunikationssystem, som i fremtiden vil kunne styre danske F 16 fly og fremtidens jagerfly Joint Strike Fighteren sikkert såvel som krigsskibe og landbaserede mobile radiocontainere, blot for at nævne et par eksempler.

 

Mærsk Data Defence A/S har bogstaveligt talt mange jern i ilden. Jeg vil ikke gå i dybden hermed, for så blev jeg aldrig færdig. Dog vil jeg lige nævne Lindø værftet og de såkaldet flex støtteskibe, der bygges derovre.  Fåborg værft kan også lige komme med på listen.

 

”Det nye DEHAWK også kaldet Danish Enhanched HAWK fordi væsentlige dele er dansk produceret (TERMA), har fået nye radarer og nye mobile kontrolvogne, hvorfra luftkampen styres. De nye radar er mere præcise end de gamle og har bedre modforanstaltninger mod elektronisk krigsførelse. Samtidig er det blevet muligt at anvende data fra andre landes radarsystemer.”
Kilde: Flyvematrielkommandoen <http://www.flv.dk/information/flynyt/2003/FLY%2020031%20si%2030%20-39.pdf>

De danske F-16 er ligeledes blevet opgraderet, så de kan afsende bomber af sted i al slags vejr, dag og nat. De nye smarte bomber (Joint Direct Attack Munition - JDAM er selvstyrende via signaler fra satelitter (GPS). Danmark er lead nation på JDAM området. Det finansieret af de fire F-16 nationer i Europa: Belgien, Holland, Norge og Danmark. Fuld beskrivelse af (GPS), JDAM, F-16 kan findes på:

http://gps.losangeles.af.mil/index.htm.

 

Mobile Control and Report Centre (Mobile CRC) eller i daglig tale Batmobilen, er et mobilt kontrol- og varslingscenter. Batmobilens deltagelse i øvelse Battle Griffin er endnu et skridt på vejen til, at det mobile center skal være fuldt operativ i 2008, som det er planlagt. http://forsvaret.dk/FTK/Nyt+og+Presse/Batmobilen+bruger+Battle+Griffin+til+egen+udvikling.htm

 

Defence procurement Agency i England er også klar i 2008 med de nye Astute Class ubåde - <http://www.mod.uk/dpa/news/pn2003/oct03/astute.htm>, men her vil jeg vende tilbage på et senre tidspunkt og forklare hvilke nye bomber de får med ombord, herunder de nye mini-atombomber, som altså også kan installeres på Joint Strike Fighteren til sin tid og på en række andre maskiner.

 

The Navy's Naval Network and Space Operations Command (NNSOC) some er en del af the Naval Network Warfare Command (NETWARCOM) vil være ansvarlig for  Navy Marine Corps Intranet.(NMCI) operationer for flåden, og  USMC –  director for Command, Control, Communications and Computers (C4)  vil være ansvarlig for Marine corpset operationer.

http://www.nmci.navy.mil/Secondary_Areas/FAQs/Index.htm#Q13#Q13.

 

Dette er en liste over forskellige sub-organisationer og opgaver disse har under NATO.

http://www.nato.int/docu/handbook/2001/hb140301.htm

 

Dette er EUs forsvars agentur.

http://ue.eu.int/uedocs/cmsUpload/st08967.en05.pdf

 

CONTRACTS from the United States Department of Defense.
General Dynamics C4 Systems, Taunton, Mass., was awarded on June 2,
2005, a $7,632,000 increment as part of a $126,672,195 cost-plus-fixed-fee,
cost-plus-award-fee, and time and materials contract for a further development of
an initial architecture for the Warfighter Information Network - Tactical
Communication System.  Work will be performed in Taunton, Mass. (75 percent) and
Gaithersburg, Md. (25 percent), and is expected to be completed by Jan. 9, 2006.
Contract funds will not expire at the end of the current fiscal year.  There were
an unknown number of bids solicited via the World Wide Web on April 8, 2002, and
three bids were received.  The U.S. Army Communications-Electronics Command, Fort
Monmouth, N.J., is the contracting activity (DAAB07-02-C-F404).
Kilde Holger Terp redactor af Fredsakademiet.

 

“Europa behøver for eksempel mere ‘command, control, and communications’ systemer, og store kapasitet til at flytte mandskab og udstyr…Dette giver ifølge CER, Bulletin en anledning til at kreere et Europæisk Forsvars Akademi, til at levere almindelig uddannelses basis for officererne fra de mange EU lande”.


Dette er beskrivelsen af grundstationen til C3I – Command, Control, Communication og efterretnings jord stationer – Joint STARS. <http://www.fas.org/irp/program/process/jstars-gsm.htm> (fuld beskrivelse nedenfor).

<http://www.fas.org/irp/doddir/army/fm34-25-1/Ch2.htm#s2>

Hærens luftbårne commando: <http://www.raytheon.com/products/static/node3405.html>

GSM overfører data fra Joint STARS  fly Commanders Tactical Terminals (CTT),  Joint Tactical Terminal (JTT) og ubemandede fly fartøjer og videresender bearbejdede efterretninger, kampledelse og mål data til hærens Kommando, Kontrol og kommunikations og Efterretnings (C3I) enhed.. Dette muliggør integreret kamp styring, overvågning, målsøgning og sammenført planlægning kan udføres med brug af næsten real time informationer. 

Den kommende GSM – også kendt som Common Ground Station (CGS) er den næste generation af efterretnings og elektronisk krigsførelse (IEW) system….En serie af forberedte produkt forbedringer (P31) vil tilføje yderligere sensor interfaces og data ’correlation’ bearbejdnings muligheder til CGS.

GSM kan videregive information til dets støttende enheder, til E-8 eller andre GSM via stemmel, landlinier, UHF, VHF, SATCOM, cell-telefon m.m.

Det fremtidige system vil blive en almindelig grund station -  Block II Common Ground Station (CGS). Self-Defence Suite kapacitet (SDS) om bord på E-8 er designet til at levere nogle målinger af forsvar mod luft og jord angreb. SDS yder flybesætningen kontinuerlig situations opmærksomhed … og beskyttelse mod flere typer af luft – og jord affyrede missiler. Det modtager trussel informationer over JTIDS og konstant kildemateriale terminaler fra blandt andet AWACS, luftbårne kommando og kontrol center (ABCCC), RIVET JOINT og jordbaserede sensorer og C3I enheder.

AWACS – <http://www.e3a.nato.int/info/NSUPO/Default.htm>:

NATO Airborne Early Warning Force (NAEWF). NATO Airborne Early Warning commando styrke har hovedkvarter i  Mons i Belgien hos Supreme Headquaters Allied Powers Europe (SHAPE).

 

Idag har NATO oprettet AWACS (Airbourne Early Warning Force) i Geilenkirchen, Tyskland (kaldet E-3A). Dette er en MOB (Main Operation Base). Denne base ligger tæt ved den Hollandske grænse. Her arbejder 25 danske militær folk. Derudover er 3 personer tilknyttet Det Danske Element.

 

I nærheden på den Hollandske side af grænsen ligger NATO’s regionale hovedkvarter JOINT FORCE COMMAND HEADQUATERS og AWACS Programme Management Agency, kun 30 minuters kørsel fra Belgien (hvor NATO’s hovedkvarter er beliggende) og to timers kørsel fra Frankrig og Luxembourgh.

 

Udover MOB er der tilknyttet 4 fremskudte baser – Forward Operating Bases, hvortil der regelmæssigt foretages opstillinger af missiler (deployment). De fire fremskudte baser er beliggende i :

 

*Aktion i Grækenland

*Konya i Tyrkiet

*Oerland i Norge

*Trapani i Italien

 

NATO’s fortsatte tilstedeværelse i Afghanistan (ISAF) og Iraq for at indføre demokrati og frihed har fået NATO ledelsen til at oprette flere skoler for personel.

Iraq Training Mission, Iraq (NTM-I) vil bestå af 300 personer, der skal træne Iraks sikkerheds styrker.

 

En ny skole i Oberammergau vil træne NATO’s personel ved hjælp af den seneste informations teknologi. Projektet vil gøre det muligt for NATO’s hærledere og soldater samt ”partnere fra andre lande” at holde trit med de fremtidige krav til samarbejde under fælles operationer.

 

Mons, Belgien: Begrebet SHAPE = ”Surpreme Headquaters Allied Powers Europe” dækker over det område udenfor Mons, hvor

SHAPE staben De nationale militære  ”National Military Representatives” (NMR),

”Combined Joint Planning Staff” (CJPS),

”NATO Airbourne Early Warning Force Command” (NAEWFC),

”Partnership Coordination Cell (PCC) og

”Regional Signal Group SHAPE” (RSGS)

Samt ”tilhørende støttefunktioner” er placeret.

 

SHAPE er under ledelse af Marine Corps Gen. James L. Jones, Supreme Commander Allied Powers Europe. Han udtaler:

”INDSÆTTELSE AF STYRKER UDENFOR EUROPA ’er konceptet, der får os væk fra det statiske 20 århundredes defensive tilstand som karateriserede allincen siden dens dannelse i 1949’.

NATO blev dannet for at give et værn mod potentiel Sovjetisk aggresion mod Vesteuropa. Men siden skiftet i Sovjet Unionen i 1991 og fremkomsten af asymetriske trusler personificeret ved terrorist angreb på USA og andre steder, har ledere eftertrykkeligt bedt NATO om at transformere og blive mere flexibel og hurtigt udrykkende....”

 

NATO’s udryknings styrke vil transformere alliancen. Den nye styrke er blevet dannet med henblik på operationer udenfor NATO’s eget område – Out of Area operations.

4. marts 2005 i Washington udtaler Supreme Allied Commander  US Marine Corps General James L Jones til Gerry J. Gilmore: ”Den nye NATO ekspeditionsstyrke har brug for visse indbyggede kapaciteter, der kan transformeres, så som et integreret efterretnings center”. Senior US regerings og allierede ledere har for nylig rejst den ide at NATO tropper måske vil blive sendt til Mellemøsten for at være stødpude mellem israelitterne og palæstinenserne.

 

< http://www.nato.int/shape/news/2005/03/i0500304a.htm  >

 

SHAPE er også EU Operation Headquater (OHQ)

EU’s Command Element er i JFC (Joint Force Command i Italien).

EU’s Operations kommandør (EU op Cdr) støttes af hele EU Operation Headquater (OHQ), hvori EU staff Group (EUSG) danner hele kernen i EU’s operations Hovedkvarter EU OHQ.

 

EUSG bliver ledet af en svensk officer og er sammensat af medlemmer fra Østrig, Belgien, Tyskland, Grækenland, Irland, Italien, Nederlandene, Spanien, Sverige og Storbritannien.

Hvert land har sin ekspert til forskellige funktioner – personel, efterretningstjeneste, logistik, strategisk planlægning, CIS, finans- og jurister, der sluttelig vil støtte udvikling af planerne for operationen og derefter selve operationen.

 

Kommandoer fra EU Operation Headquater (OHQ) vil f.eks. blive sendt via JFC i Italien og EUFOR HQ i Sarajevo, som derefter kan søge efterretninger og kommandere rundt med tropperne på Balkan.

 

Joint Warfare Center

Stavanger: Ved NATO’s sidste omstrukturering blev JCN den 23. oktober 2003 nedlagt og samme dag oprettedes det fælles Krigsførelses Center: Joint Warfare Center (JWC). JWC er placeret sammen - og integreret med Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOHK). (eng. National Joint Headquaters Norway). Der er ni nationer tilknyttet til JWC. Danmark er kun repræsenteret med få personer. I alt 280 personer vil skulle gøre tjeneste ved JWC, når JWC 1. juli 2006 er fuldt operativt. For tiden er der 9 nationer tilknyttet JWC. Disse er Canada, Danmark, England, Holland, Norge, Polen, Tyrkiet, Tyskland og USA. USA, Tyskland og England er hovedaktørerne, mens Danmark, Canada og Holland kun spiller biroller. Opgaverne er fælles eksperimenter, udvikling af nye doktriner, træning på Skolen i Portugal og Polen, for at lære at lave analyser af, hvorledes man samarbejder om at dræbe flest mulige med det mest avancerede og sofistikerede våbenarsenal nogensinde i verdenshistorien (hvortil kommer at kunne gøre det så billigt som muligt).

 

På det strategiske plan er der kun en kommando med operationelt ansvar, Allied Command Operations kommanderet af den øverste allierede kommandør i Europa (Supreme Allied Commander Europe SACEUR) – tidligere Allied Command Europe og Allied Command Atlantic.

SACEUR fortsætter med at have to kasketter på som Commander US European Command. Bemærk det lille US foran betegnelsen.

 

Hertil kommer en helt ny ”funktional command”, Allied Command Transformation (ACT) som bliver kommanderet af Supreme Allied Commander Transformation (SACT).  

  

ACTC blev dannet for at tage ansvaret for at promovere og holde øje med den fortsatte omdannelse af Alliancens styrker og formåen. SACT vil også få to kasketter som Commandor, US Joint Forces Command for tiden Adm. Michael G. Mullen. Den får hjemsted i Nordfolk, US: træning, forbedre yde evne, teste og udvikle doktriner og udføre eksperimenter for at tilføje nye koncepter og så videre...

 

ACT  inkluderer det fælles krigs center i Norge (Joint Warfare Centre), det ny Joint Force Traning Centre i Polen og det fælles Analyse og erfaringscenter i Portugal Joint Analysis and Lesson Learned Centre). Headquaters Supreme Allied Command Transformation (HQSACT) leder også det undersøiske Research Center i La Spezia, Italien. Der er direkte forbindelse mellem ACT, Alliance Schools og NATO agenturer så vel som mellem US Joint Forces Command.

 

Foruden de to Joint Force Command i Brunssum i Holland og Naples i Italien bliver der en også en Joint Command i Lisabon i Portugal, hvorfra et spredt sø-baseret ’command joint task force’ (CJTF)  hovedkvarterers kapasitet kan blive trukket.

 

I tillæg til disse ovennævnte komponenter vil der blive dannet fire faste kombinerede operations centre (Combined Air Operations Centers (CAOC’s):

 

*Uedem, Tyskland

*Finderup, Danmark

*Poggio Renatico, Italien

*Larissa, Grækenland

 

Og to der kan indsættes i Uedem og Poggio Renatico, samt en base i Torrejon Air base i Spaniener vil lægge faciliteter til træning af de spredte styrkers evne til at mobilisere og indsætte militære isenkram.

 

Ikke så indviklet endda. Det er i hvert fald helt sikkert at tropperne er rykket i stilling, bliver trænet og udstationeres. Spørgsmålet er bare hvor og til hvad? Efter Iraq krigen skulle man tro de gale krigere havde fået nok drab pr. investeret $, men det var desværre kun toppen af isbjerget. Krigen mod terror fortsætter i det uendelige.

 

Hvis nogen stadig gider mere, så check lige denne side, her kan du selv vælge målet for en bunker buster bombe, og se effekten heraf på en by i USA;

<http://www.fas.org/main/content.jsp?formAction=297&contentId=367>

 

Det er en helt ny verdensorden, men ikke en verdensorden jeg har lyst til at leve med. Det er nødvendigt med en hel ny verden, hvor alle disse planer bliver skrottet nu; hvor vores politikere bliver stillet til ansvar for deres fortsatte medvirken til tortur og krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Det er nødvendigt at få lavet lovene om, så de igen beskytter borgerne og ikke den internationale sværvægter industri og våbengiganterne; Dette er nødvendigt at få renset vores jord for radioaktivt affald og at få alle atomvåben helt afskaffet inden vi igangsætter produktionen af den næste generation af atomvåben.  Dette er nødvendigt at skabe en retfærdig verden, hvor vi borgere kan og skal leve fredeligt sammen. En verden, hvor grådighed bliver straffet hårdere end de mennesker, der har måttet leve i fattigdom, sult og nød.

 

STOP BUSH, NATO, EU i deres militær kup. – NU eller aldrig. Der må nye politikere til. Ingen befolkning skal stå model til så mange løgne over så mange år fra de personer der er givet magt i tillid til at vi lever i et demokrati.

 

 

 

Hele beskrivelsen fra http://www.fas.org/irp/program/process/jstars-gsm.htm

 

 

Joint STARS Ground Stations (JSTARS-GSM)

The Joint Surveillance Target Attack Radar System (Joint STARS) Ground Station Module (GSM) is a Mobile Multisensor Imagery Intelligence (IMINT) tactical data processing and evaluation center. The GSM is a subcomponent of a joint Army/Air Force program whose other major component is the E-8 airborne platform. The Joint STARS system is designed to detect, locate and track moving and stationary ground equipment targets located beyond the Forward Line of Troops (FLOT). The GSM processes data from the Joint STARS aircraft Commanders Tactical Terminals (CTT), Joint Tactical Terminal (JTT), and Unmanned Aerial Vehicles (UAV) and disseminates intelligence, battle management and targeting data to Army Command, Control, Communications and Intelligence (C3I) nodes via lan, wire or radio. This enables integrated battle management, surveillance, targeting and interdiction plans to be developed/executed using near real-time data.

The follow-on GSM, also known as the Common Ground Station (CGS), is the next generation Intelligence and Electronic Warfare (IEW) system. Leveraging off the GSM open architecture the CGS will incorporate secondary Imagery Dissemination (SIDs) and other sensor data providing tactical commanders a comprehensive and common view of the battlefield to aid in battle management, intelligence, and targeting operations. The CGS is also currently in LRIP. A series of Pre-Planned Product Improvement (P3I) are scheduled to add additional sensor interfaces and data correlation processing capabilities to the CGS.

TRANSPORTATION CHARACTERISTICS / LIMITATIONS: The MGSM is C-17, C-141, and C5 transportable and is sling loadable via CH-47D. The LGSM and CGS are transportable like the MGSM and additionally are drive on C-130 transportable and can be sling loaded by a CH-53E.

HISTORICAL BACKGROUND:

May 82 USDRE directed joint program combining AF's PAVE MOVER and Army's SOTAS programs.

Nov 90 GSMs fielded to Operation Desert Storm.

Sep 93 MGSM LRIP contract awarded.

Jul 95 LGSM LRIP contract awarded.

Dec 95 CGS LRIP contract awarded.

Dec 95 LGSM/MGSMs fielded to Operation Joint Endeavor.

REQUIREMENTS DOCUMENT: ROC approved Apr 86; JSOR approved Nov 92; Revised ROC approved Nov 92.

TYPE CLASSIFICATION: All GSMs currently designated Limited Procurement. TC Standard (Milestone III Scheduled 3Q98).

EVENT SCHEDULE FISCAL YEAR      96                  97                  98                  99                  00                  01

QTR              1 2 3 4           1 2 3 4           1 2 3 4           1 2 3 4           1 2 3 4           1 2 3 4

MGSM: LRIP Phase            -------3                                                                                                 

FUE               4                                                                                                            

Fielding          2---------      ----2                                                                                

LGSM: LRIP -----------     -----------     ---------3                                                  

Fielding EMD/LRIP             2------4         4---               ---------3                                                  

CGS: Production                  1---------      -----------     -----------     -----------     -----------     -----------

FUE                                                          4                                                                

Fielding                                                     2---------      -----------     -----------     -----------

Joint STARS Ground Station Module (GSM)

AN/TSQ-132(V)1, Interim Ground Station Module (IGSM)

AN/TSQ-132(V)2, Limited Procurement Urgent (LPU) GSM

AN/TSQ-178, Light Ground Station Module

 

Joint STARS is a joint Army-Air Force wide-area- surveillance system that provides battle management and targeting information. It supports situation development and targeting of mobile and fixed ground targets and slow moving rotary wing aircraft. Joint STARS consists of an Air Force E8C aircraft and Army GSMs. Two separate GSM configurations exist. The Medium GSM (MGSM) is housed in a Standard S280 shelter and mounted on a 5-ton truck. A lightweight, rapidly deployable variant, the Light GSM (LGSM) is housed in a Lightweight Multipurpose Shelter (LMS) and mounted on a High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV). The Light Ground Station Module (AN/TSQ-178) provides acurate fixed and moving target locations, speed and direction of movement and classification of tracked/wheeled vehecles via J-STARS downlink. The MGSM and LGSM have completed Engineering and Manufacturing Development (EMD), and are currently in Low Rate Initial Production (LRIP).

The E8C collects MTI, FTI and SAR radar data using a multimode radar. The Army’s GSMs receive and analyze the radar imagery data from the E8C. They are capable of receiving imagery from the Army’s UAV-SR and SIGINT data through the Commanders Tactical Terminal (CTT). The GSMs are distributed to all echelons brigade and above. It supports surveillance, intelligence, targeting and battle management functions with NRT interactive displays which can be reproduced on a remote terminal. The operator provides accurate fixed and moving target locations, speed, target classification, and direction of movement. The GSM is equipped with standard tactical communications, secure commercial communications and dedicated TACFIRE and ASAS digital links using preformatted auto-filled message formats. The E8C/GSM data link is a wideband, anti-jam, Two way data link. Requests for special radar products are requested through this data link. The E8C and GSMs are also linked through secure UHF and VHF radios.

Basis of Issue: 6 per DIV, 6 Per Corps, 2 per EAC, 1 Per ACR

 

SYSTEM SUMMARY

FEATURES:

                    . Situation development

                    . Battle management

                    . Targeting

                    . Force protection

                    . Limited BDA/TDA

                    . Operations Planning

PHYSICAL PARAMETERS:

                    . Light - 2xHMMWV & shelter

                    . Medium - 2x5-Ton, shelter & 30Kw

PERFORMANCE AND CHARACTERISTICS:

                    . Joint STARS data:

o                    ' Wide area surveillance

§                    - MTI

o                    ' Small area surveillance

§                    - Sector search

§                    - Target classification

§                    - Attack planning

§                    - Attack control

§                    - Target tracking

§                    ' Fixed Tgt Indicator

§                    ' Syn Aperture Radar                               . UAV Data:

o                    ' Electro Optical

o                    ' Thermal(IR)

                    . SIGINT Data,(CTT):

o                    ' TIBS,TRIXS,TRAP, & TADIXS-B

                    . Interoperability:

o                    ' TACFIRE/AFATDS

o                    ' ASAS

o                    ' Standard Tactical Comms

o                    ' Commercial Comms

o                    ' Secure FAX

                    . Operations:

o                    ' Display/manipulate multi-sensor data

o                    ' Remote Display

o                    ' Interactive Data Link

o                    ' Color Hardcopy Imagery

o                    ' B&W Hardcopy Reports

o                    ' Msn History Replay

o                    ' Electronic Maps

o                    ' GPS

o                    ' Graphics, targeting, track display & tgt files

AN/TSQ-179 Joint STARS Common Ground Station (CGS)

Joint STARS Common Ground Station (CGS) is a product improvement of the LGSM. It includes all the functionality of the LGSM plus extensive technological improvements. It incorporates additional mission functionality into a fully mobile targeting, battlefield management, and surveillance system. It receives, manipulates, displays, stores, and disseminates Joint STARS, UAV, Army AVN, SIGINT, broadcast intelligence and secondary imagery from tactical, theater and national systems. The CGS is designed to operate on the move and at a secret collateral level. It interfaces with ACE, TOC, aviation and artillery nodes. The CGS has a robust suite of modern communications which include SATCOM and CTT. CGS facilitates intelligence, surveillance, targeting and other battle management operations. It provides the force with a fully scalable, tailorable, mobile, and responsive sensor data processing capability to satisfy operational and tactical requirements. The system’s open architecture allows performance improvements and physical downsizing through insertion of evolving communications and computer technology.

Joint STARS) Common Ground Station (CGS), nomenclatured as Target Acquisition Subsystem AN/TSQ-179(V)1, provides support to Army field commanders by simultaneously receiving, processing, displaying, manipulating, storing, retrieving, and disseminating information to intelligence, fire support and command and control elements from Brigade to Echelons Above Corps (EAC).

The CGS receives Imagery-Intelligence (IMINT), Electronics-Intelligence (ELINT), and Communications-Intelligence (COMINT) information of enemy forces across the forward line of own troops via multiple sensors and Intelligence Broadcast Networks (IBNs). IMINT sensor interfaces of the CGS include Joint STARS, secondary image dissemination, and Unmanned Aerial Vehicle (UAV) (both video and telemetry). ELINT and COMINT data from IBNs is accessed through the Commanderís Tactical Terminal (CTT)/Joint Tactical Terminal (JTT). Data sources include the Joint STARS aircraft, Guardrail, U2, Rivet Joint, UAV Ground Control Station (UAV GCS), Apache Longbow, and Airborne Reconnaissance Low (ARL). Global Positioning System (GPS) provides the CGS with current time and location, which is the basis for correlation of sensor and IBN data.

CGS output, in Tactical Fire Direction System/Advanced Field Artillery Tactical Data System (TACFIRE/AFATADS) or All Source Analysis System (ASAS) message format, is provided to command, control, communications and intelligence nodes via secure or non-secure wire or radio. This enables the development and execution of plans for integrated battle management, surveillance, targeting, and interdiction.

Logistics

The CGS can be transported worldwide. Methods for transporting the CGS include air (C-130, C-141, C-17 and C-5 aircraft; CH-47D and CH-53E helicopters), water (LACV-30 and larger vessels; amphibious crafts such as LCUs), rail (standard flat cars), and ground. A CGS, fully manned with a crew of six operators, is capable of operating 24 hours a day, with up to 1.5 hours per day for system preventive maintenance and displacement.

The CGS is supportable using standard Army logistics. All integrated standard military items (i.e., Government Furnished Equipment (GFE)) are maintained in accordance with the maintenance concept established within the published technical manuals of those items. For unique CGS design items, to include integrated Non-Developmental Items (NDI)/Commercial Off-the-Shelf (COTS) items, the following procedures are used:

1.                   Unit Level: Equipment maintenance is performed at the lowest practical echelon using personnel trained in the appropriate Military Occupational Specialty (MOS). At unit level, 90% of all faults are isolated to the Line Replaceable Unit (LRU), principally by the operator (MOS 96H) using built-in test or direct observation. The Mean Time to Repair (MTTR) at the unit level is 30 minutes or less.

2.                   Direct Support (DS): DS contact teams repair or exchange circuit card assemblies, modules, or LRUs and fault isolate and repair or replace LRUs associated with the 10% of faults not isolated at unit level. Contact teams are comprised of MOS 33T, Electronic Warfare/Intercept Tactical Equipment Repairers, and other maintenance specialty personnel as needed. Under normal conditions, 100% of all faults are resolved on-site between the unit and DS levels. The MTTR at DS is 1 hour or less.

3.                   General Support (GS): There are no tasks identified for GS maintenance. However, GS may provide a backup capability to DS by performing limited off-equipment repairs, in addition to go/no-go tests to verify that items are unserviceable. Items repaired by GS would normally be returned to the supply system. Repairs beyond the capabilities of DS/GS will be evacuated to the depot level.

4.                   Depot: A five year warranty is established for the CGS. The warranty begins at Government acceptance of each CGS and covers all unique components (developmental and NDI/COTS) provided by the CGS contractor. The warranty also covers the integration of GFE into the CGS, but does not extend to the GFE itself. To cover maintenance and supply requirements beyond the scope of the warranty, Contractor Logistics Support is planned for depot support of the CGS.

A primary goal of the CGS program was to develop a fully capable ground station with a support system that would meet all system requirements at reduced acquisition costs and minimal life cycle (operation and support) cost. This was accomplished through the maximization of NDI/COTS hardware and software and reuse of technical data and functional capabilities previously developed for the Joint STARS Medium Ground Station Module (MGSM) and Light Ground Station Module (LGSM).

Physical Description and Functionality

A CGS system consists of a mission vehicle, lightweight multipurpose shelter containing mission equipment, support vehicle, and two trailer mounted generators. The mission and support vehicles, which tow the trailers, are heavy variant High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWVs). The CGS can deploy from movement to operation in 15 minutes, using only the six crew members.

Each CGS contains a Remote Workstation (RWS) in the truck cab and connections for interfacing up to four other RWSs at remote locations. The RWS has the same functional capabilities as the internal CGS operator workstation, in addition to providing CGS functions for in-unit training (e.g., CGS sensor and message traffic stimulation and other training functions). The RWS modes of operation are remote mode, training mode, and CGS workstation mode. In remote mode, all the capabilities of internal workstations are available, except transmitting intelligence, targeting, and tasking messages. Training mode is operation of the RWS as a lesson control workstation for in-unit training. The CGS workstation mode provides all the capabilities of an internal CGS workstation, except audio. The RWS also provides an interface for additional displays.

CGSs can function independently or may be interconnected to other CGSs over a fiber optic local area network. When interconnected, their multiple databases can be integrated. The CGS hardware and software architectures also facilitate Pre-Planned Product Improvements (P3I), such as additional sensor interfaces, additional command and control interfaces, enhanced processing and display capabilities, and growth to other platforms via technology insertion. Standards for the CGS automated data processing architecture comply with Army C4I Technical Architecture standards.

The following summarizes some of the major CGS functional capabilities:

1.                   simultaneous and independent asynchronous receipt, storage, and display of sensor data from multiple sensors and Intelligence Broadcast Networks (IBNs) on each operator display, including:

2.                   Joint STARS Moving Target Indicator (MTI), Fixed Target Indicator (FTI), and Synthetic Aperture Radar (SAR) imagery

3.                   correlated Tactical Reconnaissance Intelligence Exchange System (TRIXS), Tactical Information Broadcast Service (TIBS), Tactical and Related Applications (TRAP) and Tactical Data Information Exchange System-B (TADIX-B) IBN data

4.                   Unmanned Aerial Vehicle (UAV) video and graphical telemetry data

5.                   Secondary Imagery Dissemination (SID) imagery and data

6.                   Apache Longbow MTI

7.                   electronic map backgrounds from Defense Mapping Agency products (Compressed Arc Digitized Raster Graphics (CADRG) map data and Digital Terrain Elevation Data (DTED))

8.                   incoming and outgoing messages

9.                   maintain spatial relationships of simultaneously displayed data from multi-mode sensors

10.                 manipulation of on-screen data (e.g., generating graphical overlays, automatic target tracking, target prediction, single frame, time compression, and time integration of imagery data)

11.                 display sensor positions

12.                 relay Joint STARS data to other CGSs via Trojan Spirit and UHF SATCOM

13.                 secure and non-secure radio and phone communications among CGS operators, Joint STARS aircraft, GSM operators, and Army command and control systems

14.                 transfer CGS database contents to other designated CGSs

15.                 on-line storage and archive storage capabilities for sensor data

16.                 on-the-move operations

17.                 utilize Global Positioning System (GPS) for current time and location

18.                 print and fax on-screen imagery data and messages

The CGS has a 158 hour mean time between failures, at an 80% confidence level. This includes all hardware failures (except Government furnished equipment) and software failures that result in the loss of a performance or interface requirement. The operational availability of the CGS is 0.80, which includes all hardware failures and software failures that result in the loss of a performance or interface requirement.

 

SYSTEM SUMMARY

FEATURES:

                    . Situation development

                    . Battle management

                    . Targeting

                    . Force protection

                    . Limited BDA/TDA

                    . Operations Planning

PHYSICAL PARAMETERS:

                    . Light - 2xHMMWV & shelter

PERFORMANCE AND CHARACTERISTICS:

                    . Joint STARS Data:

o                    ' Wide area surveillance

o                    - MTI

o                    ' Small area surveil

o                    - Sector search

o                    - Target classification

o                    - Attack planning

o                    - Attack Control

o                    ' Fixed Tgt Indicator

o                    ' Syn Aperture Radar

                    . UAV/Army AVN Data:

o                    ' Electro Optical

o                    ' Thermal (IR)                                          . SIGINT Data, CTT 3 channel:

o                    ' TRIXS, TRAP, TADIXS-B,

o                    TIBS, & GPL

                    . OTHER:

o                    ' Secondary Imagery

o                    ' U2/TRI MTI/Imagery

                    . Interoperability:

o                    ' TACFIRE/AFATDS

o                    ASAS/TROJAN/GBCS/JDISS/

o                    A2C2/Other

o                    ' Standard Tactical Comms

o                    ' Commercial Comms

o                    ' Secure FAX

                    . Operations:

o                    ' Same as LGSM

o                    ' Remote Work Station

o                    ' Interactive Data Link

o                    ' Color Hardcopy Imagery

o                    ' B&W Hardcopy Reports

o                    ' Msn History Replay

o                    ' Graphics, E Maps, GPS, Track Display, Tgt Files

Key Events

Dec 95 CGS Contract Award (for 18 systems; total quantity with options is 137 systems)

Mar 97 Reliability Qualification Test (RQT)

May 97 Software Qualification Test (SQT)

Sep 97 Initial Operational Test and Evaluation (IOT&E)

3QFY97 Start of CGS LRIP Delivery

3QFY98 Milestone III Decision

The total planned buy is 20 Air Force aircraft, 95 GSMs for the Army, and 2 GSMs for the Marine Corps. When completely fielded, the GSM will be the most numerous military intelligence end-item in the Army, located from maneuver brigade up through echelons above corps (EAC). Current fielding plans call for each division to have six GSMs; corps will have seven GSMs ( 6 per Corps and 1 per Armored Cavalry Regiment), and each EAC MI Brigade will have two. CGSs will be fielded to Military Intelligence (MI) brigades at EAC, MI Battalions (BN) at corps, and division headquarters companies and artillery units at both corps and division. CGSs will be located at Corps Tactical Operations Centers (CTOC) and Corps Artillery Tactical Operations Centers (ATOC). CGSs at corps artillery will support Army Tactical Missile System (ATACMS) tactical operations centers. CGSs at divisions will be located at Division Tactical Operations Centers (DTOC), Division Artillery (DIVARTY), and each brigade operations center.

The current Ground Station Modules/Common Ground Stations (GSM/CGS) BOI (Basis of Issue) Plan is 1 GSM/CGS per Corps Artillery HHB and 1 per FA Bde HHB. Doctrinal requirements are 1 per Corps Arty HHB, 2 per FA Bde HHB, and 1 per DIVARTY HHB. US Army Field Artillery School [USAFAS] TDA also requires one set for training purposes. The total shortfall is 59 GSM/CGS (17 AC and 42 RC). Two GSM/CGS per FA Bde provides the necessary flexibility to conduct counterfire and deep battle responsibilities. A GSM/CGS at DIVARTY TOC enables real-time identification of high pay-off targets and supports fire support and targeting functions. However, this allocation has been disapproved, and the quantity and distribution of the GSM/CGS will be relooked in FORCE XXI AWE.

Potential future JSTARS GSM improvements were evaluated in JWID-97. As part of a combined demonstration plan, the Time Critical Targeting Aid (TCTA) and the JSTARS Imagery Geolocational Improvement (JIGI) software seek to enhance the value of JSTARS data within the AOC and other users for Theater Missile Defense (TMD) and the application of stand-off weapons. TCTA, an intelligence and targeting operations tool, combines in a single display DSP, SIGINT and other intelligence information with JSTARS Moving Target Indicator (MTI) and Synthetic Aperture Radar (SAR) data to allow rapid targeting within TMD timelines. TCTA also provides historical database and analysis tools for the identification of traffic patterns, loading points, hide sites and other areas of intelligence value. JIGI, a modified version of the Multi-Image Exploitation Tool (MET), produces targeting-quality geolocational information by registering imagery collected by JSTARS' on-board sensor with archived national imagery (or any other precise datum). Once registered, the geolocational accuracy of the national image is transferred to the JSTARS image, improving the accuracy by up to an order of magnitude over a JSTARS-only product. Locations of mobile/relocatable targets not present when national imagery was taken can be obtained with sufficient accuracy to provide a desired mean point of impact (DMPI) for Joint Stand-Off Weapon (JSOW) and Wind-Corrected Munitions Dispenser (WCMD).

Sources and Methods

                    JOINT SURVEILLANCE TARGET ATTACK RADAR SYSTEM (Joint STARS) FM 34-25-1 3 October 1995

                    AN/TSQ-168(V) JOINT STARS MEDIUM GROUND STATION MODULE (MGSM) Basis of Issue Plan

                    AN/TSQ-178 JOINT STARS LIGHT FORCES GROUND-STATION MODULE (LGSM) Basis of Issue Plan

                    AN/TSQ-179(V)1 COMMON GROUND STATION (CGS) Basis of Issue Plan

                    Joint STARS Common Ground Station (CGS) PEO IEW

                    JSTARS Ground Station Module (JSTARS GSM) Directorate of Combat Developments

                    Joint STARS Common Ground Station (CGS) Directorate of Combat Developments

                    PM, JSTARS/JTT JOINT STARS GROUND STATION MODULE (GSM)COMMON GROUND STATION (CGS) Fiscal Year 1997 Command, Control, Communications, Computers, Intelligence and Electronic Warfare and Sensors (C4IEW&S) Project Book U.S. Army Communications-Electronics Command (CECOM) - April 1997

                    PM JointSTARS U.S. Army Communications-Electronics Command (CECOM)

                    Ground Station Module/Common Ground Station Interoperability

                    Motorola Factsheets

o                    Joint Surveillance Target Attack Radar System (Joint STARS)

o                    Common Ground Station (CGS)

o                    Light Ground Station Module (LGSM)

o                    Medium Ground Station Module (MGSM)

o                    NATO AGS Ground Station Module

o                    Common Ground Station Training System (CGSTS)

 

________________________________________

http://www.fas.org/irp/program/process/jstars-gsm.htm

Created by John Pike

Maintained by Steven Aftergood

 

Updated Wednesday, January 26, 2000 3:37:29 PM

 

October/November 2000 - CER BULLETIN, ISSUE 14

EUROPEAN DEFENCE: THE NEXT STEPS
Christoph Bertram, Charles Grant and François Heisbourg

Last year, the Kosovo air war highlighted the impotence of Europe's armed forces.The Americans provided more than three-quarters of the bombs dropped, and most of the advanced communications equipment. Whereas the European members of NATO spend about 60 per cent of what the US does on defence, their ability to deploy force in a region such as the Balkans is a meagre fraction of the Americans'.

The Helsinki European Council of last December agreed on the "headline goal" of a 60,000-strong Rapid Reaction Force. This represents a major step forward, so long as the force is - as planned -deployable within 60 days and able to operate for at least a year. Because of the need to rotate troops in and out of the area concerned, this implies a manpower pool of around 200,000 soldiers. However, the fulfilment of the headline goal alone will not be enough to ensure that Europe is truly capable of mounting autonomous military missions. Europe also needs, for example, more command, control and communications systems, and more capacity for moving men and equipment.

Furthermore, given the unceasing pressure on defence budgets, Europe needs to find ways of delivering better value for money. Europe's governments should therefore consider further, more radical options. In particular, they should define the areas in which armed forces can be pooled without an excessive loss of sovereignty, and then develop common capabilities in those areas.

The prospects of such an approach appear promising. For one thing, it is hard to imagine that any major European country would wish to act alone in a military operation outside its homeland. For another, there has been much convergence among the armed forces of the major European countries, a process which is continuing. Spain is establishing a professional army, while Italy has declared its intention to do so. And Germany, following defence minister Rudolf Scharping's response to the recent Weizsacker Commission, has at last decided to develop the capabilities that are suitable for deploying troops outside the European Union.

The European Council has already proposed the establishment of an EU air transport command. Such a scheme, which could be called "Eurolift", would make a much bigger impact if most European countries purchased the same military transport aircraft. This may happen, since Britain, France and Germany have recently announced their intention to develop and buy the Airbus A400M. Joint logistics, training and maintenance for these aircraft, along with the establishment of a joint command, would enhance military efficiency and provide substantial savings in an area that is crucial for the ability to send forces overseas. Eurolift could also embrace sea transport.

Eurolift need not provoke too many worries about national sovereignty. Each country would retain ultimate control of its transport assets, and have the right to withdraw them in the case of a national emergency; but these are likely to be few and rarely long-lasting. In any case, transport operations are less politically sensitive than combat missions. It should not be too much to expect the Europeans to achieve as much integration in this area as NATO already has with its fleet of AWACS early-warning aircraft.

A more sensitive common capability would involve the Eurofighter combat aircraft, which will become the mainstay of the airforces of at least four EU countries (Britain, Germany, Italy and Spain) for several decades to come. It is likely that other EU countries will also buy the Eurofighter, which will be by far the most costly weapons system in the European inventory. Thus any method for reducing the life-cycle costs of the aircraft, that also boosted operational efficiency, would be particularly desirable. In issue nine of the CER Bulletin, Tim Garden and John Roper argued the case for integrating the training, maintenance, logistics and command of the various Eurofighter squadrons as tightly as possible.

There is also the all-important human dimension. Europe's armed forces need to learn to think in common if they are to act effectively in common. This calls for the creation of a European Defence Academy, to provide a common educational basis for the officers from the various EU countries. Such an academy would, at minimal cost, promote the long-overdue convergence of defence policies, structures and doctrines.

Of course, such initiatives will not in themselves give Europe the Common Foreign and Security Policy to which its governments aspire. But the delivery of more effective capabilities would contribute to the material basis for that ambition.

Along with the Rapid Reaction Force, these initiatives would help to establish the sort of solidarites de fait which have traditionally proven so effective in bringing Europeans together. They would also deliver better value for money, which electorates and finance ministries expect of their defence ministries. And by showing the Americans that the Europeans can and will do more for themselves, as well as for their common alliance, they would help to establish the credibility of a European foreign and security policy.

Christoph Bertram is director of the Stiftung Wissenschaft und Politik;Francois Heisbourg is Chairman of the Geneva Centre for Security Policy. A longer version of this article has appeared in both the FrankfurterAllgemeine Zeitung and in Le Monde.

Centre for European Reform © CER 2000

 

FAS | Military | DOD 101 | Systems | Smart Weapons ||||
Index | Search | Join FAS

 


../../../../index.html
../../../../index.html../../../index.html
../../../index.html../index.html
../index.html

 


Affordable Rapid Response Missile Demonstrator (ARRMD)

The objective of the DARPA Affordable Rapid Response Missile Demonstrator (ARRMD) program is to build and demonstrate in flight an affordable Mach 6-8, scramjet-powered, hydrocarbon-fueled missile for conduct of rapid-response, long-range missions against time-critical (2-8 min, 100-600 nmi) targets. In addition, a high-speed missile would enable nano-layer structured penetrators to take advantage of much higher impact velocities for the defeat of hard and deeply buried targets.

Specific program goals include: (1) demonstrate affordable manufacturing processes to enable hypersonic missile production at an average unit flyaway price of $200K; (2) develop a concept of operations with the user for a high-speed missile; (3) demonstrate aeropropulsion performance of a high-speed missile launch platform compatibility with tactical aircraft and the Navy's Vertical Launching System; and (4) achieve Mach 6-8 cruise with an overall range of 400 - 600 nmi.

The program has been designed as a two-phased program to enable risk reduction associated with demonstrating that hypersonic missile technologies can be delivered affordably. In the $10 million first phase, two contractors will design a high-speed flight vehicle, perform manufacturability demonstrations, conduct propulsion integrated flow path demonstrations, and perform flight test planning. In addition, an independent affordability assessment and warfighting payoff assessment will be performed. The affordability assessment will provide insight and confidence in the ability of industry to achieve a $200,000 average unit flyaway production price. The warfighting payoff assessment will lay the groundwork for establishing military utility of a hypersonic missile.

In August 1998 the Boeing Phantom Works was awarded a $10 million 18-month contract to design and conduct developmental tests of two different hypersonic vehicle concepts, each capable of cruise speeds of more than Mach 6. One vehicle has a long, wide, flat shape, which will allow it to ride on its own shock wave for reduced drag. This "waverider" concept will be propelled by a supersonic ramjet (scramjet) engine currently being developed by Pratt & Whitney for the U.S. Air Force. The other vehicle has a more traditional cylindrical shape. It will use a dual-combustion ram/scramjet engine originally developed by Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory for the US Navy but now being adapted for ARRMD by Aerojet.

The $50 million Phase 2 may follow successful completion of Phase 1, through a contract option to assemble flight vehicle(s) and conduct flight demonstration testing. If ARRMD performance and affordability objectives can be demonstrated under the first phase of the agreement, DARPA plans to continue with a 30-month producibility and flight test demonstration program with one or both of the hypersonic concepts. A hypersonic missile flight demonstration is planned in the program in 2001.

A successful ARRMD program would allow the Department of Defense to pursue an engineering and manufacturing development program as early as 2004 and have an operational missile in the US Navy and Air Force fleets by 2010.

The Air Force Hypersonic Technology (HyTech) Program has put programs in place to develop the technologies necessary to demonstrate the operability, performance and structural durability of an expendable, liquid hydrocarbon fueled scramjet system that operates from Mach 4 to 8. This program will culminate in a flight type engine test at representative flight conditions. The hypersonic technology base that will be developed and demonstrated under HyTech will establish the foundation to enable hypersonic propulsion systems for a broad range of air vehicle applications from missiles to space access vehicles. Pratt & Whitney is developing the technology for hypersonic components and engines. A supersonic combustion ramjet (scramjet) database was developed using hydrogen fueled propulsion systems for space access vehicles and serves as a point of departure for the current development of hydrocarbon scramjets.

arrmd-rapid.gif
arrmd-rapid.gif

Specifications

 

 

 

 

Sources and Resources

·        GenCorp Aerojet wins contract for hypersonic missile engine development August 10, 1998

·        FAST REACTION WEAPONS DEMONSTRATION SOL F08630-99-C-0076

·        DARPA Affordable Rapid Response Missile Demonstrator (ARRMD)

 


FAS | Military | DOD 101 | Systems | Smart Weapons ||||
Index | Search | Join FAS

 


http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/arrmd.htm
Maintained by
Webmaster


Updated Sunday, December 27, 1998 10:07:07 AM

 

FAS | Military | DOD 101 | Systems | Smart Weapons ||||
Index | Search | Join FAS

 


../../../../index.html
../../../../index.html../../../index.html
../../../index.html../index.html
../index.html

 


HyStrike
High Speed Strike Missile
Fast Hawk
Low-Cost Missile

HyStrike will begin the development of an operational hypersonic weapon that will be fielded in the 2005 to 2012 time frame. A Low-Cost Missile with reduced radar cross-section is to be demonstrated by the US Navy. The surface-launched system could hit underground targets to a depth of 12 meters after flying at beyond Mach 4. The wingless missile would change direction in flight by using a bending body joint. The LCMS concept comprises a fin-less, bending body airframe, fixed geometry annular inlet, and a slip-out booster/ramjet engine. It demonstrates through a series of ground and flight tests the technologies required to deliver a 700-pound payload to a range exceeding 700 nautical miles at a speed of Mach 4.0.

The Office of Naval Research sponsors the Hypersonics Weapons Technology (HWT) and the Low-Cost Missile (LCM) programs. The HWT Program is investigating technologies necessary for effective weapon-system operation in the hypersonic realm. The LCM Program - commonly known as Fast Hawk - is developing an entry-level capability for a Mach 4 hypersonic weapon. Both of these ONR programs will feed into the Hypersonic Strike (HyStrike) Program sponsored by the chief of naval operations (N88; N87; and N86).

A unique aspect of this Navy programs is that the goal is a single hypersonic strike weapon that will be launchable from air, surface and subsurface platforms. This is a first-time collaboration between these three communities to develop a common weapon system for time-critical and deeply buried targets. It is intended to produce increased operations effectiveness as well as life-cycle cost saving.

When fielded, the hypersonic strike weapon is intended to have a major positive impact on battlespace management. The weapon's greatly decreased time to target will give the command, control, communications, computers and intelligence (C4I) components more time to search for and identify time-critical threats. Powerful kinetic penetrators will defeat the enemy's tactic of burrowing deeper or building stronger bunkers. And the ability to take out threat weapons before they are launched will increase US and allied survivability, efficiently, cost effectively - and soon.

The hypersonic weapon's immense destructive power results from kinetic energy. An object striking a target at Mach 8 will generate 64 times the force of an object of the same mass striking the target at Mach 1. This phenomenon makes hypersonic weapons well suited to attacking hardened or deeply buried targets such as command bunkers or biological-weapon storage facilities.

Aerothermic heating, caused by the friction of air passing the weapon body, is one area of intensive research. At Mach 4, as the hypersonic weapon passes through the lower atmosphere in the terminal phase of its flight, its surface reaches about 1200 degrees Fahrenheit. This level is within the tolerance range of new titanium and inconel materials. At Mach 6, however, the surface temperatures exceed 2800 F and at Mach 8 over 5600 F; skin materials, as well as internal temperature control, become a much larger issue.

On 25 March 1997 The Boeing Company received an $8 million contract from the US Navy for the Low Cost Missile System (LCMS) Advanced Technology Demonstration (ATD) program, called Fasthawk. The 36-month program will demonstrate technologies applicable to a next-generation, ship-launched, land attack missile system. The LCMS ATD program is conducted jointly with the Naval Air Warfare Center, China Lake, CA.

The compliance of this system with various bilateral arms control treaties remains an unresolved issue.

Specifications

Mission

Attack, Destroy, & Hold at Risk Short Dwell and/or Time-Critical Targets at Long Standoff Ranges

Range

up to 600 nmi / over 700 nmi

Average speed

Mach 3.5 to Mach 7
2600 mph - 5200 mph

Features

·        High weapon survivability

·        Penetration of 18-36 feet of concrete

·        Reactive SEAD

·        Day, night, adverse weather operation

·        Family of Hypersonic Cruise Missiles

·        Neckdown to 1 type of Weapon vice 6 currently

·        Minimize cost of ownership

Operational

2010 IOC

Platforms

Navy/Shipboard compatible F/A-18 E/F, JSF, F-22, F-16, F-15E, B52, B-2,B-1, MLRS, Surface ships, & submarines


 


hystrike_view1.jpg
hystrike_view1.jpghystrike_view2.jpg
hystrike_view2.jpg

hystrike_vg2.gif
hystrike_vg2.gifhystrike_vg6.gif
hystrike_vg6.gif

hystrike_vg1.gif
hystrike_vg1.gifhystrike_vg4.gif
hystrike_vg4.gif

hystrike_vg3.gif
hystrike_vg3.gifhystrike_vg5.gif
hystrike_vg5.gif

docs/M1QPMGLV.MOV
docs/M1QPMGLV.MOVdocs/HI_SPEED.mov
docs/HI_SPEED.movdocs/MUVJ891R.MOV
docs/MUVJ891R.MOV

Sources and Resources

·        NAVY HYPERSONIC STRIKE INITIATIVE (HyStrike)

·        Hypersonic Cruise Missile by RADM Dennis V. McGinn

·        Hypersonic Weapon Technology Alliance vgs 21 May 1997

·        CONCERNS, CONCEPTS, QUESTIONS FOR THE HIGH SPEED STRIKE SYSTEM

·        OPNAV HIGH SPEED STRIKE INITIATIVE (HiSS) ROADMAP 16 July 1997

·        OPNAV HIGH SPEED STRIKE SYSTEM (HiSSS) ROADMAP 16 July 1997

·        LOW COST MISSILE SYSTEM (LCMS) FASTHAWK

 


FAS | Military | DOD 101 | Systems | Smart Weapons ||||
Index | Search | Join FAS

 


http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/hystrike.htm
Maintained by
Webmaster


Updated Sunday, December 27, 1998 10:06:56 AM

 

 

ATKINS

 

 

Teknologi skal forbedre EU-sikkerhed

Teknologien skal øge sikkerheden for EU-borgerne. Derfor har EU øget sit fokus på elektronisk overvågning og beskyttelse.

Af Erik Holm | tirsdag 08.02.2005 kl. 11:21

Opdateret: tirsdag 08.02.2005 kl. 11:23

EU-Kommissionen vil med et nyt forskningsprogram sætte fokus på teknologien som middel til at øge sikkerheden for borgerne.

Programmet, kendt som The Preparatory Action (forberedende handling), vil blandt andet betyde øget elektronisk overvågning ved eksempelvis metrostationer, stadions eller andre tæt pakkede steder, oplyser Kommissionen.

Planerne om øget fokus på den teknologiske udvikling er en underafdeling af det kommende og overordnede European Security Research Programme, der vil tage fart fra 2007 og betragteligt øge budgettet i sikkerhedsforskningen.

Ny runde af ideer til øget sikkerhed

I første del af Preparatory Action Programme i 2003, kom der 170 bud fra diverse interesserede, og EU opfordrer derfor industri og forskningsinstitutioner til endnu en gang at byde ind i den nye runde, der har deadline 30 maj 2005.

Tanken er, at den teknologiske del af programmet skal udvikle, demonstrere og godkende teknologiske løsninger inden for en række områder, hedder det i en meddelelse.

Nogle af de områder, der vil være i fokus i den kommende 2005-runde, er identifikation og vurdering af trusler mod EU, beskyttelse af netværk og kommunikation, beskyttelse mod forskellige former for terrorisme, krisehåndtering og standardisering af udstyr og procedurer.

 

 

 

 

ARCTEC Services, Colorado Springs, Colo., is being awarded a $41,094,046 fixed price incentive fee contract modification to fund option-Year 4, Fiscal Year 2004 (1 October 2003 through 30 September 2004) to manage, operate, maintain, and logistically support the solid state phase array radar system at Cape Code AFS, MA; Beale Air Force Base, Calif.; Thule Air Base, GL; Clear AS, AK and RAD Flyingdales, UK.  ARCTEC will perform this effort in Colorado Springs and at Clear Air Force Station, Alaska (68%), and at other locations.  Total funds have been obligated.  This work will be complete by September 2004.  The 21st Space Wing, Peterson Air Force Base, Colo., is the contracting activity (F05604-99-C-9004, P00298).

http://www.wslfweb.org/docs/roadmap/irm/internet/milsat/roadmap/milsat.htm

 

Til oplysning

 Milstar og Thule-radar får penge længe inden politikernes aftaler og godkendelsen af opgraderingen af Først Fylingdales radaren, og senere af Thulebase radaren i 2004.

 

Milstar II tilføjes og Thule-radaren opføres og bevilliges midler længe før aftalen om forsvaret af Grønland underskrives på Hiroshima-dagen 2004. Milsatcom (Milstar blok II og III og Satcom)  installationen har jeg selv besigtiget adskillige gange under mit ophold i Stjernefredslejren i 2002.

 

Se yderligere Rapport på Fredsakademiet A response …. Af Ann Lee. 

 

Af Holger Terp:

CONTRACTS from the United States Department of Defense
October 1, 2003 

 

Harris Technical Services Corp., Colorado Springs, Colo., is being awarded a $46,775,187 cost-plus award-fee contract modification to provide for communications, operations, maintenance services to be provided to Air Force Space Command’s 50th Space Wing, to include: configuration management, electrical power systems management, communications systems engineering, small computer hardware maintenance, and database applications support 24 hour maintenance management, industrial safety, communications security, information management, local area network management, communications network control center operations, and visual information management, communications circuit management, satellite control center support, computer operations support, communications-computer systems maintenance and operation for the Defense Satellite Communications System, Secure Communication System, MILSTAR, and other operations in support of the Air Force Satellite Control Network.  Report is for announcement of Exercise of Option only.  Harris Technical Services will perform this effort Schriever Air Force Base, Colo.  Total funds have been obligated.  This work will be complete by September 2004.  The 50th Contracting Squadron, Schriever Air Force Base, Colo., is the con

tracting activity (FA2550-02-C-0007, P00019).

 

 

DET 3

Dette er et uddrag af et debatforum tidligere ansatte på Thulebasen har på Internettet:

 

http://www.thuleab.dk/index.php?option=content&task=view&id=6&Itemid=29

 

Another Thule mission dates back to 1961 when the Air Force established a satellite command and control facility (OL-5) to track and communicate with US satellites in polar orbit.

Now known as Det 3, it is part of the Air Force Space Command worldwide satellite command and control network.

Det 3 is one of nine worldwide satellite tracking stations and constitutes the common user portion of the Air Force Satellite Control Network (AFSCN).

This network directly supports space operations by providing telemetry tracking and Command and Control to satellites developed and deployed by DOD, other US government agencies, and allied governments.

It also provides data distribution and routing systems to support external users programs and other ground elements


Info provided by Capt. Ken Cozier

Kilder:

Forsvarsministeriets lovforslag af 17. december 2004 om lov til etablering af udbygget radarovervågning af Danmarks farvandsområder.

 

FAS

Terma: <http;//www.hod.dk/Danske Officerer%C3%85rgang 2002/nov02.pdf> 

October/November 2000 – Centre for European Reform - CER bulletin, Issue 14. ‘EUROPEAN DEFENCE: THE NEXT STEPS’)

EU/NATO/USA alliancen: < http;//ue.eu.int/cms3fo/showPage.asp?id=261&lang=EN&mode=g         

Aftelen i Istanbul: < http://www.nato.int/docu/pr/2004/p04-096e.htm   >

G6 divisionen: < http://www.arrc.nato.int/brochure/g6htm >

NATO og Industrien: < http://www.namsa.nato.int/s2000m/s2000m_e.htm

Dansk søfart: http://www.navalhistory.dk/Danish/SoevaernsNyt/2004/Byggeboom.htm

http://www.navalhistory.dk/Danish/SoevaernsNyt/2005/NyePatruljeskibe.htm