22.04.03 Metroxpress

   Den danske antikrigsaktivist Ulla Røder  risikerer udvisning fra England

 

De skotske myndigheder er så trætte af den danske aktivist Ulla Røder, at de vil kræve hende udvist fra Skotland.

 

Det forudser Jane Tallant, der er en af talsmændene for fredsgruppen 'Trident Ploughshares', som Ulla Røder er tilknyttet.

 

For godt en måned siden smadrede Ulla Røder egenhændigt et tornadojagerfly med en hammer, da hun trængte ind pa en base i den lille by Leuchars. Selv om basen på det tidspunkt gjorde klar til den forestående krig mod Irak, kunne hun uhindret gå til angreb pa militærflyet og ventede selv på, at personale dukkede op og trak hende væk.

 

Siden har hun været varetægtsfængslet i kvindefængslet Cornton Vale i byen Stirling.

 

>>Myndighederne har tidligere prøves at få hende udvist, men en appeldomstol afviste anmodningen. Jeg vil være stærkt overrasket, hvis de ikke prøver igen med henvisning til, at hun har ødelagt et fly til 40 millioner pund,< siger Jane Tallant.

 

Ulla Røder har sammen med andre medlemmer af Trident Ploughshares foretaget adskillige spektakulære aktioner vendt mod britisk militær. Aktionerne har dog aldrig været rettet mod mennesker. Det er en af årsagerne til, at den skotske appeldomstol afviste, at Ulla Røder kan betragtes som en trussel mod nationens sikkerhed. Jane Tallant håber, at udfaldet vil være det samme, når Ulla Røder kommer for retten i den seneste sag.

 

>>Hun er tidligere brevet frifundet, fordi juryen tog stilling til det etiske og moralske i hendes handlinger snarere end det rent juridiske. Det kan ske igen, og hun har mange støtter. Det vælter ind med støtteerklæringer til hende,<< siger Jane Tallant.

 

Sagen har ikke vakt større  opmærksomhed i de britiske medier, først og fremmest fordi de er forsigtige i sager der er på vej til retten, mener Jane Tallant.

 

>>Men det spiller også ind at forsvarsministeriet har gjort, hvad det kunne for at nedtone sagen. Det har være stærkt pinligt, at Ulla Røder i krigstid har kunnet trænge ind pa en bevogtet base siger hun

 

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra den lokale anklagemyndighed under henvisning til, at den endelige anklageskrift mod Ulla Røder ikke er klart. Hun kommer senest for retten juni. SUSANNE SAYERS