Portræt / interview:

Ulla Røder: Jeg giver aldrig op

Ekstra Bladet 24 august 2002, Lørdag side 12


Den danske fredsaktivist Ulla Røder kæmper for verdensfreden fra fængselscelle i Skotland - hun har netop undgået udvisning fra Storbritannien

Af Thomas Grue
I forgårs kunne Ulla Røder drage et lettelsens suk, selv om det blev draget bag britiske tremmer og med udsigt til at tilbringe endnu nogle uger i et berygtet skotsk fængsel.
For en dom slog fast, at den danske livstids-aktivst og atomvåben-modstander ikke kan udvises af Storbritannien.
Dermed må kaptajnerne på de gigantiske atombevæbnede Trident-ubåde, der er verdens største og udgør Englandsatomberedskab, nok en gang svede og berede sig på et angreb fra dansk side.
De får dog en frist på et par uger, før Ulla Røder bliver løsladt.

FÆNGLSET 30 GANGE
Den 48-årige danske kvinde har en imponerede rekord udi udenlandske anholdelser og fængselsophold.
Hun er blevet arresteret over tredive gange, har smadret et atomlaboratorium og har svømmet fem timer i træk for at komme ind på en skotsk flådebase med de legendariske Trident-ubåde.
Frem til den forkætrede dato 11. september sidder den 48-årige danske kvinde og mor til to buret inde i det berygtede Cornton Vale kvindefængsel i Skotland.
Ulla Røders meget direkte og fysiske kamp mod de britiske atomvåben-bærende Trident-ubåde og dermed hele NATO-beredskabet, som ubådene er en del af, har foruroliget de skotske myndigheder.
Endda så meget at de i løbet af ugen forsøgte at få Ulla Røder udvist af landet én gang for alle ...
Årsag: hun anses for at være en trussel mod den offentlige sikkerhed, selv om ingen personer er kommet noget til under hendes aktioner.
Men i torsdags slog appeldomstolen i Edinburgh endeligt fast, at Ulla Røder kan blive i Skotland, når hun har afsonet sin dom. Dermed er vejen banet for, at Ulla Røder og hendes fæller i fredsbevægelsen Trident Ploughshares (Plovskærerne mod Trident, red. ) kan fortsætte deres aktioner for global nedrustning.

FRA KRO TIL FÆNGSEL
- Det er frygten for at blive udslettet af masseødelæggelses-våben og frygten for at leve i en radioaktiv verden, der driver mig, fortæller Ulla Røder.
Fordi hun var træt af politikernes arrogance og løgne, forlod den 48-årige kvinde i 1999 sit borgerlige liv og job på Blommenslyst Kro ved Odense. Hun rejste til Skotland for at aktionere mod det britiske atomvåbensystem Trident.
- Det ville da være lettere at stå med et skilt i hånden, men 30 år har vist, at politikerne desværre ikke overholder de aftaler om nedrustning, de selv har vedtaget og underskrevet. Derfor bliver almindelige mennesker nødt til at reagere, siger Ulla Røder.
Sidste år røg Ulla Røder direkte på forsiderne af de skotske, engelske og danske aviser, da hun efter en fem timers svømmetur tiltvang sig adgang til en base med topbeskyttede atombåde og sprayede 'useless' - ubrugelig - på den ene.

VIL IKKE SULTESTREJKE
Allerede i 1999 sad hun fire måneder i Cornton Vale-kvindefængslet, efter at hun sammen med to andre aktivister havde smadret for 800.000 kroner udstyr på et flydende atomforsøgslaboratorium på søen Loch Goil i Skotland. Men de tre blev siden frikendt, da dommeren mente, at de havde handlet for at forhindre en forbrydelse jævnfør international lov.
- Jeg har været arresteret masser af gange og bliver det sikkert også igen, når jeg vender tilbage til Danmark. Jeg har mange ubetalte bøder fra forskellige aktioner, og jeg hverken kan eller vil betale dem, siger Ulla Røder.
Hun har ofte stillet sig selv spørgsmålet, om aktionerne er værd at ofre livet på.
- Specielt efter angrebene på World Trade Center d. 11 september er det blevet farligere at komme ind på baser med atomvåben. Jeg ønsker ikke at være selvmordsaktivist eller sultestrejke, for der er brug for alle kræfter. Vi arbejder for at skabe glæde og harmoni, men så længe der er atomvåben i verden, vil jeg fortsætte, lyder det fra den viljefaste dansker, der sidste år høstede stor international anerkendelse.

FRYGTER INTET
Sammen med to andre aktivister fra gruppen Trident Ploughshares fik hun The Right Livelihood Award - den såkaldt Alternative Nobelpris - for arbejdet for en atomfri verden.
- Jeg frygter intet. Myndighederne kan bare komme an. At jeg kan udleveres fra Danmark til retsforfølgelse i England og omvendt, har jeg det helt fint med, for jeg kunne aldrig finde på at flygte fra straf.
Jeg står 100 procent ved alt, hvad jeg har gjort, forklarer Ulla Røder.
- For jeg er ikke terrorist, lige meget hvad de så end siger. Jeg har aldrig lavet noget, der går ud over mennesker. Tværtimod kæmper jeg for menneskeheden, understreger den 47-årige danske fredsaktivist, som påpeger at Trident-flåden kan udslette det halve af jorden. Bare et enkelt sprænghoved på 100 kiloton er otte gange større end en Hiroshima-bombe.

SÆT JER NED
Trident-ubådene er ikke det eneste, som Ulla Røder holder øje med på de britiske øer. Også lyttestationen Fylingdales i det naturskønne Yorkshire Dales er kommet under aktivisternes bevågenhed, fordi basen sandsynligvis skal fungere som led i det omdiskuterede amerikanske missilskjold - som en tidlig advarselsstation for ballistiske missiler rettet mod USA.
Overvågning af Fylings Dales-basen er dog blot en del af de aktiviteter, som Ulla Røder og hendes 'allierede' har på programmet i år.
- Hvis Bush og co. bomber Irak, så har indtil videre 700 mennesker erklæret, at de vil stoppe alle aktiviteter en time i det øjeblik, de hører, at Irak bliver bombet. Den følgende lørdag vil vi mødes i Glasgow for at demonstrere. Hvis demonstrationen bliver standset, vil vi sætte os ned og udøve civil ulydighed, fortæller Ulla Røder og fortsætter:
- Jeg vil ikke længere tage del i nogle aktiviteter i et samfund, der ikke aktivt gør indgreb for at stoppe massemord, før de begås. Jeg vil ikke længere tage aktivt del i et samfund, der er regeret af krigsforbrydere, forklarer Ulla Røder. grue@eb.dk

Blå bog: Ulla Røder
Er 48 år og mor til to voksne børn. Medlem af gruppen Trident Ploughshares, der kæmper for global nedrustning herunder atomare ubåde og USA's omdiskuterede missilskjold. Ulla Røder har løbende finansieret sit ophold i Skotland ved at arbejde på et center for hjemløse syd for Glasgow. Sammen med tre andre modtag hun sidste år, The Right Livelihood Award på 2 mio. kr. - bedre kendt som Den Alternative Nobelpris. Ulla Røder er oprindelig bankuddannet, men har også arbejdet som livredder i en svømmehal, i en forretning, i Kirkens Korshær og på Blommenslyst Kro ved Odense.
Til top

Billedtekst:
48-årige Ulla Røder opgav for tre år siden sit trygge liv i Danmark for at bekæmpe atomubåde i Skotland. I denne uge måtte de skotske myndigheder opgive at smide danskeren, som de mener udgør en sikkerhedsrisiko, ud af landet. (Foto: Claus Bonnerup) En af de engelske atomare Trident-ubåde som det lykkedes Ulla Røder at komme om bord på efter at have ligget fem timer i det kolde vand. (Foto: Polfoto)