Verden efter 11. september
Fredsforsker Jørgen Johansen om det nye verdensbillede efter 11. september. Optagelse fra Aldrig mere Krigs årsmøde 2002.

Man kan høre foredraget nu på http://www.radiofmr.dk/jorgenjohansen.htm


- Terroristerne gik efter symboler på amerikansk imperialisme.
- Den strukturelle vold kræver op mod 100000 ofre hver dag og amerikanske institutioner er vigtige medspillere heri.
- Var der allerede planlagt en amerikansk reaktion på Talebans nej til til at lade amerikanske olieledninger fra Kaukasus gå gennem Afghanistan?
- Annoncørerne censurerede CNN m.fl.
- Der er nu konstruktive modkræfter i gang i USA bl.a er der opstået en nuanceret debat i muslimske miljøer, i fredsorganisationerne og i universitetsverden.
-Terroren var en kriminel handling. Men USA betalte sin gæld til FN og bestak? FNs Sikkerhedsråd til at stemple terrorangrebet som en krigshandling.
- USA fik støtte fra stormagter, der så at krigen mod terror også kunne bruges mod deres egne mindretal, f.eks mod tjetjenerne i Rusland. Og Colombias befrielsesbevægelse er nu stemplet som terrorister.
- Krig mod terror blev krig mod alle der modsatte sig den amerikanske regerings udenrigspolitik, hvilket medfører problemer for de civile samfund, da al opposition og kritik kan tolkes som støtte til terrorisme. Og USA bruger den situationen der er skabt over efter d. 11. september til at skaffe sig baser i nye lande f. eks i centralasien.

Den værste konsekvens af Sikkerhedsrådets reaktion på d. 11. september er imidlertid, at det vænner verden til at tillade brug af vold når det passer ind i en regerings politik siger den internationalt kendte fredsforsker Jørgen Johansen.

05/MAJ/2002: Efter 11. september:
mp31 - Optagelse med Jørgen Johansen (32:03) RealAudio


Yderligere information:
Yderligere oplysninger om det ikkevoldelige konfliktløsnings- og fredsforskning som Jørgen Johansen er involveret i på Gøteborg
http://www.padrigu.gu.se/    og Tromsø Universiteter samt igennem fredsnetværket TRANSCEND.