Bush forbereder krig mod Irak – men den danske udenrigsminister er tavs

 

Kære fredsvenner.

Hvad kan vi vente?

Dette er et udpluk fra www.dr.dk

Mange fredshilsner

Poul

 

 

Udenrigsminister Per Stig Møller er forsigtig med en åbenlys kritik af USA, efter præsident Bushs hårde retorik over for Iran, Irak og Nordkorea. "Ondskabens akse" har Bush kaldt de tre lande.

 

Det skorter ellers ikke på udfald mod USA's terror-kamp. Både SF og Socialdemokratiet har efterlyst en skærpet dansk tone over for USA, efter at EU's udenrigskommissær Chris Patten og den franske udenrigsminister har kritiseret USA.    Kritik af USA

 

  

 

  18. januar 2002:

FNs generalsekretær, Kofi Annan, opfordrer alle verdens regeringer til at overholde menneske- rettighederne - også i deres krig mod terror.

 

 6. januar 2002:

Frankrigs udenrigsminister, Hubert Vedrine, fremsætter skarpe udtalelser om USA's "forsimplede" krig mod terrorisme.

 

 9. februar 2002:

EU's udenrigskommissær, Chris Patten, udtrykker stærk kritik af USA med henvisning til Bush' omtale af Iran, Irak og Nordkorea som "ondskabens akse".

 

 12. februar 2002:

SF opfordrer Danmark og EU til at tage afstand fra USA's krigsretorik, i stedet for at forholde sig passivt, som SF mener den danske regering gør.

 

 12. februar 2002:

Socialdemokratiets politiske ordfører, tidl. udenrigsminister Mogens Lykketoft, opfordrer til en skærpet dansk tone overfor USA. Især Bush' omtale af "ondskabens akse" bekymrer.

 

 

 

 

 

 

Men det vil udenrigsministeren ikke være med til.

 

- Der er grund til at holde øje med de tre lande, siger Per Stig Møller, men han advarer dog om, at det ikke giver et godt overblik, hvis man kun retter søgelyset mod dem.

 

- Terrorismen findes i mange andre lande. Derfor risikerer man, at terroristerne løber ud mellem fingrene på en, hvis man kun fokuserer på tre lande, siger udenrigsministeren.

 

Regeringspartneren Venstre mener, at SF og Socialdemokratiet i deres USA-kritik svækker den internationale kamp mod terrorisme.

 

- Nu er der i stedet brug for sammenhold, siger Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen.

 

 

USA planlægger Irak-krig

Regeringen i Washington har de seneste dage gentaget truslerne over for Iraks præsident Saddam Hussein.

 

Og flere udenlandske aviser skriver nu om, at USA's regering sysler med planer for, hvordan de skal skille sig af med deres gamle fjende.

 

- Saddam Hussein må forstå, at jeg mener det alvorligt. En af de værste ting, der kan ske i verden, er, hvis terrororganisationer slår sig sammen med nationer, som har en dårlig historie, og nationer, der udvikler masseødelæggelsesvåben, sagde Bush natten til torsdag.

 

Mange hilsner

Poul Eck Sørensen

poul@peaceweb.dk

 

------

Kære fredsvenner

Mere fra www.dr.dk

Hvad gør vi?

Mange fredshilsner

Poul

 

 

 

Avis: USA forbereder angreb på Irak 

 

14. februar 2002 09:29 Udland

 

 

 

 

Det amerikanske forsvarministerium og efterretningstjenesten CIA forbereder et angreb på Irak for at fjerne præsident Saddam Hussein. Det skriver den britiske avis The Guardian.

 

Ifølge The Guardian arbejder den amerikanske administration med en plan om, at en styrke på 200.000 mand skal angribe Irak fra Kuwait senere i år.

 

Styrken kan også godt være mindre, men så skal der lægges mere vægt på specialenheder og hemmelige operationer, siger diplomatiske kilder til avisen.

 

- Jeg vil holde alle muligheder åbne, men jeg holder dem samtidig tæt til kroppen, siger Præsident Bush. Bush understreger, at han mener det alvorligt, når han siger, at han vil forsvare USA mod angreb udefra.

 

En embedsmand i det britiske udenrigsministerium vurderer, at det nu er et spørgsmål om måneder, før der kommer en militær aktion mod Irak.

 

Bedre med en anden leder

Samtidig siger den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, til en anden avis, at USA gerne vil af med Saddam Hussein.

 

- Vi tror, Irak er bedre tjent med en anden leder, siger Colin Powell, til Financial Times.

 

Powell siger også, at der ikke vil være modstrid mellem hans egne bestæbelser på at få indført flere FN-sanktioner mod Irak, og præsident Bushs ønske om en mere åben konfrontation.

 

- Sanktioner og et ydre pres er to sider af samme strategi - nemlig strategien om at støtte oppositionen og ændre styret i Bagdad, siger Powell.

 

 

Præsident Bush har tidligere kaldt Irak, Iran og Nordkorea for ondskabens akse. Og i den sammenhæng betragter han i øjeblikket Irak som den alvorligste trussel.

 

 

Mange hilsner

Poul Eck Sørensen

poul@peaceweb.dk