D 31.10.01 formiddag

Hvad fortæller krigsflygtninge i Danmark, når man lytter?  

 

En tamilsk krigsflygtning fra Sri Lanka sidder efter fyraften og kigger anspændt på BBC World som bringer billeder af døde og lemlæstede ofre for amerikanske bomber, da jeg ringer på . Hun siger spontant “Hvorfor skal amerikanske liv være mere værd en menneskeliv i resten af verden” ? (Det er første gang jeg snakker med hende efter d. 11.september)

Og “Hvorfor interesserer medierne sig kun for denne krig når der bliver slået flere mennesker ihjel i krigen i Sri Lanka?”

 

En afghansk flygtningefamilie  er meget optaget af situationen i deres land, som tydeligt går dem meget på.

Han starter med at spørge: “Bush er han præsident i USA eller en klovn ? ”. Og svarer så selv (citeret efter hukommelsen) Bush har lavet 3 fejl.

1. Først hænger Bush alle muslimer ud - uden at have beviser.

 

2, Dernæst siger han, at alle der ikke er med USA er imod os.

 

3. Og for det tredje så nøjes Bush ikke med at bombe talebanernes tilholdssteder, men også hovedstaden Kabul hvor befolkningen ikke sympatiserer med Taleban. Bombningen af Kabul havde medført store civile tab. Således var et hospital blevet bombet med 130 dræbte til følge.

 

Og nu dræber talebanerne mange fra min etniske gruppe som de tidligere har været i kamp med i deres afmægtige had over ikke at kunne skyde de angribende amerikanske fly ned, og det vil altsammen blot ende i at skabe mere had til amerikanerne, fortæller han i et opgivende tonefald. (Med til historien høre at den afghanske flygtning ved krigens start accepterede at amerikanerne intervenerede i Afghanistan for at fange bin Laden, blot amerikanerne undgik at dræbe uskyldige civile afghanere.)

 

Og en 3. nydansker kunne ikke svare mig i telefonen pga hans indestængte ophidselse over at han som den eneste fra et muslimsk land til et møde havde måttet stå for skud for næsten alle de danskfødte fagfællers oppustede aggressioner mod alt “jeres” som var skyld i problemerne med at integrere ....”Jeg bor i Danmark og jeg vil gerne være med til at løse “vores” problemer i fællesskab. Men det kan jeg ikke når flertallet af danskerne kun taler om “os” og “jer” - og i øjeblikket er det helt galt”

 

Ovenstående anonymiserede oplevelser er fra en rundtur blandt etniske minoriteter for at hente spørgsmål til at give videre til partierne før kommunalvalget som led i et projekt for demokratisk politisk dannelse i forbindelse med kommunalvalget - noget helt andet - eller er det ?

 

Arne Hansen