Tamilnet, 22. marts 2001

Tigrene udvider våbenhvilen

Tigrene udvidede tirsdag deres ensidige våbenhvile med endnu en måned indtil 24. april, men advarede om at de vil genoptage de væbnede operationer, hvis Sri Lankas regering nægtede at gøre gengæld og fortsatte deres militære operationer mod LTTE.

Tigrene pointerede, at de ikke har sat nogen offensive operationer i gang i den nordøstlige del eller de sydlige provinser eller i hovedstaden Colombo i de tre måneder, som den ensidige våbenhvile har varet. LTTE sagde, at 133 L.T.T.E medlemmer er blevet dræbt i angreb fra det Sri Lankanske militær i samme periode.

Den fulde tekst af LTTE’s pressemeddelelse følger her:

LTTE kundgjorde fra sit hovedkvarter i Vanni i en official meddelelse dens ensidige våbenhvile for endnu en måned fra den 24. marts 2001 til den 24. april 2001. Organisationen advarer også Sri Lankas regering om, at LTTE forbeholder sig retten til at afslutte den selvpålagte våbenstilstand, hvis det singalesiske regime nægter at gøre positiv gengæld mod den fremstrakte hånd og fortsætter med fjendtlige væbnede operationer og luftangreb.

LTTE har overholdt våbenhvilen strengt i de sidste tre måneder siden juleaften sidste år på trods af de provokerende militære operationer udført af Sri Lankas væbnede styrker og nedsættende og afvisende bemærkninger fra Kumaratunga regeringen. For at indprente Sri Lankas regering og det internationale samfund om dens seriøse engagement i freden, har LTTE udvidet våbenhvilen måned for måned og samtidigt anmodet det singalesiske regime om at reagere positiven på denne gestus. Chandrika Kumaratungas regering har afvist LTTE’s fredstilbud som en ”politisk fidus”

LTTE-ledelsen har bestemt at udvide den selvpålagte våbenhvile med endnu en måned for at hjælpe til at udvikle en sympatisk atmosfære af fred og skaffe mere tid og rum for den norske fredsforhandlers anstrengelser for at bringe parterne i konflikten til forhandlingsbordet.Vores beslutning om at ophøre med al væbnet kamp i endnu en periode var taget i erkendelse af de kollektive ønsker om fred, en normalisering af det civile live og forhandlinger på basis af selvbestemmelse, blev det erklæret i LTTE’s meddelelse.Vi beklager at måtte notere at Kumaratungas regering endnu ikke har gjort positiv gengæld for vores fredsoffensiv. Snarere har den affærdiget vores positive skridt som et “politisk trick” for at skjule vores “militære svaghed”.

Idet de har draget fordel af vores defensive stilling under vores ensidige våbenhvile har Sri Lankas væbnede styrker konsekvent og systematisk sat væbnede operationer ind mod vore styrker. Fra Juleaftens våbenhvil og til nu er 133 medlemmer blevet dræbt af Sri Lankas væbnede styrker i forskellige offensive angreb, bagholdsangreb, luftangreb, artilleri bombardementer og flådeangreb.

Under disse provokationer har vi begrænset os strengt til en forsvarskrig. Sri Lankas regering burde acceptere det faktum, at LTTE hverken har indladt sig på nogen offensiv aktion i den nordøstlige zone af krigen, eller har foretaget nogen væbnet operation eller voldelige angreb i Colombo og de sydlige provinser.

Det er på grund af vores strenge overholdelse af våbenhvilen, at der er relative fred og stabilitet i hovedstaden og det singalesiske syd. Vi noterer os med dyb beklagelse, at Kumaratungas regering ikke har taget vores goodwill gestus alvorligt på en positiv måde, men snarere har latterliggjort den som en ”farce”, hed det i LTTE’s meddelelse

Med anskaffelsen af nye flåder af overlydsbombemaskiner fra Rusland og Israel, har Sri Lankas luftvåben systematisk pulveriseret kystlands byerne i Mullaitivu og Mannar og har påført mange lidelser mellem de fattige tamilske fiskere, idet det har kostet massive store ødelæggelser af deres huse, både og net.

Fire civile blev dræbt og 11 blev såret i en episode i forgårs, hvor en jet fra luftvåbenet på må og få bombarderede kystlandsbyerne Chundikulam og Mathalan i Mullaitivu distrikt.

Vi fremførte vores stærkeste protest over intensiveringen af luftbombardementer i tamilske civile områder til præsident Kumaratunga gennem vores norske fredsforhandler. I denne sammenhæng vil vi advare Sri Lankas regeringen om, at vi forbeholder os retten til at ophæve den selvpålagte våbenhvile, hvis regeringen nægter at nedtrappe krigen og fortsætter med dens væbnede operationer inklusive luftangreb, erklærede LTTE:

LTTE har også udtrykt alvorlig forbehold over den udenrigspolitiske afgørelse, som det internationale samfund har truffet i forbindelse med den Sri Lankanske etniske konflikt og nævner især USA, Storbritannien, Europæiske nationer og Indien.

Ved at støtte Sri Lanka finansielt og militært og ved at fordømme og kriminalisere den tamilske kamp, som et fænomen af “international terrorisme” er disse internationale regeringer ikke på nogen måde med til at fremme freden og etnisk forsoning på øen, men er snarere med til at opmuntre den hårde kurs, som følges af et undertrykkende racistisk regime mod den forurettede og politisk undertrykte tamilske nation. Det er et tragisk paradoks, at de mest magtfulde nationer i verden – under dække af udryddelse af international terrorisme - har vendt sig mod den mest undertrykte del af menneskeheden, som er fremmedgjorte og hjælpeløse, som fører en retfærdig og lovlig kamp for deres frigørelse, konkluderede LTTE i sin meddelelse.