Læserbrev i Information, 22. januar 2001:

Krig: Ingen tjubang

Lad os nu høre, hvilke to afslag til våbeneksport Statens Våbenkontrol gav i 1999.

Af Geert Grønnegaard, ordfører for Aldrig mere krig

I 1999 gav Statens Våbenkontrol 228 tilladelser til våbeneksport fra Danmark og to afslag. Det er, hvad kontrollen mener, at landets bedste kvinder og mænd behøver at vide Jelved, Lykketoft, Sjursen, Mimi, Aaen og alle de andre.

To dødspændende afslag
Men det er jo dødspændende med de to afslag. Var det leverancer til USA, som er verdens stærkeste militærmagt og rigeligt kan producere sine egne våben? Eller til Tyrkiet med Europas største hær og evindelige bombardementer af egen baggård? Eller til Israel, som sender kamphelikoptere ind imod store boligblokke? Eller til Polen med en forvokset hær på 200.000 mand, som polakkerne dårligt ved, hvordan de skal slippe af med? Til Pakistan eller Thailand, som hvert andet år indfører militærregering? Måske til Indonesien, hvor man sætter sergenter ind som borgmestre i enhver landsby?

Eller var det Varde
Var det til Frankrig med store tanker om egen storhed og barske Fremmedlegionær-generaler? Eller Storbritannien med imperiedrømme, Gurkha-soldater og Tridentubåde? Til Finland eller Grækenland, hvor man stadig fængsler sine militærnægtere? Eller til Litauen, som forsyner hele Europa med landevejsrøvere? Til det ludfattige Afrika, hvor ethvert våbenkøb stjæler fra børnenes undervisning og sundhed?

Det er da godt, at vi har en så samvittighedsfuld våbenkontrol i Danmark.

Men stadig: Hvem fik de to afslag?


(red: De to afslag er nu publiceret: Indien og Vietnam.)