Professor: Minister børe redegøre for asylsager

Indenrigsminister Karen Jespersen (S) bør gøre rede for tre asylsager, der tirsdag blev skildret i DRs program Rapporten. Det mener professor i folke- og menneskeret ved Københavns Universitet, Ole Espersen. Han vurderer, at offentligheden har krav på en redegørelse om de tre asylsøgersager.

Sendt toturoffer tilbage
Programmet, der bl.a. skildrede, at Danmark har sendt et torturoffer tilbage i armene på hans bødler stiller spørgsmål ved, om sagsbehandlingerne i Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet er grundige nok. Det mener formand for Flygtningenævnet, landsdommer Bent Ove Jespersen, at de er.

- Det kan vel ikke undre nogen, at jeg mener, der sker en grundig og seriøs sagsbehandling i Flygtningenævnet, men jeg kan ikke gå ind og kommentere enkeltsager, siger Bent Ove Jespersen til Ritzau.

Komplicerede sager
- Asylsager er ofte svære. Nogle er utroligt komplicerede, og det kan ikke undre, at nogle afgørelser kan kritiseres. Sådan vil det altid være, siger Bent Ove Jespersen.

Udlændingestyrelsen ønsker ikke at sige noget om tv-programmet.

- Vi har ingen kommentarer. Vi kan ikke kommentere konkrete asylsager med personlige oplysninger. Desuden er der tale om afgørelser, der er påklaget til en anden og højere instans (Flygtningenævnet, red.) siger chef for direktionssekretariatet i Udlændingestyrelsen, Henrik Thomassen, til Ritzau.

Udsendelsen redegjorde for udvisninger af en sikh til Indien, en algerier og en mauretaner. Inderen havde - efter afslag på asyl i Danmark - været udsat for tortur i Indien. Forelagt Rapportens afsløringer af konkrete sagsbehandlinger i Udlændingestyrelsen, Flygtningenævnet og Udenrigsministeriet, siger professor i menneskeret Jens Vedsted Hansen i programmet:

- Det er alarmerende, at så mange mennesker kan tænke så irrationelt på en gang, uden at der er nogen, der kan gøre noget ved det. Det kan ramponere Danmarks gode omdømme på menneskerettighedsspørgsmålet.

Kan ikke ankes
SFs medlem af Folketingets Retsudvalg, Knud Erik Hansen, siger onsdag til Ritzau, at hovedproblemet er, at Flygtningenævnet er uden en ankeinstans.

- Flygtningenævnet laver konstant fejl, og nævnet laver sine egne principper, som ingen nogensinde tjekker. Og netop fordi ingen kigger efter, sløser Flygtningenævnet med dokumentationen.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Lissa Mathiasen (S), afviste onsdag at sige noget om de tre sager.

- Det er en påstand, der er kørt frem, men det er umuligt for mig at kommentere. Asylansøgere får først deres sager behandlet af Udlændingestyrelsen, og de har mulighed for at anke til Flygtningenævnet, men det er umuligt for os (politikere, red.) at kommentere konkrete sager. Det ville være utidig indblanding fra min side. Vi har afstukket de overordnede retningslinier, men jeg kan ikke gå ind i konkrete sager, siger Lissa Mathiasen til Ritzau.

Lissa Mathiasen ønskede ikke at tage stilling til, om det er et problem, at der ikke er nogen, der kigger Flygtningenævnet i kortene.

- Du får mig ikke til at kommentere det, siger Lissa Mathiasen til Ritzau.

/ritzau/