Atommagter presser Danmark

USA gør det nu helt klart for Danmark, at man har brug for Thule-basen til sit raketskjold. Efter russiske advarsler er Kina også på vej ind i sagen, hvor en række af de større europæiske NATO-lande er stigende kritisk over for Danmarks holdning.

Af Ole Bang Nielsen
Fra Berlingske Tidende onsdag den 2. august 2000

BRUXELLES
Den amerikanske forsvarsminister William Cohen gør det nu helt klart for Danmark, at opbygningen af et amerikansk raketforsvar vil være afhængigt af Thule-basen i Grønland. Ved en nylig høring i det amerikanske senat appellerede han direkte om støtte fra den danske regering.

Samtidig følger en række andre atommagter nu op på Ruslands kraftige advarsler til bl.a. Danmark mod at samarbejde med USA om opbygningen af raketskjoldet, kaldet National Missile Defence, NMD. Inden for de seneste uger har også Kina kontaktet en række andre europæiske NATO-lande for at presse dem til at sige nej til de amerikanske planer, erfarer Berlingske Tidende.

Kina frygter, at raketskjoldet vil blive startskuddet til opbygningen af et amerikansk skjold rettet mod Kina. Der er endnu ikke kommet nogen officiel henvendelse fra Kina til den danske regering, hedder det fra kilder i både Udenrigsministeriet og Statsministeriet.

Imens vokser kritikken og bekymringen fra flere af de større europæiske NATO-lande mod det amerikanske NMD-projekt og den særlige position, som Danmark er udset til at skulle indtage heri. En højtstående diplomat fra et af de større NATO-lande kritiserer Danmark for at have taget al for positivt imod det amerikanske udspil om at bruge Thule-basen frem for at lægge det på is, som det har været tilfældet med en tilsvarende bejlen fra Washington til den britiske regering om at modernisere et amerikansk radaranlæg i Storbritannien til brug for NMD-projektet.

"Danmark tror måske, at det kan opbygge et særligt forhold til USA," hedder det noget syrligt om den danske holdning i sagen. Både Frankrig og Storbritannien er bekymret for, at den forventede amerikanske opbygning af et raketskjold kan udvikle sig til et rustnings-kapløb, der vil ramme de to landes status som mindre atommagter.

Inden udgangen af august vil den amerikanske forsvarsminister William Cohen fremlægge sit årlige "Defence Review" med planerne for amerikansk forsvar, hvor han ventes at ville sætte penge af til det første anlægs-projekt på amerikansk jord til raketforsvaret, der ifølge Washington-regeringen kun skal rettes mod en raket-trussel fra Nordkorea.