Nej til A-våben i EU, ja til den globale atomafrustning

Af Arne Hansen

"Atomvåben bør indgå i EU's fælles militære arsenal " udtaler den franske NATO-ambassadør Guelluy ifølge Aktuelt d. 17. april. Han beklager at atombevæbning af unionen lige nu udgør et tabu. Marc Otte, EU-koordinator af EU's nye militære beredskab, ryster på hovedet, men er enig i at atomvåben har fået et come-back på den storpolitiske scene. "Den tanke, at atomvåben ikke vil blive brugt smuldrer hastigt" - med henvisning til faren for atomkrig mellem Indien og Pakistan og brug af masseødelæggelsesvåben i Mellemøsten. Og man kan tilføje USA's genoptagne planer om at gøre sig usårlig overfor atombomber, hvorved USA vil gøre sig i stand til at Atombombe overalt i verden.

Hvorfor nægtede EU-landene Frankrig og England sammen med USA at overholde den oprindelige ikke-spredningsaftale og fastsætte en deadline for aftale om endelig global atomvåbenafrustning, da et FN-flertal for år tilbage ønskede det, og som Indien faktisk forlangte for at sætte sin underskrift under en fornyet ikke-spredningsaftale, da den var til forhandling?

Den indiske forfatter Arundhati Roy skriger til os: »Det er så ekstremt dumt at tro, at atomvåben kun er dødsens farlige, hvis de bliver brugt. Selve det faktum, at de eksisterer, selve deres tilstedeværelse i vores liv, vil forvolde mere skade, end vi overhovedet kan fatte.«

USA, England og Frankrig var jo i 80'erne - gennem krigen med Iran - selv med til at skabe den Saddam Hussein, som i dag bruges som det fjendebillede, der ad åre skal få os til at sluge en atomoprustning af EU.

Sikkerhed er i dag globalt udelelig, hvorfor al atomvåben-terror må afskaffes før vi kan få en positiv fred til glæde for alle. Stop vanviddets spredning i EU. Brug internettet til information (www.fred.dk) og global email-kommunikation. Send dit signal. Kræv at din pensionskasse ikke investerer i våbenproduktion. Køb ikke varer fra våbenproducerende koncerner.

Spørg partier og bevægelser før EU-s ØMU-afstemning...Støt atomafrustningsbevægelsen Trident Ploughshares, som den nu frikendte Ulla Røder er med i.