Kultur, Religion og Migration

Der står ikke noget om familiesammenføring i hverken Bibelen eller Koranen

Af Ninna Nyberg Sørensen, Seniorforsker ved Center for Udviklingsforskning

Formanden for foreningen Dansk Kultur, Rolf Slot-Henriksen, og den iranske flygtning Mansour H. Sepedi, debatterer i Informations spalter henholdsvis den muslimske trussel mod dansk kultur og nogen danskeres, bl.a. Slot-Henriksens, korstog mod muslimer i Danmark. Debatten kommer på et tidspunkt, hvor stat og kommuner endnu engang diskuterer stramninger i dansk indvandringspolitik, ikke mindst på familiesammenføringsområdet. Med mindre man læser Koranen, som fanden læser bibelen, er det vanskeligt ikke at give Sepedi ret i, at Slot-Henriksens Koranfortolkning er fejlagtig, fordomsfuld og intolerant.

For det første beskriver de dele af Koranen, der omtaler migration, ikke den 'frivillige' udvandring, men derimod flugt fra forfølgelse, som både jøder, kristne, muslimske og tilhængere af andre trossamfund konstant har været udsat for gennem historien. Allerede 4 år efter profeten Muhammads åbenbaring, var forfølgelsen af hans tilhængere så stor, at han rådede alle dem, der kunne, til at flygte til et kristent land, Abyssinien. Når der i Koranen, Sura II, 218 står "... de der tror, og de der emigrerer (for at undslippe forfølgelse), men (alligevel) stræber efter Allahs vej, de har håb for Allahs nåde"; og senere "... de der blev flygtninge for Allahs sag, efter de var blevet forfulgt, skal vi give guddommelig tilflugt i verden" (Sura XV, 41), opfordres der ikke til erobring af Europa eller andre steder. Der tilgives og gives syndsforladelse for det, der i de fleste kulturer opfattes som det ultimative forrædderi, at forlade sin familie, sin stamme, sit land.

For det andet skyldes polariseringen mellem gamle og nye danskere ikke religion, men marginalisering. At nogen selv kan bestemme, hvor de vil bo, mens andre ikke kan, at nogen kan få et job i tråd med deres uddannelsesbaggrund, mens andre ikke kan, at nogen har haft mulighed for at få en god uddannelse, mens andre ikke har. At nogen kan bo sammen med deres familie uden at spørge andre om lov, mens andre skal søge om familiesammenføring.

Gennem 15 års arbejde blandt flygtninge og migranter fra Nordafrika og Latinamerika i henholdsvis USA og Europa, har jeg ikke mødt mange muslimer eller andre troende, der er migreret for at Islamificere eller på anden måde ændre den vestlige verden. Tværtimod har jeg mødt mange troende muslimer, der er flygtet for at undslippe deres hjemlandes sociale ulighed, politiske undertrykkelse og kulturelle fordomme. Mennesker der værdsætter en væsentlig del af vores kultur, nemlig demokratiet, lighedstanken, og den sociale forpligtigelse. Skønt der er sammenfaldspunkter, er religion og kultur ikke det samme. Enhver anstændig debat om dansk udlændingepolitik må først og fremmest tage udgangspunkt i rettigheder, og undlade at forplumre diskussionen med religiøse og kulturelle argumenter.